Nasima Razmyarin äitiä uimahallissa kiusaavan rasistin toiminta paljastui Twitterissä – apulaispormestari: "Vihapuhe on arkea Helsingissä"

Helsingin apulaispormestarin Nasima Razmyarin luki Twitteristä rasismin kohteeksi joutuneesta vesijuoksijasta. - Epäilin heti, että kyseessä on oma äitini. Soitto äidille varmisti, että näin oli, Razmyar twiittasi. Johanna Erjonsalo

Crista Lassfolk-Feodoroff

Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyar (sd.) sai sattumalta tietää vesijuoksua harrastavan äitinsä joutuvan jatkuvasti kiusatuksi uimahallissa.

Asia tuli ilmi maahanmuuttoasioiden asiantuntijan ja ihmisoikeusaktivistin Martta Pietarisen kolmiosaisesta twiitistä, jossa hän kertoi helsinkiläisessä uimahallissa todistamastaan rasismista tunnisteella #vihapuhenormalisoituu.

– Sain todistaa, miten erään monikulttuurisen poliitikon äiti joutui vesijuostessa kuuntelemaan "Millä sinä elät täällä? Täällä elelette rikollisesti hankituilla rahoilla". Menin väliin ja kerroin, että käytös on epäasiallista, Pietarinen twiittasi sunnuntaina.

– Nainen ei lopettanut selkeän rasistista huutamista. Hain paikalle henkilökuntaa, joka kipuili asiaan puuttumista, Pietarinen jatkoi.

Hän vaatii Helsingin kaupunkia kertomaan julkisesti, miksi liikuntapaikkojen henkilökuntaa ei ohjeisteta puuttumaan vihapuheeseen.

Martta Pietarinen jatkoi vielä Twitterissä kertomalla muiden muassa tapauksesta sen, että ilkeämielisen huutelun kohde itki tullessaan kiusatuksi.

Pietarinen sanoi saaneensa selville, että kyseinen välikohtaus on tosiasiassa toistuvaa toimintaa, jossa sama nainen solvaa samaa naista uimahallissa. Pietarisen mukaan kiusaaminen johtuu kiusatun naisen etnisen taustan lisäksi hänen lapsensa asemasta Suomessa.

Nasima Razmyar osallistui keskusteluun maanantaiaamuna jatwiittasi huomanneensa Martta Pietarisen sunnuntaiset twiitit sattumalta.

– Epäilin heti, että kyseessä on oma äitini. Soitto äidille varmisti, että näin oli. Hän ei ollut halunnut huolestuttaa minua asialla. Rasismi ja vihapuhe on valitettavasti monelle arkea Helsingissä. Kiitos jokaiselle, joka puuttuu siihen, Razmyar twiittasi.

Hän myös kiitti Martta Pietarista äitinsä puolustamisesta kera sydän-emojin.

– Kiitos, että puutuit ja puolustit äitiäni. Se oli hänelle todella tärkeää. Välitän myös hänen puolestaan kiitokset sinulle, Razmyar twiittasi Pietariselle.

Keskusteluun on osallistunut moni muukin. Osa kertoo todistaneensa itsekin avointa rasismia kaupungin ylläpitämissä liikuntapaikoissa ja vaatii kaupungin linjaamien toimintatapojen avaamista julkisesti.

Moni twiittaaja kiittelee Martta Pietarista asiaan puuttumisesta, ja moni osoittaa myötätuntonsa Nasima Razmyarin perheelle. Yksi heistä on vihreiden konkaripoliitikko Satu Hassi

– Törkeää käytöstä, tsemppiä sinulle ja äidillesi. En tunne äitiäsi, mutta arvelen että hän on upea ihminen, koska sinä hänen tyttärensä olet niin upea, Hassi twiittaa.

Helsingin kaupungin vastauksia twiiteissä ei ole.

Nasima Razmyarin perhe sai turvapaikan Suomesta vuonna 1993. Hänen isänsä Mohammed Daud Razmyar työskenteli ennen pakolaisuuttaan Afganistanin demokraattisen tasavallan Moskovan suurlähettiläänä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rukoileminen kiellettiin uimahallin invavessassa – HS: Somessa syntyi äläkkä
    2.12.2019 21:10
  2. Yhdenvertaisuusvaltuutettu vaatii uimahalleihin burkineja ja yksityisiä pesutiloja: "Kyseessä saattaa olla musliminaisten syrjintä"
    4.9.2019 11:02

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut