Valtaosa suomalaisista tilaa taksin soittamalla – ekologisuus on alkanut vaikuttaa kyydin valintaan

Kuvituskuva. Arkisto/ Toni Forssell

Crista Lassfolk-Feodoroff

Taksiuudistuksen aiheuttama hämmennys avasi uuden markkinaraon numerotiedustelussa. Palvelun kautta taksia soittaneet asiakkaat kaipasivat entistä enemmän jo etukäteen tietoa ja varmuutta siitä, millainen kyyti on tarjolla.

02 Taksin kaupallinen johtaja Juha Mertanen kertoo 020202-numeropalvelua pyörittävän yrityksen hoksanneen nopeasti, että taksia tilaaville asiakkaille kannattaa tarjota erillinen tilaus- ja vertailupalvelu.

– Vapaa kilpailu ja taksiuudistusten sekavuus aiheuttivat asiakkaissa epävarmuutta, joka näkyi myös taksien asiakasmäärien vähenemisenä, Mertanen sanoo.

Luotettavuutta lisäämään yritys perusti vuonna 2018 taksipalvelun, josta asiakas saa taksia tilatessaan valita eri vaihtoehdoista mieleisensä kyydin joko soittamalla tai sovelluksella.

– Teettämämme tutkimuksen mukaan yli puolet asiakkaista tilaa edelleen taksinsa puhelimitse. Noin viidennes nousee taksiin tolpalta ja suunnilleen saman verran käyttää sovellusta, Mertanen laskee.

– Sovelluksia on kymmenittäin, mutta suurin osa matkustaa taksilla vain pari kertaa vuodessa eikä sitä varten haluta ladata sovellusta.

Tänä päivänä 02 Taksi välittää noin puoli miljoonaa taksikyytiä Suomen noin 22 miljoonasta vuosittaisesta taksimatkasta, pois lukien yhteiskunnalliset taksikyydit, kuten koulukuljetukset ja Kela-taksit.

Juha Mertanen kertoo yrityksen keräämän datan kertovan selkeästi, että taksin valintaan vaikuttaa eniten kyydin saapumisaika. Hinta tulee vasta kakkosena.

– Se voi yllättää, koska hintaeroa on halvimman ja kalleimman kyydin välillä noin 20 prosenttia. Toisaalta on niin, että taksimatka maksaa keskimäärin vain 20 euroa, suurimmissa kaupungeissa 25 euroa, Mertanen huomauttaa.

– Kiinteän hinnan valitsee kaksi kolmesta asiakkaasta, eli se on selkeästi mittarikyytiä suositumpi vaihtoehto.

Mertasen mukaan myös taksiyrityksen brändillä ja autotyypeillä on asiakkaille merkitystä.

Uusi ja nouseva vertailukriteeri on taksikyydin ekologisuus. Juha Mertanen arvioi sen merkityksen kasvavan, kunhan tarjonta lisääntyy.

Toistaiseksi Suomessa on vain muutamia taksiyrityksiä, joiden kalusto muodostuu ympäristökriteereillä valituista ajoneuvoista. Mertanen arvioi tilanteen muuttuvan vauhdilla.

– Esimerkiksi Keski-Euroopassa on maita, joista löytyy taksiyrityksiä, jotka ajavat ainoastaan Tesloilla, Mertanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Oikeus päätti: Tammistoon ei tule Prismaa – "Hanke on nyt kuopattu"
 2. Vantaankosken hotellikylän vastustajat: Suunnitelman toteutuminen tuhoaisi virkistyskäytön ja maiseman
 3. Pula mansikanpoimijoista johti uusiin ratkaisuihin: saman pellon suomalaiset saavat ukrainalaisia isomman korvauksen – Vantaalla vain itsepoimintaa
 4. Mielipide : Kaivokselan pientalojen pihoilla ja kuisteilla liikkuu varkaita
 5. Päihtynyt ja sekava mies yritti viedä pelejä lähes 3 000 euron arvosta – hallusta löytyi myös puukko
 6. "Ajatellaan, että tehdään vain nopeasti joku pieni asia" – Joka vuosi tuhannet työntekijät loukkaantuvat pahasti pudottuaan työtehtävissä, ja siksi työsuojeluviranomainen herättelee alaa valvontahankkeella
 7. Oletko nähnyt helsinkiläistä Jeremiasta? Katosi Myllypurosta jo kesäkuussa
 8. Älä tilaa siemeniä sokkona netistä – Eksoottinen siemen voi tulla yllättävän kalliksi eikä välttämättä koskaan edes päädy multaan asti
 9. Hänninen 8.7.
 10. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa
 11. Kysely: Yli puolet suomalaisista uskoo tieteen ja asiantuntijuuden merkityksen kasvavan koronakriisin jälkeen
 12. USU: Nuorisotyöttömyys on kaksinkertaistunut korona-aikana – "Luvut ovat olleet todella hälyttäviä"
 13. Ruoka: Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 14. Pääkirjoitus: Kuinka paljon kulttuurimaisemaan voi kajota?
 15. Henkilöauton kuljettaja törmäsi pyöräilijään Kuninkaalassa

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.