Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Yle: Kotihoidon ongelmat jatkuvat Espoossa – hoitajan mukaan epäkohtia ei saa nostaa esiin

Espoon kotihoidon ongelmat jatkuvat, vaikka työntekijät ovat nostaneet niitä esiin jo aiemmin, kertoo Yle

Tilanne on huonontunut useamman vuoden ajan, eivätkä työntekijät koe saavansa tarvitsemaansa apua ja tukea.

Espoon kotihoito on jaettu kaupungin sisällä viiteen suuralueeseen. Ylen saamien tietojen mukaan tiettävästi ainakin kahdella näistä alueista on ongelmia.

Kotihoitoa lisätään jatkuvasti – ja kotona on yhä huonokuntoisempia potilaita

Espoossa yli 75-vuotiaiden määrä nousee noin 1 500:lla vuosittain.

Haastateltujen hoitajien mukaan moni kokee työuupumusta. Heidän mukaan sairaspoissaolot ovat lisääntyneet, mikä luonnollisesti kuormittaa lisää työvuoroissa olevia.

– Asiakaslistat saattavat muuttua vielä aamulla ennen kierrokselle lähtöä ja päivällä työvuoron aikana, lähes 6,5 vuotta alalla ollut Silja

Noin 15 vuotta alalla ollut Anja puolestaan kertoo Ylelle, että epäkohtien esille nostamisesta syyllistetään ja kielletään puhumasta mitään negatiivista, ettei se vaikuttaisi sijaisten saamiseen.

– Kotihoidosta tulee jatkuvasti soittoja jaksamisesta. Meiltä kysellään asiakasmääristä ja hoitajien siirtymäajoista asiakkaalta toiselle, sanoo Ylelle Espoon kaupungin Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin pääluottamusmies Arja Ilomäki

Espoon johdossa tilanne tiedostetaan, mutta asioita ei ole saatu kuntoon. Johdon mukaan rahaa on, mutta hoitajista ja sijaisista on pula. Rekrytointiin tehdään kovasti töitä, sillä tälläkin hetkellä paikkoja on auki noin 30–40 tointa.

– Kävimme viime vuonna erilaisilla messuilla ja aikaisempaa enemmän oppilaitoksissa esittelemässä työtämme. Meillä on tehty myös oppisopimuskoulutuksia viime vaiheen opiskelijoiden kanssa, sanoo Ylelle Espoon kotihoidon päällikkö Heli Naukkarinen