Vantaa ennen ja nyt: Maakumpare keskellä vantaalaista peltoa saattaa kätkeä sisäänsä historiaa – keskaikaisia uunien perustuksia on löydetty muun muassa Länsisalmesta

Länsisalmen Gubbackasta löytynyt keskiaikainen uuninperustus. Andreas Koivisto/Vantaan kaupunginmuseo.

toimitus

Pellon keskeltä kohoavalla autiolla saarekkeella tai metsän eteläisessä rinteessä saattaa sijaita pienehköjä matalia maakumpareita. Nämä voivat olla jälkiä keskiaikaisesta asutuksesta.

Kun muut merkit rakennuksista ovat hävinneet, ovat uunien perustuksina toimineet kivikasat jääneet paikalle kertomaan omaa tarinaansa muinaisesta asutuksesta. Tällaisia uunikumpareita löytyy esimerkiksi Westerkullan kartanon lähettyvillä sijaitsevasta Länsisalmen Gubbackan autioituneesta kylästä.

Museoviraston ja Vantaan kaupunginmuseon suorittamien arkeologisten tutkimusten perusteella paikalla on asuttu 900-luvun lopusta aina 1600-luvulle saakka. Paikalla on asunut sekä rautakautista hämäläisperäistä väestöä että ruotsalaissiirtolaisia, jotka näyttävät tulleen alueelle 1200-luvun lopussa.

Uunikumpareet eivät ensi katsauksella ehkä näytä kovin kummoisilta. Jos kuitenkin kuoritaan pois niiden päälle kasautunut turvekerros ja poistetaan päällimmäiset romahtaneet kivet, paljastuu alta yleensä huolellisesti aseteltu uunin perustus.

Uunit ovat osa paikalla aikanaan ollutta vanhaa rakennusta. Gubbackan tapauksessa alueella on ollut savutupia ja uunit ovat vieneet talon kokonaispinta-alasta noin neljänneksen.

Andreas Koivisto

Juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut