Vantaan kaduilla tehdään jo kesätöitä – aliurakoitsijalle lumeton talvi on katastrofi

Aliurakoitsijan aura-autot seisovat Koivuhaan varikolla, kun lunta ei ole. Vantaan ylitiemestari Erkki Tammisto ja Itä-Vantaan tiemestari Timo Koistio tietävät, että lumeton talvi on myrkkyä yrittäjille. Armi Suojanen

Armi Suojanen

Tähän aikaan viime vuonna Vantaalla tuskailtiin valtavan lumimäärän kanssa. Nyt kaikki on toisin.

– Viime talvena lumenkaatopaikoille kuljetettiin parhaimmillaan 500 lumikuormaa vuorokaudessa. Tänä talvena on tähän mennessä kuljetettu yhteensä 100–150, vertaa Vantaan ylitiemestari Erkki Tammisto

Tilasto kertoo, että lumisimpina talvina kuormia on kuskattu kaikkiaan 50 000 ja vähälumisimpana 3 200.

– Nyt taitaa syntyä uusi ennätys, Tammisto ennustaa.

– Olen ollut näissä hommissa 40 vuotta eikä koskaan ole ollut tällaista talvea.

Siitä huolimatta, että lunta ei ole, katujen kunnossapidossa riittää tehtävää. Nyt hoidetaan jo kesän töitä, kuten reunakivien korjausta, asfaltin paikkausta, liikennemerkkien kunnostusta ja sorateiden korjausta sekä kadunrakentamista.

– Talven erikoisuus on se, että aiemmin Tikkurilan bussiterminaalia ei ole vesipesty talvikaudella. Nyt on, Tammisto kertoo.

Säästöjä syntyy jonkin verran siitä, että hiekoitussoraa kuluu vähemmän eikä ylitöitä tarvitse teettää. Toisaalta runsaat sateet rikkovat asfalttia, kun vesi pääsee pinnoitteen alle ja jäätyy. Siitä seuraa korjaustarvetta, joka on jo entuudestaan suuri.

Tammiston ja Itä-Vantaan tiemestarin Timo Koistion mukaan kaupunki ei siis käytännössä säästä mitään, vaikka lunta ei tupruttaisikaan. Korjattavaa kun riittää kesäksikin.

Lähes kesäisistä olosuhteista huolimatta kävelyverkoston harjausta ei aloiteta vielä. Sitä jarruttavat pakkasaamut, jotka tekisivät katujen pinnat liukkaiksi, kun harjakone käyttää putsauksessa myös vettä. Kadut pitäisi silloin hiekottaa uudelleen.

Lisäksi kadunpidon asiantuntijat uskovat, että lunta sataa kunnolla vielä ennen kevättä. Koistion mukaan on liukkauden eston vuoksi hyväkin, että kadun pinnalle jää "valmiiksi" soraa, vaikka päälle satanut lumi aurattaisiinkin pois.

Kaupungin kuukausipalkkaisilla työntekijöillä riittää hommia, mutta toisin on aliurakoitsijoilla. Varsinkin tuntiveloituksella toimivat yritykset ovat pulassa. Lumeton talvi on niille katastrofi.

– Teemme varmaan tänä talvena tappiota, arviolta 100 000 euroa, kun miljoonan euron koneet seisovat pihalla, harmittelee yrittäjä Jarmo Ikonen Lakaisutekniikka Infra Oy:stä.

Ikosen yritys tekee töitä muun muassa Vantaan kaupungille.

Vaikka aurauskeikkoja ei ole, yrittäjän on hoidettava velvoitteet, kuten koneiden vakuutukset ja työntekijöiden palkat.

Yhden surkean talven perusteella Ikonen ei olisi tekemässä ratkaisuja. Mutta jos lumettomista talvista tulee pysyviä, on ainakin pohdittava, kannattaako talvikunnossapidon kilpailutuksiin enää osallistua.

– On mietittävä erittäin vakavasti tulevaisuutta. Ei kannata tarjota palvelua, jolle ei ole kysyntää. Ei joulukuusiakaan myydä juhannuksena.

Ikosta huojentaa se, että kassavirtaa yritykseen tulee pääasiassa lakaisutöistä.

– Lakaisu on varsin vankkaa ja sillä on pidempi kausi.

Epävarmuutta helpottaa hieman se, että Vantaan kanssa on käytössä takuutuntijärjestelmä. Se takaa tietyn tuntimäärän töitä, mutta ei kuitenkaan korvaa sitä, että auraamisia ei ole lainkaan tai hyvin vähän.

– Kiinteän korvauksen saaville lumeton talvi on hyvä.

Aiheeseen liittyvää

  1. Korkeasaaren karhut heräsivät lyhyiltä talviuniltaan – katso kuvat ja video 18.2.2020 12:28
  2. Siilien horrostaminen ollut koetuksella – "Kamala talvi niiden kannalta" 11.2.2020 9:45

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut