Vuokra-asujien määrä lisääntyi kahdella vantaalaisalueella Suomen kärkitahtia – ”Emme ole tekemässä Vantaasta vain vuokra-asujien kaupunkia”

Tytti Tervo on asunut Tikkurilassa 47 vuotta. Hän toteaa, että Tikkurilaan tarvitaan uusien asukkaiden myötä lisää palveluja. Ruokakauppojen lisäksi tarvitaan myös muuta. – Jos aina pitää lähteä Helsinkiin tai Jumboon ostoksille, niin Tikkurilasta tulee pian nukkumalähiö. Tiina Örn

Tiina Örn

Vuokra-asujien määrän lisääntymistä kuvaavassa valtakunnallisessa vertailussa Vantaan Kivistö on ensimmäisenä ja Tikkurila kolmantena. Myyrmäki löytyy sijalta 11.

Kivistössä vuokralla asuvien kotitalouksien määrä kasvoi viidessä vuodessa peräti 2364 kappaleella. Tikkurilassa kasvua oli 1727 kotitalouden verran. Myyrmäen luku oli 1017. Tarkastelussa on huomioitu postinumeroalueet, joilla asuu yli tuhat asuntokuntaa.

Vuokralla asuvien kotitalouksien määrän kasvu selittynee sillä, että Kivistöön ja Tikkurilaan on valmistunut paljon uusia asuntoja. Listakakkosena on, niin ikään uudisalue, Helsingin Jätkäsaari.

– Alueille on valmistunut uusia kerrostaloja, joissa on paljon yksiöitä ja kaksioita. Niissä tyypillisesti asutaan vuokralla, OP:n ekonomisti Joona Widgrén toteaa.

Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita pohtii Tikkurilan ja Kivistön suosiota vuokralla asuvien keskuudessa. Hän sanoo Tikkurilan sijaitsevan unelmapaikalla. Kivistön suosiosta hänellä on murheellisempi näkemys.

– Kivistön vetovoima ei perustu mihinkään muuhun kuin siihen, että siellä on paljon vuokra-asuntoja saatavilla.

Vantaa on maa- ja asuntopoliittisessa ohjelmassaan linjannut, että kaupunkiin halutaan monipuolisesti omistus- ja vuokra-asuntoja sekä asumisoikeus- ja osaomistusasuntoja.

– Tavoitteena on, että asunnoista puolet olisi omistusasuntoja ja puolet muita, Vantaan asumisasioiden päällikkö Tomi Henriksson toteaa.

Alueellisesti tavoitteeseen ei ole Henrikssonin mukaan kaikkialla päästy. Omistustaloiksi lasketaan moni talo, jossa on paljon sijoittajien omistamia ja vuokralla olevia pieniä asuntoja. Sellaisia taloja on muun muassa Kivistössä.

Asuntojen rahoitus- ja hallintamuotoja pyritään Vantaalla pitämään monipuolisena rajoittamalla yksiöiden määrää ja vaatimalla, että uuden talon asunnoista vähintään 30 prosenttia on kolmioita tai suurempia asuntoja. Yksiöitä saa olla enintään 30 prosenttia. Ratkaisuun on päädytty kantapään kautta oppimalla.

Yksiöiden rajoittaminen on myös Vuokralaiset ry:n Viidan mukaan hyvä asia.

– Pieniä asuntoja ei suosita siksi, että ne olisivat ihania, vaan siksi, koska vuokrasta halutaan selvitä ilman asumistukea. Yksiöiden suosio perustuu vuokran kokonaishallittavuuteen, muotoilee Viita.

Vantaalaisista asuu vuokralla suurin piirtein yhtä suuri osa kuin espoolaisista, mutta vuokralla asuvien suhteellinen määrä on Vantaalla pienempi kuin esimerkiksi Helsingissä tai Tampereella.

Suurin osa vantaalaisista haluaa edelleen omistusasunnon, kertoo asukasbarometri.

– 74 prosenttia barometriin vastanneista vantaalaisista haluaisi tulevaisuudessa asua omistusasunnossa. Omistusasuminen on edelleen myös nuorten tavoitteena, vaikka vuokra-asuntoyhtiöt haluavat markkinoinnissaan luoda kuvaa, että vuokra-asumisen suosio olisi merkittävästi lisääntynyt, Henriksson sanoo.

Uusia omistusasuntoja tulee hänen mukaansa valmistumaan Vantaalle jatkossakin.

– Emme ole tekemässä Vantaasta vain vuokra-asujien kaupunkia.

Asuntopolitiikassa otetaan huomioon asukkaiden toiveet.

– Mikäli vuokra-asumisen suosio kasvaisi, se näkyisi myös kaupungin linjauksissa.

Tilastotietoa

1. Otaniemi, Espoo (92 %).

2. Kaijonharju-Linnanmaa, Oulu (78 %).

3. Jätkäsaari, Helsinki (77 %).

4. Jakomäki-Alppikylä, Helsinki (73 %).

5. Vesilinna, Turku (73 %). Tarkasteluvuosi 2018

1. Kivistö, Vantaa: vuokratalouksia lisää 2364 kpl

2. Jätkäsaari, Helsinki: 2098 kpl.

3. Tikkurila, Vantaa: 1727 kpl.

4. Vuores, Lempäälä: 1496 kpl.

5. Turun keskusta: 1398 kpl.

11. Myyrmäki, Vantaa: 1017 kpl.

Tarkasteluväli 2013–2018.

Tarkasteluissa on huomioitu postinumeroalueet, joilla asuu yli tuhat asuntokuntaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Martinlaakson uimahallin viereen lisää asuntoja – Vantaa saa tonttikaupassa yli 2 miljoonaa 15.2.2020 9:00
  2. Vuokratilastot julki, Helsingissä hinnat huipussa 6.2.2020 18:45
  3. Tikkurilan "Kelan talon" paikalle on tulossa satoja uusia asuntoja 21.1.2020 6:45
  4. Myyrmäen Virtakujalle rakennetaan kaksi kerrostaloa – asuntoja tulee 130 23.1.2020 6:15
  5. Lumo Kodit ostaa Valion asuntoja Vantaalta ja Helsingistä 18.12.2019 17:45
  6. Aviapoliksen rakennetaan 17-kerroksinen tornitalo – luvassa yli 100 vuokra-asuntoa 30.11.2019 8:15
  7. Purettava virastotalo tontteineen myytiin – tilalle aletaan rakennetaan asuntoja ensi vuonna 17.12.2019 6:00

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Asiakkaiden onnistuminen on työn suola

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut