Vantaalaisille lapsille halutaan mahdollisuus äänestää vaalien yhteydessä

Lapsille halutaan tarjota kokemus äänestämisestä.  Arkisto/Helena Kuosmanen

Tiina Örn

Demokratiakasvatusta halutaan Vantaalla vahvistaa. Salla Lindblad-Palon (sd.), Minna Räsäsen (sd.) ja 27 muun kaupunginvaltuutetun allekirjoittama aloite vaatii, että lapsille tarjotaan vaalien yhteydessä mahdollisuus äänestää lasten omissa vaaleissa.

– Minulla on kaksi pientä poikaa. He ovat olleet mukana äänestyspaikalla, ja olen yrittänyt puhua äänestämisen tärkeydestä. Uskon, ettei asia kuitenkaan konkretisoidu lapsille ilman mahdollisuutta itse osallistua, Lindblad-Palo toteaa.

Lasten vaaleissa olisi Lindblad-Palon mukaan omat fiktiiviset ehdokkaansa. Vastaavista lasten vaaleista on Vantaalla jo kokemusta. Viime eurovaaleissa lapset pystyivät äänestämään eurovaalien ennakkoäänestysaikaan fiktiivisiä eläinhahmoja Hakunilan kirjastossa.

– Lasten äänestyksen yhteyteen olisi mahdollista kytkeä myös päiväkodit ja alakoulut. Lasten vaalien tulokset voitaisiin julkaista vaikkapa lehtijutun yhteydessä.

Valtuutettujen mielestä demokratiakasvatusta tulee lisätä, koska yleinen äänestysaktiivisuus on ollut laskusuunnassa.

– Äänestäminen tulisi omien vaalien kautta lapsille tutuksi ja se voisi olla yksi tapa lisätä äänestysaktiivisuutta tulevaisuuden vaaleissa, Lindblad-Palo sanoo.

Aiheeseen liittyvää

  1. Enemmistö suomalaisista ei halua laskea äänestysikärajaa 16 vuoteen 23.11.2019 8:37

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut