Tikkurilan pelikauppa sai alkunsa jo 1990-luvun alussa – "Kävi hullu tuuri"

Toisessa kerroksessa kauppakeskus Tikkurissa toimii VPD Pelikauppa, joka on perustettu viime vuosituhannella, vuonna 1992. Sen ensimmäinen verkkokauppakin aukesi jo -94 ja nykyisin pelikaupan myynti käy vilkkaimmin juuri netissä.

Silti Tikkurilan myymäläänkin riittää asiakkaita, koska ihmiset haluavat kokeilla laitteita ja hiplata pelejä. Eikä hiipumista näy, sillä Tikkurilan alueen asukasmäärä kasvaa ja ikärakenne vastaa eniten pelaavia eli lapsia, nuoria ja keski-ikäisiä.

Näin kertoo VPD Pelikaupan toinen omistaja Mikko Nevalainen Hänen yhtiökumppaninsa on Jani Vepsäläinen, opiskelukaveri Lahden ammattikorkeakoulusta.

Nevalainen ja Vepsäläinen ostivat VPD Pelikaupan sen perustajalta Ismo Lieneeltä 2006. Vielä silloin se toimi parhaillaan purettavassa, paremmin Pormestarin talona tunnetussa Kauppalantalossa Tikkurilan Lummekujalla. Myymälä muutti Tikkuriin 2008.

Se, että Liene alkoi myydä käytettyjä pelejä lehti- ja kirja-antikvariaatissaan jo 1990-luvun alussa, oli silkkaa sattumaa.

– Se oli tuuriluontoinen juttu. Kävi hullu tuuri.

Liene kertaa, miten eräs asiakas toi mukanaan Nintendo-kasetteja ja tarjosi niitä myyntiin.

– Ota nyt, saat halvalla. Ne maksavat kaupassa hirveästi, Liene muistelee asiakkaan sanoneen.

– En tiedä, olinko silloin edes nähnyt sellaisia.

Loppu on historiaa, sillä kasetit ostettiin heti. Eikä kulunut kuin pari päivää, niin uusia asiakkaita tuli liikkeeseen kysymään, että ”täällähän on niitä kasetteja?”. Sana oli kiirinyt.

– Syttyi lamppu, myhäilee Liene, joka alkoi sitten itsekin vähitellen pelata.

1990-luvun alussa pelit olivat vielä kaseteilla ja Liene kertoo, että ne kestivät käyttöä hyvin.

– Samoja kasetteja kierrätettiin ja riskit olivat melko pieniä.

Isoja varastojakaan ei tarvinnut, ja Liene alkoi tilata pelejä Euroopasta. Jo 1994 hän perusti nettikaupan, jonka etu oli nopeus isoihin toimijoihin verrattuna.

– Asiakkaita oli Nuorgamista asti.

Divari sai hyviä pelejä myyntiin, sillä kovimmat pelaajat ostivat aina uusimmat pelit ja toivat vanhempia mutta hyviä pelejään myyntiin hankkiakseen rahaa uutuuksiin.

Ala muutti luonnettaan, kun pelit siirtyivät cd-formaattiin.

– Ongelmana oli, että ne naarmuuntuivat helposti ja kierrättäminen kärsi.

Uusien pelikoneiden tultua markkinoille pelien määrä kasvoi huimasti. Kun Playstation 2 oli julkaistu vuosituhannen vaihteessa, Lieneen yrityksen liikevaihto rikkoi miljoonan euron rajan. Silloin hän viimeistään ymmärsi tehneensä oikean siirron lehdistä ja kirjoista peleihin.

Mitään auvoa yrittäminen ei ollut, sillä pienet erikoisliikkeet saivat peli- ja laiteuutuuksia vain vähän. Isot marketit saivat enemmän, koska niiden myyntivolyymi oli suurempi. Ne eivät kuitenkaan olleet niin riippuvaisia peli- ja laitemyynnistä, koska niiden osuus koko myynnistä oli pientä. Erikoisliikkeiden vuoden tulos tehdään syksyllä ja joulun alla.

Menestyksestään huolimatta Liene sanoo, ettei ollut yrittäjätyyppiä. Vantaalta Tuusulaan muuttanut Liene tekee nykyisin kunnossapitoasentajan töitä ja sanoo olevansa onnellinen. VPD Pelikaupan omistajina ovat nyt oikeat yrittäjät.

Toimitusjohtaja Nevalainenkin on tyytyväinen, vaikka tuskin olisi 20 vuotta sitten uskonut, että videopelien maahantuojalla työskentely johtaisi lopulta pelikauppiaaksi.

Nykyisin VPD Pelikauppa, jonka lyhenne tulee yrityksen aiemmasta nimestä VideoPeliDivari VPD Oy:stä, myy kaikkea mahdollista peleihin liittyvää. Myös televisiot, puhelimet ja muut tarvikkeet kuuluvat valikoimaan. Nimikkeitä on tuhansia.

– Ne tukevat toimintaa.

Nevalainen sanoo, että heidän vahvuutensa on asiakaspalvelu. Pieni yritys on ketterä ja nopea.

VPD Pelikaupan liikevaihto oli nykyisin noin neljä miljoonaa euroa. Työntekijöitä yrityksellä on viisi.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut