Vuonna 1967 perustettu helsinkiläisjoukkue Jokerit pääsi tutkimuskohteeksi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.
Tutkijat selvittivät, mitä mieltä Jokereiden kotiyleisö on pääsylippujen hinnoista ja joukkueen KHL-tulevaisuudesta.
Vastaajat kerättiin Jokereiden runkosarjalippujen yhteystietorekisteristä kaudelta 2017–2018. Vastaajia oli 1 657 henkilöä.
Tutkimustulokset osoittavat, että Jokerit on jakanut KHL-otteluihin paljon vapaalippuja (7 % vastaajista oli saanut lipun ilmaiseksi) ja myynyt lippuja edullisesti useimpien Suomen Liiga-seurojen istumapaikkalippujen hintoihin verrattuna.
Täysi-ikäisistä vastaajista vajaa kuudennes (16 %) oli maksanut lipustaan keskimäärin korkeintaan 15 euroa, noin kolmannes (34 %) 16–25 euroa ja noin kolmannes (35 %) 26–40 euroa.
Alle kymmenes täysi-ikäisistä vastaajista oli maksanut ottelulipustaan yli 40 euroa.
– Jokereille ja KHL:lle on ollut tärkeää luoda vaikutelma yleisöä kiinnostavasta tuotteesta, minkä takia lippuja on jaettu ilmaiseksi ja myyty edullisesti. Näin on saatu melko hyvin väkeä ja myös uusia katsojia kotiareenan lehtereille, mutta tällaisesta toimintakulttuurista normaalihintaisiin lippukäytäntöihin paluu, yleisöä samalla menettämättä, on haastavaa, tutkimushankkeessa maisterin tutkielman laatinut Annastiina Hemmi kommentoi yliopiston tiedotteessa.
Normaalihintainen lippu Jokereiden KHL-otteluiden parhaille tavallisille katsomopaikoille maksaa vastustajasta ja viikonpäivästä riippuen 39–65 euroa.
Täysi-ikäisistä vastaajista yli puolen mielestä (54 %) tällainen lippu saisi maksaa enintään 25 euroa ja miltei kaikkien (97 %) mielestä enintään 40 euroa.
Vastaajista 40 prosenttia toivoi joukkueen pysyvän KHL:ssä, johon Jokerit siirtyi vuonna 2014. Noin neljännes (24 %) Jokereiden kotiyleisöstä toivoi paluuta Suomen Liigaan.
Reilu kolmannes (36 %) ei osannut sanoa mielipidettään, tai asia oli heille yhdentekevä.
Liigaan paluuta toivovista noin puolet haluaisi paluun tapahtuvan heti ja noin puolet nykyisen KHL-sopimuksen (2017–2022) päättymisen jälkeen.
Vastaajille esitettiin tutkimuksessa myös idea Pohjoismaiden yhteisestä jääkiekkoliigasta. Pohjoismaiseen liigaan suhtauduttiin myönteisemmin kuin KHL:ään tai Suomen Liigaan, sillä tällaisen sarjan toteutuessa enää alle viidennes (18 %) toivoisi Jokereiden jatkavan KHL:ssä ja runsas kymmenes (13 %) palaavan takaisin Suomen Liigaan.
Yhteispohjoismaiseen liigaan siirtymistä kannatti 38 prosenttia ja 31 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.