Kesätyöseteli voi poikia vakituisen työpaikan – "Monesti äidit ja isät eivät usko, että oma lapsi on pärjännyt meillä niin hyvin"

Saku Kokko (vas.), Timi Haatainen, Tommi Piikkilä ja Verneri Sarlin ovat tulleet kesätyösetelin tai tet-harjoittelun kautta töihin. Antti Kämäräinen kehuu nuorten työntekoa. Marika Lumme

Marika Lumme

Vantaalla kaikille peruskoulunsa päättäville 9. luokkalaisille jaetaan tänä vuonna kesätyöseteli. Tämän lisäksi kesätyöseteleitä on jaossa kaikkiaan 900 kappaletta muille vuosina 2002–2005 syntyneille nuorille.

Kesätyöseteli on 300 euron arvoinen seteli, joka kattaa osan nuoren palkanneelle työnantajalle tulevista kuluista. Ideana on, että nuori hankkii itse kesätyöpaikan, jossa hän työskentelee vähintään 10 päivän ajan touko- ja syyskuun välillä. Kymmeneltä päivältä palkan tulee olla vähintään 450 euroa.

Nuori antaa kesätyösetelin työnantajalle, joka saa nuoren palkkaamiseen näin ollen 300 euron tuen Vantaan kaupungilta tilitystä vastaan.

Myyrmäen Huolto Oy on palkannut nuoria kesätyösetelillä jo vuosia. Nuoret ovat päässeet erilaisiin huoltotöihin, kuten leikkaamaan ruohoa ja kitkemään istutuksia.

Myyrmäen Huollon huoltotoimen päällikkö Antti Kämäräinen kokee nuorten työllistämisen olevan mielekästä monesta näkökulmasta.

– Nuoret saavat työkokemusta. Me puolestamme saamme parhaimmassa tapauksessa nuoresta hyvän työntekijän jopa vuosiksi, Kämäräinen kertoo.

Kämäräinen toteaa, että käytännössä kaikki yrityksen palkkaamat nuoret ovat olleet työnantajan näkökulmasta positiivisia kokemuksia.

– Monesti äidit ja isät eivät usko, että oma lapsi on pärjännyt meillä niin hyvin. Meillä työskennellään työpaikan säännöillä ja nuoret kunnioittavat sitä, Kämäräinen kertoo.

Tälläkin hetkellä Myyrmäen Huollossa hommia painaa joukko parikymppisiä nuoria, jotka ovat tulleet alunperin kesätyösetelillä tai tet-harjoittelun kautta. Timi Haatainen, Saku Kokko, Verneri Sarlin ja Tommi Piikkilä ovat saaneet vuosi toisensa jälkeen jatkoa kesätyöpestilleen, koska työt ovat hoituneet hienosti. Nyt nuoret ammattilaiset kuuluvat vakituiseen henkilökuntaan.

– Hyvä työilmapiiri ja mukavat työkaverit. Lisäksi pääsee tekemään monipuolisia tehtäviä, nuoret perustelevat miksi ovat pysyneet Myyrmäen Huollon palveluksessa.

Myyrmäen Huollossa on tälle kesälle avoinna noin 15 työpaikkaa. Kämäräisen mukaan hakemuksia on jo tällä hetkellä reilu 80.

Vantaan noin 2 500 yhdeksäsluokkalaiselle kesätyösetelit jaetaan kouluissa. Muille kuin 9. luokkalaisille vuonna 2002–2005 syntyneille kesätyösetelit ovat jaossa Vantaa infoissa ja Ohjaamossa. Kesätyöseteliä hakiessa nuorella tulee olla mukanaan henkilöllisyystodistus ja työnantajan allekirjoittama kesätyöpaikan tiedot-lomake.

Jokainen vantaalaisnuori voi käyttää yhden setelin.

Kaupunki muutti kesätyösetelin haku- ja tilityskäytäntöjä viime vuonna. Nyt työnantaja toimittaa tilitystä varten tarvittavat tiedot työsuhteen päätyttyä, viimeistään lokakuun loppuun mennessä.

Vantaan kaupungin opetustoimen asiantuntija Kirsi Viitailan mukaan kesätyösetelit ovat osa Eka kesäduuni -kampanjaa, jossa haastetaan eri toimenpitein yrityksiä tarjoamaan nuorille kesätöitä ja nuoria hakemaan kesätöitä. Kampanjassa on mukana Vantaan lisäksi myös muita kaupunkeja.

Aiheeseen liittyvää

  1. Kesätyötä voi tehdä myös yrittäjänä 13.2.2020 7:00
  2. Vantaan hautausmaille haetaan kesätyöntekijöitä 16.1.2020 10:10
  3. Kesätyöseteleitä jaetaan myös tänä vuonna – Rahaa varattu 310 000 euroa 7.1.2020 18:30

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut