Backaksen kartanoalueelle suunnitellaan elämys- ja tapahtumapuistoa – "Nyt meillä on selvä liikeidea"

Armi Suojanen

Backaksen kartanon alueen kehittämissuunnitelmat ovat edenneet hitaasti. Nyt kuitenkin näyttäisi, että alueen omistaja Helsingin Osuuskauppa (HOK) Elanto saa laitettua suunnitelmiin vauhtia ja konkretiaa.

– Nyt meillä on selvä liikeidea. Aiemmin ei ole ollut, myöntää HOK-Elannon kiinteistöjohtaja Jyrki Karjalainen

Suunnitelmien toteuttamiseksi HOK-Elanto on jättänyt Vantaan kaupungille uuden asemakaavan muutoshakemuksen joulukuussa. Alueelle suunnitellaan elämys- ja tapahtumapuistoa sekä hieman asuntoja.

– Meillä on idea, miten kartanon aluetta voidaan kehittää hyvin mielenkiintoisella tavalla. Ja niin, että alue säilyy edelleen vantaalaisten olohuoneena.

Vantaa on jo aiemmin edellyttänyt, että kartanon alueen tulee pysyy pääosin avoimena kaikille ihmisille.

Karjalainen on kuitenkin hyvin vähäsanainen elämys- ja tapahtumapuistosta.

– Asiat ovat auki.

Karjalainen toivoo, että tarkemmista suunnitelmista voidaan kertoa vielä tänä vuonna.

Elämys- ja tapahtumapuistossa on mukana Ravintola Backasta pitkällä vuokrasopimuksella pyörittävä Tunturilapin Rautu Oy.

– Olemme yksi operaattoreista ja mukaan tulee ulkopuolisia yrittäjiä, kertoo toimitusjohtaja Veijo Kantanen

Koska nimiä ei ole vielä papereissa, niistä muista ei voi vielä kertoa.

Kantanen kuvaa elämys- ja tapahtumapuistoa valtavaksi ponnistukseksi, joka tuo Vantaalle satojatuhansia koti- ja ulkomaisia kävijöitä. Sen myötä myös stop over -turismi saa paremmat mahdollisuudet.

Kantasen mukaan elämys- ja tapahtumapuiston kävijät hyödyttävät myös lähiseudun muita palvelujen tarjoajia.

Kivisikalassa kasvatettiin sikoja kahdessa kerroksessa. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Kartanoalueelle haetaan kaavamuutoksella myös mahdollisuutta rakentaa uusia asuntoja.

– Asuntoja tulisi varsin rajoitetusti ja alueeseen sovittaen, Jyrki Karjalainen muotoilee.

HOK-Elanto tarvitsee rakennusoikeutta ja uutta toimintaa, jotta se saa tuloja, sillä kartanon alue ja useimpia sen rakennuksista ollaan suojelemassa kaavalla. Se tarkoittaa, että rakennukset tarvitsevat korjausta ja kunnossapitoa eikä se ole halpaa.

Karjalainen mainitsee esimerkkinä, että kartanon päärakennuksen peruskorjaus maksoi 2,5 miljoonaa euroa parisen vuotta sitten.

Tuore kaavamuutoshakemus on uusi käänne, sillä kaupunkisuunnittelulautakunta hyväksyi vasta viime viikolla Backaksen asemakaavan ja kaavamuutoksen omalta osaltaan.

Kaava suojelee kartanoympäristön rakennuksineen ja sallii suojelualueelle vain vähän uudisrakentamista. Alueelle on myös mahdollista rakentaa liikerakennus entisen tallin ja puimalan yhteyteen.

HOK-Elanto oli täysin tyytymätön tähän kaavaan ja jätti siitä usean kohdan muistutuksen. Nyt muistutus on Karjalaisen mukaan kuitenkin aiheeton ja se olisi pitänyt perua, mutta sitä ei ehditty tehdä.

– Perumisen syynä on se, että tilanne on muuttunut. Olemme tehneet uuden kaavamuutoshakemuksen ja kartanon alueen kaavoitus on mukana vuoden 2020 kaavoitusohjelmassa.

Kaavoitusohjelmassa todetaan, että kartanon lähialueita kehitetään matkailu- ja virkistyskäyttöön. Lisäksi selvitetään, miten toimintaa voi sijoittaa suojeltaviksi esitettyihin rakennuksiin ja uudisrakennuksiin.

Suojelu

Pakkalassa sijaitsevan Backaksen kartanoalueen suojeluasia sai alkunsa ympäristökeskuksen aloitteesta jo 1990-luvun puolivälissä. Monien vaiheiden jälkeen Vantaa ryhtyi laatimaan alueesta kaavaa 2012.

Kaava suojelee muun muassa kartanon päärakennuksen, tilanhoitajan asunnon, narikka/asuinrakennuksen, kellarin, kivisikalan, kivinavetan ja kuivuri-puimalan sekä muuntajarakennuksen. Niitä ei saa purkaa.

Lisäksi suojellaan kartanopuiston maisemallisia ominaispiirteitä ja historiallisia tielinjauksia.

Kaavaa käsittelee seuraavaksi kaupunginhallitus. Sen hyväksymisestä päättää valtuusto.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut