Vantaa ennen ja nyt: Näin 1930-luvun vainaja saatettiin viimeiseen leposijaansa Helsingin maalaiskunnassa – Vantaan kaupunginmuseon kuolema-aiheinen näyttely valottaa myös hautajaisperinteitä

Hämeenkyläläisen Birger Aspin hautajaiset Malmin hautausmaalla talvella 1937. Hautajaisseurueen taustalla näkyy juna, jolla vainajat sekä saattoväki kuljetettiin Helsingistä Malmin hautausmaalle vuoteen 1954 asti. Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Vantaan kaupunginmuseon kuvassa vuodelta 1937 vietetään hautajaisia Malmin hautausmaalla. Malmi kuului Helsingin maalaiskunnan alueeseen vuoteen 1945 asti.

Yksityinen Åbergin hautausmaa perustettiin maalaiskunnan eteläosan asukkaita varten vuonna 1892. Helsingin seurakunta perusti Malmin hautausmaan sen viereen pari vuotta myöhemmin.

Hämeenkylässä Kålabackan torpassa asuneen Birger Aspin hautajaisiin on kokoontunut perheen sisaruksia. Saattoväki on pukeutunut pitkiin tummasävyisiin takkeihin. Musta on ollut pitkään yleinen hautajaisten väri Suomessa.

Naisilla on käsissään seppeleet ja pienempi kukkalaite. Aiemmin yleinen ikuista elämää symboloiva seppele on nykyään suuren työmääränsä takia enemmän arvohenkilöiden ja muistopäivien kukkalaite.

Hautajaiskukat ilmentävät rakkautta vainajaa kohtaan. Birger Aspin kukkalaitteisiin on valittu ainakin ruusuja, liljoja ja anemoneja. Kukkien valkoinen väri liitetään suruun ja iankaikkisuuteen. Seppelenauhassa erottuu teksti ”En sista hälsning till Birger”.

Ajan tyyliin koristeellisesti päällystettyä valkoista arkkua on kuljetettu mustalla kankaalla reunustetuilla kärryillä. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa tuhkaus on nykyisin lähes syrjäyttänyt perinteisen arkkuhautauksen.

Vantaan kaupunginmuseon kuolemasta kertova näyttely Kohti tuntematonta on avoinna 17. huhtikuuta asti Tikkurilan vanhalla asemalla. Pääosa näyttelystä käsittelee sitä mitä kuolema nykypäivänä on, mutta myös sitä miten hautauskäytännöt ovat aikojen kuluessa muuttuneet.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyväntekeväisyyspyöräilyssä ensi kertaa mukana Vantaan joukkue – ryhmäpyöräilyn harjoittelu jäi vähäksi
 2. Mielipide: Pihat, joihin muutkin voivat poiketa, lisäävät lähiöiden yhteisöllisyyttä ja viehätystä
 3. Vantaan Näyttämö tykittää syksyn täysillä – Uusi toiminnanjohtaja: "Kaupunki tullut vaikeassa tilanteessa hyvin vastaan"
 4. Työttömänä Vantaalla jo lähes sama määrä ihmisiä kuin mitä asuu Tikkurilassa, Korsossa ja Kivistössä yhteensä
 5. Mielipide: Vanhustoiminnan avustukset katkaistiin oudoin perustein
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 8. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 9. Vantaalaisia aikuisia opetetaan ajamaan polkupyörällä
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Helsinkiläisessä Pataässä-karaokebaarissa sattuneesta ampumistapauksesta saataneen lisätietoa tänään – Silminnäkijä HS:ssä: Ampumista ei edeltänyt riitaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.