Vantaa ennen ja nyt: Näin 1930-luvun vainaja saatettiin viimeiseen leposijaansa Helsingin maalaiskunnassa – Vantaan kaupunginmuseon kuolema-aiheinen näyttely valottaa myös hautajaisperinteitä

Hämeenkyläläisen Birger Aspin hautajaiset Malmin hautausmaalla talvella 1937. Hautajaisseurueen taustalla näkyy juna, jolla vainajat sekä saattoväki kuljetettiin Helsingistä Malmin hautausmaalle vuoteen 1954 asti. Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Vantaan kaupunginmuseon kuvassa vuodelta 1937 vietetään hautajaisia Malmin hautausmaalla. Malmi kuului Helsingin maalaiskunnan alueeseen vuoteen 1945 asti.

Yksityinen Åbergin hautausmaa perustettiin maalaiskunnan eteläosan asukkaita varten vuonna 1892. Helsingin seurakunta perusti Malmin hautausmaan sen viereen pari vuotta myöhemmin.

Hämeenkylässä Kålabackan torpassa asuneen Birger Aspin hautajaisiin on kokoontunut perheen sisaruksia. Saattoväki on pukeutunut pitkiin tummasävyisiin takkeihin. Musta on ollut pitkään yleinen hautajaisten väri Suomessa.

Naisilla on käsissään seppeleet ja pienempi kukkalaite. Aiemmin yleinen ikuista elämää symboloiva seppele on nykyään suuren työmääränsä takia enemmän arvohenkilöiden ja muistopäivien kukkalaite.

Hautajaiskukat ilmentävät rakkautta vainajaa kohtaan. Birger Aspin kukkalaitteisiin on valittu ainakin ruusuja, liljoja ja anemoneja. Kukkien valkoinen väri liitetään suruun ja iankaikkisuuteen. Seppelenauhassa erottuu teksti ”En sista hälsning till Birger”.

Ajan tyyliin koristeellisesti päällystettyä valkoista arkkua on kuljetettu mustalla kankaalla reunustetuilla kärryillä. Pääkaupunkiseudulla ja suurissa kaupungeissa tuhkaus on nykyisin lähes syrjäyttänyt perinteisen arkkuhautauksen.

Vantaan kaupunginmuseon kuolemasta kertova näyttely Kohti tuntematonta on avoinna 17. huhtikuuta asti Tikkurilan vanhalla asemalla. Pääosa näyttelystä käsittelee sitä mitä kuolema nykypäivänä on, mutta myös sitä miten hautauskäytännöt ovat aikojen kuluessa muuttuneet.

Anu Mönkkönen

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vantaa ennen ja nyt: Koulutilat eivät pysyneet lapsilukujen perässä – Tikkurilan koulut kävivät viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä pikavauhtia ahtaiksi 9.2.2020 17:40
  2. Vantaa ennen ja nyt: Tikkurilan suurin rakennus oli aikoinaan koulu 2.2.2020 17:50
  3. Vantaa ennen ja nyt: Retrosisustajalle tuttuja valonlähteitä on valmistettu Vantaalla – Valinte-valaisintehdas aloitti Veromiehessä 1950-luvun päättyessä 26.1.2020 17:30
  4. Vantaa ennen ja nyt: Keskiajalla punasavesta valmistettiin ruokapadatkin – astioiden palasia on löytynyt Vantaan keskiaikaisilta kaivauskohteilta 19.1.2020 16:45

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut