Muistatteko Hävetkää!-kohugraffitin? – osa siitä on esillä Artsin ilmaisunvapautta käsittelevässä näyttelyssä

Osa Deoksen ja Hende Niemisen maalaama Hävetkää!-graffitia on esillä taidemuseo Artsin Kuvanvapaus-näyttelyssä. Johanna Erjonsalo

Armi Suojanen

Vantaalla syntyi melkoinen hässäkkä Hävetkää!-graffitista nelisen vuotta sitten. Se maalattiin luvalliseen graffitiaitaan Myyrmäessä, mutta silti siitä nousi valtakunnallinen kohu ja kiista, jossa kokeiltiin sanavapauden rajoja.

Hävetkää!-graffitin vantaalaiset tekijät, Hende Nieminen ja Deos, pohtivat nyt, että tuskin graffitista olisi noussut niin suurta metakkaa ellei silloiselta kaupunginjohtajalta Kari Nenoselta olisi tullut käskyä maalata teos piiloon ja poistaa siitä osia. Eli rajoittaa sananvapautta, kuten oikeusasiamieskin myöhemmin totesi.

– Siitä se lumipalloefekti sai alkunsa, Deos toteaa.

Kaksikko maalasi Myyrmäen Montun graffitiseinään valtavan Hävetkää!-tekstin ja kolmen urheilujohtajan kasvot sekä nimet. He olivat nousseet julkisuuteen, kun kaupungin sisäisessä tarkastusraportissa tuli ilmi höveliä rahankäyttöä Myyrmäen Urheilupuisto Oy:n piikkiin. Rahat kerättiin muun muassa junioreiden harrastusmaksuista.

– Itsekkyys ja oman edun tavoittelu ärsyttävät, Nieminen selittää kannanoton syntyhistoriaa.

Graffititaiteilijoiden keino on maalata mielipiteensä. He uskalsivat mainita teoksessaan myös nimet, koska ne olivat jo julkisuudessa.

Kuva graffitista levisi verkossa ja sitten alkoi kissa ja hiiri -leikki kaupungin kanssa. Kun graffiti oli peitetty valkoisella maalilla, kaksikko lähti maalaamaan sitä uudelleen esiin.

–  Isäni sanoi, että älä nyt vaan enää mene maalaamaan, mutta minä sanoin, että nyt vasta menenkin, Nieminen kertoo.

Heistä tuntui, että sanavapautta oli rajoitettu.

Parannellessaan ylimaalattua teosta Nieminen ja Deos saivat ohikulkijoilta kannustavaa palautetta. Ne vähän yllättivätkin.

– Eräskin kahdeksankymppinen nainen sanoi, että Vantaalla on niin paljon kieroja poliitikkoja, että kaikki pitäisi maalata siihen, mutta eiväthän ne mahdu, Nieminen muistelee.

Lopulta kaupunki poisti kasvokuvaosat graffitista. Ne löytyivät roskiksesta kaupungin varikolta erään työntekijän vinkattua siitä. Lopulta nyky-, katu-, graffiti- ja performanssitaiteeseen erikoistunut taidemuseo Artsi otti kaikki graffitin palaset kokoelmiinsa.

– Artsi pelasti sen, Deos sanoo.

Tapausta myöhemmin tutkinut eduskunnan oikeusasiamies totesi Nenosen loukanneen graffitintekijöiden sananvapautta poistattaessaan graffitin. Oikeusasiamiehen toteamuksesta ei silti koitunut jatkotoimenpiteitä. Nenonen selitti haluavansa suojella henkilöiden yksilönsuojaa.

 Hävetkää!-graffitista tuli kuitenkin esimerkki siitä, mitä julkisella teoksella saa ilmaista ja tekijöistä tuntui hyvältä, että sanomisen oikeutta puolustaa myös laillisuuden valvoja.

Nieminen ja Deos eivät osaa sanoa, aiheuttaisiko samantyyppinen graffiti yhtä suuren kohun tänä päivänä.

Nyt osa Hävetkää!-teosta on esillä Artsin uudessa Kuvanvapaus-näyttelyssä muiden kantaa ottavien teosten kanssa.

Siitä huolimatta, että Hävetkää!-graffitia säilytetään museon varastossa, se on huonossa kunnossa. Sen maalipinta kupruilee, mutta teosta ei olekaan tehty pysyväksi. Sellaisia ovat graffitit, hetken töitä, jotka häipyvät, kun joku toinen maalaa uuden graffitin sen päälle.

Vantaalaisten graffitin lisäksi näyttelyssä nähdään toinen graffititeos sekä valokuvaa, sarjakuvaa, piirroksia ja maalauksia.

Näyttelyn kuraattori Jean Ramsay sanoo, että näyttelyn teoksia yhdistää vaikeiden ja yhteiskunnallisten teemojen käsittely. Rankoista aiheista huolimatta näyttelystä tuli Ramsayn mielestä kaunis.

Näyttely

Taidemuseo Artsin (Myyrmäki-talo, Paalutori 3) Kuvanvapaus-näyttelyssä käsitellään ilmaisun vapautta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Karstein Volle, Ville Ranta, Robert Kosenius, Emmi Nieminen, Lupta Femeilor -työryhmä, Tuomas Tiainen sekä Dump, Hende Nieminen ja Deos.

Näyttely on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 11–18, torstain kello 13–20 ja viikonloppuisin kello 11–16.

Yleisöopastus järjestetään joka torstai kello 17.

Näyttelyyn, joka jatkuu 17. toukokuuta asti, on vapaa pääsy.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut