Kivistön eläkeläiset on yhteisö, joka tekee, eikä odota – "Kun viikossa on jokin tapahtuma, niin tietää, että on keskiviikko eikä sunnuntai"

Kivistön eläkeläiset haluavat juurtua osaksi Kivistöä. Paula Immonen (vas.), Cati Eronen, Timo Uusitalo ja Arja Ryhänen kertovat Kivistön eläkeläisten tuoneen paljon uusia tuttuja. Moni eläkeläisyhteisöstä kaipaa palveluja alueelle pikaisesti. Marika Lumme

Marika Lumme

Kivistöön syntyi vuodessa pirteä yhteisö, joka käy yhdessä hihnakävelyllä, keilaamassa, lounailla sekä pitää lukupiiriä ja bileiltoja.

Kyseessä on Kivistön eläkeläiset, jonka monipuolisessa toiminnassa on mukana jo yli 70 kivistöläistä. Jäsenmaksuja ei ole, eikä hallitusta, koska kukaan ei halua istua hallituksessa.

– Ajatuksena on, että tehdään jotain mukavaa yhdessä ja kasvetaan kivistöläisiksi, kertoo Kivistön eläkeläisten perustaja Arja Ryhänen

Eläkeläisjoukossa on mukana koko ikänsä Kivistössä asuneita sekä vasta kaupunkiin muuttaneita.

Ryhänen itse saapui miehen, Timo Uusitalon, perässä Kivistöön 13 vuotta sitten. Eläkkeelle jäätyään Ryhänen kaipasi entisestään juurtumista Kivistöön ja aikuisia ihmissuhteita.

– Monen elämä on oman kodin seinien sisällä yksin tai puolison kanssa. Elämästä tulee helposti yksitoikkoista. Kun viikossa on jokin tapahtuma, niin tietää, että on keskiviikko eikä sunnuntai, Ryhänen sanoo.

1960-luvun helsinkiläisessä lähiössä kasvanut Ryhänen sanoo oppineensa jo pienenä, että asiat eivät tapahdu itsekseen.

– Ei meille ole kukaan pöytää kattanut. Kyllä se täytyi tehdä aivan itse, hän toteaa.

Toimeliaaksi oppinut nykyinen kivistöläinen kyseli Kivistön suuralueen Facebookissa, olisiko kiinnostusta tehdä yhdessä asioita. Tykkäykset antoivat rohkeutta jalostaa ajatusta. Muutaman vuoden Kivistössä asunut Paula Immonen päätyi mukaan Kivistön eläkeläisiin tavattuaan Ryhäsen Kivistön joulumarkkinoilla.

– Yhdessä päätettiin kutsua alueen eläkeläiset yhteiseen palaveriin. Jo ensimmäiselle tapaamiselle saapui yli 30 henkilöä. Tuo kokous viitoitti suunnan tulevalle, Ryhänen kertoo.

Immonen puolestaan houkutteli mukaan tuoreen kerrostaloasukkaan Pälvi Lopen Molemmat korostavat toiminnan olleen arvokasta, jotta Kivistö tuntuu kodilta.

– Olimme mieheni kanssa jo lähdössä pois, koska luvattuja palveluita ei ole tänne tullut. Tämä yhteisö sai kuitenkin jäämään, Lope sanoo.

Yhteisö elää aktiivisena Facebookissa ja tapahtumista ilmoitetaan myös Kivistön kahden kaupan ilmoitustaululla.

– On turha odottaa, että muut tekevät ja järjestävät, kun aivan hyvin voimme järjestää asioita itsekin, Ryhänen korostaa.

Asukastila Rubiinin pöydän ääreen kokoontuu joka torstaiaamupäivä joukko kuvataiteesta innostuneita maalareita. Kerran kuussa samassa tilassa pidetään lukupiiri, jolloin kuvataitelijat pyrkivät käymään taidenäyttelyissä. Ryhänen ehdotti MarjaVerkolle, että tilaan tuotaisiin kirjahylly kirjojen kierrättämiseksi.

– MarjaVerkko tarttui ideaan ja nyt meillä on oma pieni kirjasto Rubiinissa, hän iloitsee.

Kaikki eläkeläisyhteisön järjestämät tilaisuudet ovat avoimia kaikille.

– Tapahtumat ovat pääasiassa arkena päivällä. Kotivanhemmat ja työttömät ovat myös tervetulleita mukaan tapahtumiimme.

Kivistön eläkeläisten tapaamisissa ei säästellä naurua. Vakavaakin asiaa puhutaan, varsinkin kun aihe kääntyy palveluihin. Useampi kokee, että kaupunki on pettänyt lupaukset. Anja Ratilainen ja Leena Lehtovuori ovat kumpikin perheineen asuneet Kivistössä lähes 60 vuoden ajan. He ovat nähneet alueen muutoksen läheltä.

– Aikoinaan täällä oli posti ja vaatekauppakin, naiset muistelevat.

Lehtovuori kertoo olleensa evakkolapsi, jonka vuoksi juuret Kivistössä ovat olleet todella tärkeät. Hän kokee eläkeläisryhmän tuoneen uusia ystäviä ja yhteisöllisyyttä. Samaa mieltä on Ratilainen, joka osallistuu mielellään esimerkiksi lukupiiriin ja liikunnallisiin tapahtumiin.

Yhdessäoloa viikoittain

Kivistön eläkeläisten toimintaan voi liittyä mukaan ilman ennakkoilmoittautumista.

Tiistaisin kello 10 hihnakävelijät lähtevät Balkan Grillin edestä kävelemään Kivistön alueelle noin tunnin mittaiselle lenkille.

Torstaisin kello 10–12 kuvataitelijat kokoontuvat asukastila Rubiinissa, paitsi joka kuukauden ensimmäisenä torstaina, jolloin lukupiiri kokoontuu.

Joka toinen torstai kello 13 keilataan Jumbossa.

Kerran kuukaudessa yhteisö käy yhdessä syömässä jossakin alueen ravintolassa.

Lisätietoa numerosta 050 5636464 ja sähköpostitse kivistonelakelaiset@gmail.com.

Aiheeseen liittyvää

  1. Mielipide: Kivistöön tarvitaan pikaisesti terveyspalveluja
    22.1.2020 16:45
  2. Kivistöläisten ykköstoiveet: Isompi kauppa ja lisää parkkipaikkoja – Vauvaperhe maksanut jo yli tonnilla sakkoja
    31.8.2019 6:45
  3. Kivistöläiset keksivät keinon esitellä kotikulmiaan – naapurikummit auttavat uudet asukkaat alkuun
    31.8.2017 6:15

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut