Mielipide: Vantaallakin voitaisiin järjestää lastenvaalit

Kirjoittajat ehdottavat lastenvaalien järjestämistä Vantaalla tulevan äänestyssukupolven aktiivisuuden kasvattamiseksi. Arkisto/Sauvo Jylhä

toimitus

Kirjoittajat uskovat, että lapsille vaaleissa järjestettävä oma äänestys aikuisten äänestyksen rinnalla tukisi lasten kasvamista aktiivisiksi, vaikuttamishaluisiksi kansalaisiksi.

Vuoden 2019 vaalikevät osoitti, että Suomessa ja Vantaalla tarvitaan edelleen toimia äänestysaktiivisuuden nostamiseksi.

Eduskuntavaaleissa vantaalaiset äänestivät onneksi hiukan aktiivisemmin kuin edellisellä kerralla. Äänestysaktiivisuus nousi 0,5 prosenttiyksikköä, mutta siitä huolimatta lähes 30 prosenttia vantaalaisista jätti äänestämättä, kun äänestysprosentti oli 70,4. Toukokuun eurovaaleissa äänestysprosentti oli vain 41,5.

Nämä tulokset osoittavat, että uusia toimia tarvitaan vantaalaisten aktivoimiseksi äänestämään ja vaikuttamaan päätöksentekoon.

Yksi uusi tapa korjata matalaa vaikuttamishalukkuutta on tukea esimerkin avulla lasten kasvamista aktiivisiksi kansalaisiksi. Hyväkään keskustelu lapsen kanssa demokratian merkityksestä ei välttämättä jää lapsen mieleen yhtä hyvin, kuin itse äänestäminen.

Lapsilla on tapana hahmottaa maailmaa leikin ja toiminnan kautta. Siksi Vantaallakin olisi tarpeen pohtia mahdollisuutta järjestää tulevien vaalien yhteydessä lastenvaalit äänestyspaikoilla.

Onnistuneita kokemuksia lastenvaalien järjestämisestä on jo monista kunnista ympäri Suomea. Vantaallakin Hakunilan kirjasto oli mukana eurovaalien ennakkoäänestyksen aikana äänestysmahdollisuuden tarjoamisessa lapsille.

Lastenvaaleissa lapsille annetaan mahdollisuus äänestää samalla kun vanhemmatkin käyvät äänestyspaikalla antamassa oman äänensä.

Tämänkaltaisen toimintatavan laajempi kokeileminen Vantaalla tukisi koko perheen yhteistä äänestyskokemusta ja samalla voisi kasvattaa myös kunnan yleistä äänestysaktiivisuutta.

Onnistuessaan se tarjoaisi myös perheille yhden yhteisen tavan viettää aikaa ja osallistua vaalien merkeissä.

Salla Lindblad-Palo Minna Räsänen kaupunginvaltuutetut (sd.)

Aiheeseen liittyvää

  1. Enemmistö suomalaisista ei halua laskea äänestysikärajaa 16 vuoteen 23.11.2019 8:37
  2. Nouseeko äänestysinto eurovaaleissa? Etenkin nuorten osalta Suomi hävinnyt aiemmin Ruotsille kirkkaasti 26.5.2019 11:15
  3. Pääministeri Sipilä haluaa laskea äänestysikärajan 16 vuoteen 14.9.2018 13:50

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut