Ilmanlaatu on ajoittain välttävä tai jopa huono – Mikä pilaa ilmaa Tikkurilassa?

HSY:n mittaukset paljastavat ilmanlaadun olleen Tikkurilassa ajoittain välttävä tai jopa huono.  Arkisto/Jussi Vehkasalo

Tiina Örn

Tikkurilantien ja Neilikkatien risteyksessä Tikkurilassa on Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) ilmanlaadun mittausasema. Tulokset paljastavat ilmanlaadun olleen mittauskohdassa ajoittain jopa välttävä tai huono. Mikä Tikkurilan ilmaa pilaa?

– Katupöly, liikenteen päästöt ja rakennustyömailla syntyvä pöly, vastaa ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski HSY:stä.

Tikkurilanmittauspiste on vilkasliikenteisessä paikassa ja liikenteen merkitys ilmanlaatuun on ajoittain suuri. Tikkurila ei kuitenkaan ole liikenteen päästöjä tarkasteltaessa pääkaupunkiseudun ongelmakohtia.

– Eniten katupölyä mitattiin viime viikolla Kehä III:n varrella Varistossa. Myös Helsingissä Mäkelänkadulla liikenne heikentää usein ilmanlaatua. Näillä lumettomilla keleillä nastarenkaat lisäävät katupölyn määrää ja kuivalla kelillä katupölyn merkitys on suuri.

Ilmanlaatuun Tikkurilassa ovat Kasken mukaan vaikuttaneet ennen kaikkea rakennustyömaat. Myös mittauspisteen lähellä on ollut useita työmaita, joilla syntyy pölyä.

– Vaikka rakennuspölyn sisältämät pienimmät hiukkaset eivät ole silmin havaittavia, ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja kulkeutuessaan henkitorveen ja keuhkoputkiin, Kaski sanoo.

Pysyvänmittauspisteen lisäksi HSY:llä oli viime vuonna maaliskuusta lokakuuhun väliaikainen mittauspiste Tikkurilan kirkon purku- ja rakennustyömaan läheisyydessä, osoitteessa Asematie 7. Sen tarkoituksena oli nimenomaan mitata työmaapölyn vaikutusta hengitysilman laatuun.

– Tuossa mittauspisteessä raja-arvotaso ylittyi maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana 25 kertaa. Tikkurilan pysyvässä mittauspisteessä raja-arvotaso ylittyi vastaavana aikana 10 kertaa, Kaski kertoo.

Seuraavaksi väliaikainen mittauspiste tulee maaliskuussa Myyrmäkeen Pyörrekujan päiväkodin läheisyyteen. Kohdassa tehdään mittauksia lokakuuhun 2020 asti.

Aiheeseen liittyvää

  1. HSY mittaa ilmanlaatua Varistossa – tavoitteena selvittää, mikä vaikutus vilkkaalla liikenteellä on ilmanlaatuun 12.1.2020 8:10
  2. Virastotalojen purku Tikkurilassa alkaa pian 20.10.2019 7:50
  3. Sauhuttelijat löysivät tupakkapaikan ilmanlaadun mittausaseman vierestä – "Toivomme, että tupakoitsijat voisivat siirtyä hieman kauemmaksi" 14.3.2019 6:30
  4. Tikkurilan kirkon purkutyöt alkoivat – Katso kuva: Purkukauha kahmaisi kirkonkellon 18.9.2018 16:23

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut