Siilien horrostaminen ollut koetuksella – "Kamala talvi niiden kannalta"

Syksyllä oman onnensa nojaan jääneet pienet siilinpoikaset eivät omin neuvoin pääse tarpeeksi pulskaan horrostuskuntoon. Useimmiten myös aikuisella siilillä on avuntarve, jos se hortoilee talvikautena hereillä. Kirsi Vettenranta

Leena Koivisto

Tällainen talvi on kyllä aika kamala siilien kannalta.

Näin kiteyttää tähänastisen talvikauden varistolainen Kirsi Vettenranta, jonka kotipihan siilimökeissä tuhisee neljä siilinpoikasta.

– Ennen kuin pikkupakkaset alkoivat, linnutkin lauloivat jo kevätlauluja aamuisin, hän päivittelee, mutta jatkaa, että talvihorroksesta heräilleille siiliyksilöille plusasteista ei ole hyötyä, koska niille luontaista ruokapöytää ei luonto talvella tarjoa.

Vettenrannan havainnon mukaan tietoja hereillä liikkuvista siileistä on näkynyt aiempaa enemmän muun muassa Facebookin siileille omistautuneissa ryhmissä.

Hänen mielestään syyskuun lopun ja maaliskuun lopun välisenä aikana maastossa liikkuva siili kannattaa aina ottaa kiinni.

– Siilin tepsuttelu tähän aikaan ei ole koskaan normaalia, vaikka yllättävän monet ihmiset netti- ja Facebook-kommenttien perusteella tuntuvat luulevan niin, Vettenranta sanoo.

– Horroksesta heränneellä siilillä on useimmiten jokin ongelma. Joko se ei ole sairauden tai muun syyn takia horrostamiseen tarpeeksi pulska tai sen pesään on esimerkiksi voinut mennä vettä.

Vettenrannan mukaan varminta on napata siili kainaloon, pussiin tai myssyyn ja ottaa etenkin pääkaupunkiseudulla yhteys vaikkapa Korkeasaareen, jos omaa siilien hoitokokemusta ei ole. Kun omat kädet on suojattu, piikkejään pörhistelevänkään siilin käsittely ei ole vaikeaa eikä eläin itsekään herkästi vahingoitu, sillä piikit joustavat.

Varistossa jo vuosia siilejä auttaneen Vettenrannan omat suojatit päätyivät väliaikaiskotiinsa Jakomäestä jo syyskuussa kahden tikkuaskin pituisina poikasina.

– Ehkä emo oli jäänyt auton alle tai kenties mennyt jo horrostamaan.

Vettenrannan mukaan siilinpoikasia ei kauan paapota.

– Poikaset ovat syntyessään pieniä, punaisia linnunpojan kaltaisia rääpäleitä, mutta parissa viikossa niille kasvavat jo piikit. Siinä vaiheessa siiliemo saattaa jo ajatella, että tämähän olikin tässä, jos ruokapaikkojakin on jo poikasille ehditty esitellä.

Äärettömän pienet ja huonokuntoiset pikkusiilit pulskistuivat hoidossa puolitoistakiloisiksi, jolloin ne olivat jo enemmänkin kuin hyvässä horrostamiskunnossa. Vähintään 800 gramman paino riittää horrostamisen ”eväiksi”.

– Yritin moneen kertaan antaa poikasille joulukuun alussa laukaisupotkua talveen jättämällä ne pariksi päiväksi ilman ruokaa, mutta säät vaihtelivat valtavasti ja plussapäiviä oli aivan järjettömän paljon, Vettenranta kertoo.

– Ne vain raivosivat ja krupsuttivat mökeissään. Vasta kun tuli noin viikon kestänyt pakkaspäivien putki, siilit eivät enää niitä esiin kaivellessani heränneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.