Hädin tuskin neljäkymmentä ja outoja oireita – nytkö jo vaihdevuodet?

Vaihdevuosioireet voivat yllättää. Ari Haapa-aho

Eija Marja-aho

Hädin tuskin neljäkymmentä ja kaikki on hyvin, kunnes yhtäkkiä ilmaantuu outoja oireita. On vaikea saada unta, olo voi olla ahdistunut tai lakanat ovat märät yöhikoilun jäljiltä.

Harva tulee ajatelleeksi, että kyse voi olla perimenopaussista, vaihdevuosien alkuun liittyvistä muutoksista.

Kuukautiset jäävät naisen elämästä pois keskimäärin 51-vuotiaana, mutta hormoneihin liittyvät muutokset voivat alkaa jopa 8–10 vuotta aiemmin.

Ruotsalainen terveys- ja lääketiedetoimittaja Katarina Wilk kärsi vaikeasta unettomuudesta ja kesti kauan, ennen kuin hän osasi liittää hankalat oireet perimenopaussiin. Kun oikea syy löytyi, löytyi myös paljon hoitokeinoja.

Perimenopower – Valmiina vaihdevuosiin -kirjassaan Wilk listaa kokeilemiaan apuja sopivasta liikunnasta oireita helpottavaan ruokaan ja luontaistuotteista hormonikorvaushoitoon. Hän antaa myös kahdeksan vinkkiä, joilla voi taltuttaa unettomuutta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jopa 300 000 suomalaista kärsii Olli Lindholmin sairaudesta, monet tietämättään – "Naiset ovat suojattuja vaihdevuosiin asti"
    12.4.2019 6:10

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut