Vantaalla tehdään jälleen päätöksiä uudesta raideyhteydestä – Suunnitteluun 10 miljoonaa euroa?

Suomi-radan junasta pääsisi Vantaalla pois lentoasemalla. Arkisto/Armi Suojanen

Tiina Örn

– Mitä konkreettista hyötyä Suomi-radasta olisi Vantaan kaupungille tai vantaalaisille? kysyy kaupunginvaltuutettu, Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerola

Eerolan kysymys on ajankohtainen maanantaina 10. helmikuuta, kun kaupunginhallitus pohtii kokouksessaan, puoltaako se Vantaan sitoutumista 10 miljoonalla eurolla Suomi-radan suunnitteluun.

Eerola viittaa kysymyksellään siihen, että Tampereelta lentokentän kautta Helsingin keskustaan kulkeva Suomi-rata menisi Vantaan rajojen sisäpuolella tunnelissa. Sen ainut pysäkki Vantaalla olisi lentoasema.

Raideyhteyksien edistäminen on Vantaalla tullut viime aikoina tutuksi. Päätös Vantaan ratikan suunnittelusta nuijittiin valtuustossa valmiiksi joulukuussa ja nyt kaupunginhallitus pohtii Suomi-rata-hankeyhtiön perustamiseen ja pääomittamiseen osallistumista ja sitä kautta Suomi-radan suunnitteluun osallistumista.

Liikenne- ja viestintäministeriö on neuvotellut Suomi-rata-hankeyhtiön perustamisesta muun muassa Helsingin, Vantaan ja Tampereen kaupungien sekä Finavia Oyj:n kanssa.

Valtion kautta hankeyhtiö Suomi-rataan on tarkoitus sijoittaa 51 prosenttia tarvittavasta pääomasta eli 76,5 miljoonaa euroa. Vantaan kaupungin osuudeksi on alustavasti arvioitu enintään 10 miljoonaa euroa euroa. Nyt käsillä olevilla päätöksillä Vantaa on sitoutumassa radan suunnitteluun, ei rakentamiseen.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Niilo Kärki kummastelee sitä, miksi Vantaan tulisi osallistua Suomi-radan suunnitteluun mittavalla 10 miljoonan euron panostuksella.

– Kyseessähän tuntuu olevan valtakunnallinen pääväyläsuunnittelu. Miksi Vantaan kannattaa olla siinä mukana noin kohtuuttoman suurella summalla?

Kärki lisää, että kaupunginhallituksen käsittelyssä on nyt asia, josta ei ole vielä saatu riittävästi tietoa.

– Tuntuu, että Vantaalla hurahtavat läpi päätöksenteosta asiat, jos summa on viisi tai 10 miljoonaa. Rahaa ei sitten tunnu riittävän, jos summa on vaikkapa 100 000 euroa, Kärki jyrähtää.

Vihreiden valtuustoryhmä suhtautuu puheenjohtaja Emmi Pajusen mukaan "lähtökohtaisesti positiivisesti raidehankkeisiin". Pajunen kuitenkin korostaa, ettei Suomi-rataan liittyviä päätöksiä voi kuitenkaan tehdä ilman lisätietoa. Tietoa on luvassa maanantaina muun muassa kaupunginhallituksen iltakoulussa.

– Yksi kysymyksistä koskee sitä, keitä suunnittelun rahoittamiseen on Vantaan lisäksi tulossa mukaan, Pajunen toteaa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuslainen Sari Multala toivoo niin kaupunginhallituksen jäsenten kuin valtuutettujen saavan maanantain aikana vastauksia kysymyksiinsä.

Multala sanoo raideyhteyksien parantamisen olevan sinänsä kannatettavaa. Hän kuitenkin lisää, että päätöksiä tehtäessä tulee ottaa huomioon liikenteellinen kokonaisuus, johon liittyvät muun muassa Helsingin päärautatieaseman kapasiteetti ja Pisararadan rakentaminen.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmää vetävä Tiina Tuomela kertoo, ettei ryhmä ole Suomi-radan kannalla.

– Haluamme selkeästi enemmän selvityksiä. Tunneliratkaisu on kallis. Tässä vaiheessa haluaisimme tarkastella mieluummin lisäraiteiden rakentamista pääradalle ja sen kapasiteetin lisäämistä.

Tuomela pitää erittäin huonona asiana sitä, että näin kallis hanke tuodaan päätettäväksi kovalla kiireellä.

Demariryhmä katsoo puheenjohtajansa Minna Räsäsen mukaan, että lähtökohtaisesti Vantaa tekisi huono ratkaisun, mikäli se ei lähtisi Suomi-rata-hankkeeseen mukaan.

– Kyseessä on iso hanke. Suomi-rata kulkee myös Vantaan alueella. Meidän tulee varmistaa, että olemme mukana sen suunnittelussa, jotta pystymme valvomaan Vantaan etua.

Räsänen harmittelee, ettei valtio vastaa taloudellisesti koko hankkeesta. Hän korostaa, että Vantaa on sitoutumassa vasta hankkeen suunnitteluun.

– Rakentamiseen ja siitä aiheutuvien kustannusten maksamiseen emme ole vielä sitoutumassa.

Kaupunginhallitus teki päätöksen maanantaina. Lue lisää:

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.