Veromies-nimi halutaan vaihtaa Aviapolikseen – "nimen käyttöä häirinnyt merkityksen vieroksunta"

Nimistöryhmä haluaa eroon Veromies-nimestä ja tilalle Aviapoliksen. Arkisto/Armi Suojanen

Armi Suojanen

Vantaa on jaettu suuralueisiin, joiden sisällä ovat kaupunginosat. Aviapoliksen suuralueeseen kuuluu Viinikkalan, Lentokentän, Ylästön, Pakkalan ja Tammiston lisäksi Veromiehen kaupunginosa. Mutta nyt Veromiehestä halutaan eroon.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan nimistöryhmä esittää Veromiehen kaupunginosan nimen muuttamista Aviapolikseksi. Nimistöryhmä perustelee esitystään sillä, että Veromiehen nimen käyttöä on häirinnyt sen "merkityksen vieroksunta".

Perusteluissa todetaan lisäksi, että Veromies on nykyisin keskeistä Aviapolis-aluetta, jossa on toimistoja sekä hotelleja ja asuntoja on tulossa runsaasti lisää.

Aviapolis-nimi oli alun perin Ilmailulaitoksen yritysalueen markkinointinimi vuonna 2001 ja Vantaan suuralueen nimi siitä tuli 2007. Kehäradan juna-aseman nimeksi se otettiin vuonna 2015.

Nimistöryhmän mielestä Aviapolis sopii kaupunginosan nimeksi myös siksi, että se on vakiintunut yleiseen käyttöön.

Toisin kuin Aviapoliksella, Veromies-nimellä on Vantaalla pitkä, vuosisatainen historia. Kaupunginosan nimi Veromies/Skattmans (1972) perustuu kylännimeen Veromiehenkylä, Skattmansby. Sen muotoja ovat olleet Skyttmansby 1480, Skattmanzby 1505 ja lopulta Veromiehenkylä 1957.

Skyttmansby taas perustunee hävinneeseen talonnimeen Skyttmans (Ampujantalo). Skattmansbyksi nimi muuttui ilmeisesti siksi, että kylään oli muuttanut nimismies, verottaja. Sijainnista jokihaarassa, kantatalojen ja veromarkkojen määrästä sekä vanhoista omistussuhteista on voitu päätellä, että kylä on Helsingin pitäjän vanhimpia.

Kirkonkylän ja Veromiehenkylän teollisuusalueen kaavaa alettiin laatia 1967 ja teollisuusalue nimettiin Veromieheksi (Skattmans) 1970.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee Veromiehen nimen muuttamista tiistain kokouksessa. Jos esitys hyväksytään, se etenee kaupunginhallitukseen ja edelleen valtuustoon asti.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut