Vantaa ennen ja nyt: Koulutilat eivät pysyneet lapsilukujen perässä – Tikkurilan koulut kävivät viime vuosisadan alkuvuosikymmeninä pikavauhtia ahtaiksi

Tikkurilan kansakoulu eli Oksanmäen koulu vuonna 1956 Lauri Leppänen ja Viljo Holopainen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Tikkurilan alueella oli 1920–1930 luvuilla kaksi koulua, toinen ”Tikkurilan kartanossa” ja toinen vuonna 1926 valmistuneessa Tikkurilan kansakoulussa, josta viime viikon jutussa kerrottiin.

Tästä huolimatta lapset joutuivat vuorottelemaan koulunkäynnissä ja luokkahuoneissa oli ahdasta.

Tikkurilan kansakoulun johtokunta jätti 1936 kunnan valtuustolle kirjelmän, jossa anottiin uusia koulutiloja. Etenkin voimistelu-, käsityö ja kotitalousopin tiloista oli pulaa.

Kunta asettikin uuden koulun kiireellisyysluokituksessa ensimmäiselle sijalle ja koulun suunnittelu alkoi. Suunnitelmat funkkistyyliseen kouluun laati arkkitehti Jalmari Peltonen, joka on suunnitellut Vantaalle neljä muutakin koulua. Rakennus valmistui syksyllä 1938.

Tilanahtaus Tikkurilan kansakoulussa ei helpottanut pitkäksi aikaa, koska lasten määrä alueella jatkoi kasvuaan. Uusia koulurakennuksia rakennettiin 1950-luvulla Simonkylään ja Viertolaan ja 1960-luvulla päädyttiin rakentamaan Tikkurilan kansakoulun tontille väliaikaiseksi tarkoitettu kahdeksan luokan elementtikoulu.

1990-luvun puolivälissä päädyttiin pysyvämpään ratkaisuun ja rakennus sai uuden siipirakennuksen. Tämän jälkeen rakennusten kokonaisuus oli vielä koulukäytössä kymmenisen vuotta, kunnes Tikkurilan koulu lakkautettiin ja tilat siirtyivät musiikkiopiston ja kuvataidekoulun käyttöön.

Susanna Paavola

Juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut