Koronavirus herätti vanhempien huolen Vantaalla – "Kyselyjä tulee tilanteissa, joissa päiväkodissa tai koulussa on joku Kiinassa lomaillut"

Uutiset koronaviruksesta ovat herättäneet huolta myös vantaalaisvanhemmissa.

Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikön ylilääkäri Kirsi Valtonen kertoo vanhempien tiedustelleen, onko lapsen turvallista käydä päiväkodissa tai koulussa.

– Kyselyjä näyttää tulleen erityisesti tilanteissa, joissa päiväkodissa tai koulussa on joku Kiinassa lomaillut, lisää Vantaan kasvatuksen ja oppimisen toimialan viestintäpäällikkö Kaisu Tolvanen

Valtonen rauhoittelee vanhempia todeten, ettei tällä hetkellä ole tarvetta erityistoimenpiteisiin. Lapset voivat käydä kouluissa ja päiväkodeissa normaalisti.

Kouluilla ja päiväkodeilla ei ole koronavirusepidemiaan liittyvää tiedottamisvastuuta, vaan se on Vantaalla tartuntatauti- ja hygieniayksiköllä.

– Henkilökunta toki kertoo vanhemmille, jos kyseistä koulua tai päiväkotia koskee jokin erityisohjeistus, Valtonen sanoo.

Hän mukaansa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja kunnan terveysviranomaiset ohjeistaisivat, mikäli tilanteeseen tulisi muutoksia.

– Myös koulut ja päiväkodit voivat aina huolen noustessa esiin olla yhteydessä terveysviranomaisiin.

Tolvanen sanoo toimialan ohjeistaneen päiväkoteja ja kouluja jo aiemmin.

– Tiistaina laitoimme lyhyen viestin kaikille esimiehillemme ja torstaina jaoimme tartuntatauti- ja hygieniayksikön sisäisen tiedotteen.

Valtonen rauhoittelee vanhempia muistuttamalla, että Kiinassakin koronavirustapaukset ovat lapsilla harvinaisia. Huoli on ymmärrettävä, mutta Valtonen toivoo, ettei siitä seuraa kuormaa lapsille.

– Vanhempien paniikki vaikuttaa lapsiin herättäen heissä turhaakin huolta, jota lapset eivät ehkä osaa käsitellä samalla tavalla kuin aikuiset. Pahimmillaan tilanne voi vaikuttaa lasten koulunkäyntiin ja sosiaalisiin suhteisiin.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja, psykologi Marie Rautava korostaa, että koronavirusepidemiasta kuulleille lapsille tulisi kertoa tosiasiat tilanteesta. Lasten on hyvä tietää, että henkilö otetaan sairaalahoitoon heti, jos on pienikin epäily koronatartunnasta.

– Lapsille kannattaa kertoa, että Kiina on tosi kaukana Suomesta, sairastumisen riski on Suomessa hyvin vähäinen ja koronavirukseen sairastunuttakin voidaan hoitaa.

Rautava näkee ongelmana sen, jos vanhemmat siirtävät omaa pelkoaan lapseen.

– Mikäli uutiset ahdistavat, aikuisen tulee jakaa niitä muiden aikuisten kanssa. Lasta kannattaa suojata uutisilta ja seurata niitä, kun lapsi ei ole paikalla.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut