Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla on urakoitu luonnonjäitä ja hiihtolatuja kuntoon urakalla: "Tämä kannattaa tehdä vaikka parin päivän takia"

Vantaalla on jäädytetty tällä viikolla useita luonnonjääkenttiä. Jäädytys aloitettiin tiistaina, kun lämpötila laski pakkasen puolelle.

Liikuntapaikkamestari Jukka Joronen Vantaan liikuntapalveluista kertoo, että kymmenkunta jäädytettävää kenttää on valittu siten, että ne palvelevat vantaalaisia mahdollisimman laajasti. Parhaimpina talvina on Vantaalla luisteltu noin 40 kentällä.

Torstaiaamuna Kaivokselan kentälle vettä suihkutettiin pitkällä vesiletkulla. Liikuntapaikkamestari Erkki Kormano työntekijöineen oli noussut kolmelta yöllä Länsi-Vantaan kenttiä jäädyttämään.

– Viikonloppuna luistellaan kaikilla kentillä, jos vesisade ei yllätä. Martinlaaksossa pääsi luistelemaan jo keskiviikkona. Viisi lämpöastetta ei ole maailmanloppu, mutta vesisade on, Kormano kertoo.

Vantaalla on päässyt jo pitkään luistelemaan tekojääkentillä Martinlaaksossa, Hiekkaharjussa, Korsossa ja Kartanonkoskella. Liikuntapalvelut pitää yllä uskoa talveen ja haluaa jäädyttää myös luonnonkenttiä, vaikka kriittistä palautetta jäädytystyöstä on kuulunut.

– Tämä on erittäin haastava vuosi. Kentillä ei ole lunta ja hyvä kun on maa roudassakaan. Moni voi ajatella, että järjetöntä touhua, mutta aloittelemme kuitenkin, kertoo Lärka.

Kentän jäädyttäminen vaatii Lärkan mukaan 5–10 kuorma-autollista vettä.

– Kovin hyvälaatuinen jää ei tule, mutta ehkä siinä luistelemaan pääsee, Lärka sanoo.

Lärka sanoo, että erityisiä kustannuksia jäädytystyö ei aiheuta.

Joronen on samalla kannalla ja toteaa, että palkat juoksevat joka tapauksessa ja kalusto on käytettävissä.

– Vedestä ja kuorma-autojen polttoaineesta tulee kustannuksia, mutta ne eivät ole merkittäviä, Joronen sanoo.

Kormano on samaa mieltä.

– Jos saamme jäät viikonlopuksi kuntoon ja aurinko paistaa, täällä luistelee 200 henkilöä. Mielestäni tämä kannattaa tehdä vaikka parin päivän takia. Kaupunki satsaa paljon yhdenkin päivän tapahtumiin, Kormano huomauttaa.

Jos pakkasta riittää, luistelukenttiä pidetään yllä maaliskuun alkuun. Tekojäitä aiotaan pitää yllä 15. maaliskuuta asti.

– Aurinko alkaa lämmittää jo niin kovasti, että pidempään ei kannata, Lärka toteaa.

Hiihtolatuja on tehty samalla innolla kuntoon tällä viikolla. Lumitykit ovat pauhanneet niin Hakunilan urheilupuistossa kuin Petikon luontovirkistysalueella maanantai-illasta lähtien.

Petikossa oli latua torstaina 200 metrin pätkä. Lumitykit ovat olleet päällä läpi vuorokauden ja tehneet suuren lumikasan.

– Viikonlopun aikana tykitetty lumi ajetaan laduille. Uskon, että saadaan pari kilometriä latua lisää, kertoo liikuntapaikkojen hoitaja Timo Oinonen Vantaan liikuntapalveluista.

Petikosta on useimpina talvina päässyt hiihtämään niin Helsingin Olympiastadionille kuin Espoon Serenaan.

Nyt kaupungin tavoitteena on saada latua Petikon aukealle ja metsään edes muutaman kilometrin verran.

– On tämä poikkeuksellinen talvi, Oinonen sanoo 35 vuoden työhistoriaansa peilaten.

Liikuntapalvelut pyrkii pitämään hiihtolatuja auki keväällä niin pitkään kuin mahdollista.

Oinosen mukaan tykkilumi on kestävämpää kuin luonnonlumi, joten pieni vesisade ei hiihtolatuja sulje.

Kaupunki kokee tärkeänä, että myös Petikkoon saadaan latuja, lähemmäs länsivantaalaisia.

– Petikossa on käynyt vuosittain erityisesti harrastelijoita ja lapsia, Oinonen sanoo.