Espoolaismies pelkää saaneensa korona-tartunnan Aasian-lennolla, järkyttyi Husin vastauksesta – "Lentokone oli täynnä pärskiviä ihmisiä"

Paljon matkustava espoolaismies sanoi, että lentokoneessa suurin osa ihmisistä vaikutti kipeiltä. Osalla matkustajista oli hengityssuoja. Hänellä sellaista ei kuitenkaan ollut. Kuvan lentokone ei liity tapaukseen. Kai Skyttä

Aapo Siippainen

44-vuotias espoolaismies pelkää altistuneensa koronavirukselle tammikuisella Aasian-matkalla. Miehen mukaan hänelle ilmaantuneet voimakkaat oireet viittaavat koronaviruksen aiheuttamaan keuhkokuumeeseen.

Miehen yllätykseksi Hus ei ottanut häntä kuitenkaan tarkempiin tutkimuksiin.

Espoolainen mies sanoo, että mahdollinen altistuminen tuli viime viikolla lentokoneessa, joka oli täynnä yskiviä ihmisiä.

– Lensin viime perjantaina Kambodžan pääkaupunki Phnom Penhistä Malesian Kuala Lumpuriin. Kuala Lumpurista matka jatkui kahdeksan tunnin lennolla Qatarin Dohaan. Altistuminen on tapahtunut tuolla lennolla, jos on tapahtunut, hän sanoo Helsingin Uutisille.

– Dohaan matkannut lentokone oli täynnä pärskiviä ihmisiä. Näkemieni passien perusteella useat heistä oli kiinalaisia. En ole koskaan nähnyt lentokoneessa niin paljon yskiviä ihmisiä. Matkustan noin kuusi kertaa vuodessa. Dohasta jatkoin Helsinkiin.

Seuraavan viikon tiistaina miehen vointi alkoi huonontua.

– Tiistaina nenä meni tukkoon ja keskiviikkona sain tunnin kestäneen yskäkohtauksen. En meinannut saada henkeä. Onneksi yskä rauhoittui.

Torstaina kunto romahti.

– Voimat lähtivät ja meinasin mennä nurin leipää leikatessa. Henki kulki huonosti. Liikkeelle lähtiessä läähätin kuin sika. Pää oli tukossa.

Torstai-iltana hän soitti Espoon terveysasemien keskitettyyn numeroon.

– Sairaanhoitaja suhtautui asiaani vakavasti. Hän kirjasi tiedot tarkasti ylös ja konsultoi lääkäriä.

Lääkärin vastaus järkytti HU:n haastattelemaa miestä.

–  Sairaanhoitaja soitti takaisin ja sanoi puhuneensa Husin infektiolääkärin kanssa.

Miehen mukaan sairaanhoitaja kysyi, olinko ollut Wuhanissa. Viime vuonna alkaneet koronatapaukset alkoivat Kiinan Wuhanista.

– Vastasin, että en ole ollut. Sain kuulla, että siinä tapauksessa minulla ei ole koronavirusta. Minun tulisi hoitaa oireita, kuten normaalia flunssaa. Eli lepoa, kuumaa juomaa ja panadolia. Olin pöyristynyt, mies sanoo.

Puolison kanssa asuva mies kertoo, että hän välttää tällä hetkellä kontaktia muihin ihmisiin.

– En ole voinut tavata nyt äitiäni ja poikaani. Olen vastuuntuntoinen ihminen.

Husista kerrotaan, ettei se kommentoi yksittäistapauksia. Hus ei kommentoi, millä perusteilla koronaepäilyksiä otetaan tarkempiin tutkimuksiin.

– Noudatamme THL:n ohjeistusta, Husin viestinnästä vastattiin.

THL:n verkkosivuilla kerrotaan, milloin tautiepäilyn kriteerit täyttyvät.

Kriteereitä ovat akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume, yskä ja/tai hengitysvaikeus ja/tai keuhkokuumeeseen viittaava löydös keuhkokuvassa. Lisäksi henkilön on täytynyt 14 vuorokauden sisällä joko oleskella Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania) tai olla lähikontaktissa laboratoriovarmistetun uuden koronaviruksen aiheuttaman tapauksen kanssa.

THL:n mukaan paikallisen lääkärin tulee haastatella potilas ja arvioida kriteerien täyttyminen.

– Potilas ohjataan tutkimuksiin infektiolääkärin tapauskohtaisen harkinnan ja ohjeiden mukaan, THL:n sivuilla kerrotaan.

THL arvioi perjantaina, että riski sairastua Kiinassa on melko pieni ja Aasiassa pieni.

STT ja useat muut mediat kertoivat tänään, että Kastrupin lentoasema Kööpenhaminassa eristettiin Kiinasta matkustaneen naisen koronaviruspäilyn takia. Kiinalaisnaisen kone teki välilaskun Helsinki-Vantaalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.