17 prosenttia Variassa opiskelevista keskeyttää opintonsa – "katoavien" oppilaiden määrän vähentämiseksi kokeillaan uutta keinoa

Mobiilikyselyjen avulla pyritään vähentämään opintojen keskeytyksiä. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Marjo Rämö

Opintonsa keskeyttäneiden määrä on kasvanut viime vuosina Vantaan ammattiopisto Variassa.

Viime vuonna opintonsa keskeytti noin 17 prosenttia opiskelijoista.

Se merkitsee noin 600 opiskelijan joukkoa 4 000 opiskelijan oppilaitoksessa.

– Keskeyttäneiden määrä on samalla tasolla kuin muissa pääkaupunkiseudun oppilaitoksissa, kommentoi rehtori Pekka Tauriainen

Keskeyttäneiden määrän kasvu johtuu rehtorin mukaan kahdesta tekijästä. Ensinnäkin valtionosuuksien leikkaukset ovat pienentäneet oppilaitosten resursseja. Toiseksi opiskelijaprofiili on muuttunut.

–Koulutamme aiempaa enemmän eri taustoilla olevia aikuisia, kuten työttömiä ja aikuisia maahanmuuttajia.

Keskeytykset muodostavat kaksi piikkiä, joista ensimmäinen osuu opiskelun ensimmäisiin kuukausiin. Kesälomat muodostavat toisen piikin, osa ei palaa koulun penkille lomaltaan.

Varian selvitysten mukaan keskeytyksen syynä on useimmiten oppilaitoksen tai opintoalan vaihto sekä opiskelijan henkilökohtaiset syyt.

Oman ison joukkonsa muodostavat ne oppilaat, jotka "katoavat" opetuksen piiristä ja jotka lopulta kirjataan ulos oppilaitoksesta. Syytä heidän opiskelunsa päättymiselle ei tiedetä.

Keskeyttäneiden ja etenkin katoavien oppilaiden määrän vähentämiseksi Variassa kokeillaan uutta keinoa.

Oppilaitos pyrkii mobiilikyselyiden avulla tunnistamaan opiskelijat, joilla on huolia, kysymyksiä tai tuen tarvetta.

Kyselyn käynnistää jokin ennalta määritetty tapahtuma opiskelijan opintopolulla, esimerkiksi opintojen alun lähestyminen, periodin vaihtuminen, työssäoppimisjakson alkaminen tai poissaolojen määrän kasvu.

Toistuviin kysymyksiin tekoäly vastaa automaattisesti.

Kun vastaus ei ole ilmeinen, tekoäly ohjaa kysymyksen oppilaitoksen asiantuntijalle.

Kyselyiden avulla oppilaitos saa tietoa oppilaittensa tilasta.

Mobiilikyselyiden ohella Varia pyrkii vähentämään keskeytyksiä ESR-rahoitteisella hankkeella ja kaupungin omalla Myönteisen erityiskohtelun ohjelmalla. Jälkimmäisen avulla Variaan on palkattu yhdeksän erityisnuorisotyöntekijää erityisesti keskeyttämisuhassa olevien opiskelijoiden tueksi.

Aiheeseen liittyvää

  1. Varian toiminta halutaan keskittää kahteen toimipisteeseen – Vehkalan toimipisteen suunnitelmat pöydällä ensi viikolla
    31.10.2019 19:30
  2. Varia aloitti kesäopinnot: yli sata tarttui mahdollisuuteen
    12.6.2019 7:10
  3. Ammattikouluissa odotetaan nyt luvattua lisärahaa – 300 miljoonaa euroa leikattu samalla, kun 50 000 opiskelijaa on tullut lisää
    8.10.2019 16:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut