Uusi sote-pomo Timo Aronkytö haluaa Vantaalle lisää tekemisen meininkiä

Timo Aronkytö ottaa vastuulleen Vantaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan. Vantaa on uudessa virassaan maaliskuussa aloittavalle Aronkydölle tuttu kaupunki. Johanna Erjonsalo

Tiina Örn

Timo Aronkytö, 55, istuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aulassa eikä saa hetken rauhaa.

Onnea, onnittelut, onnea uudesta virasta, huikkaavat ohikulkevat THL:n työntekijät ja talossa vierailevat.

– Tämä on erikoista, en ole tottunut tällaiseen, Aronkytö hämmästelee saamaansa huomiota.

Onnittelujen syynä on Aronkydön nimitys Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajaksi.

Onnittelujen virta on uutta, mutta Vantaa on apulaiskaupunginjohtajan virassa maaliskuussa aloittavalle Aronkydölle vanha tuttu. Hän on vastannut Vantaalla aiemmin terveyspalveluista sekä vanhus- ja vammaispalveluista.

Aronkytö on tietoinen siitä, mitkä sote-asiat Vantaalla puhuttavat. Hän mainitsee lääkäreiden rekrytointiongelmat ja lastensuojelun.

– Johtajan tulee kuitenkin muistaa kokonaisuus myös yksittäisen ongelman ratkaisemisessa, Aronkytö toteaa ja antaa esimerkin.

– Jos emme kehitä aikuissosiaalityötä, vaan ainoastaan palkkaamme lisää lääkäreitä, tilanne ei korjaannu. Mikään määrä lääkäreitä ei riitä, jos ihmiset eivät saa sosiaalipalveluista tarvitsemaansa apua ja menevät sen takia lääkärille.

Helsingissä on soten toimialalla Aronkydön mielestä tällä hetkellä enemmän tekemisen meininkiä kuin Vantaalla. Mutta ei hätää. Uusi pomo aikoo laittaa hihat heilumaan ja kannustaa siihen myös koko toimialaa.

Tekemisen meininki ei tarkoita ihmisten ajamista piippuun, päinvastoin, korostaa Aronkytö. Se ei myöskään tarkoita suorittamisen mittaamista tai kellottamista, vaan asiakkaiden tarpeeseen vastaamista.

– On tarkasteltava palvelun toimivuutta ja sitä kautta tuloksellisuutta.

Aronkytö haluaa oman toimialansa esimiesten olevan tietoisia työntekijöiden kuormituksen määrästä. Ja työntekijöille hän haluaa lisää mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä.

Vantaalaisille uusi johtaja haluaa antaa palvelulupauksia. Niiden lunastamiseksi hän suunnittelee tiekartan laadintaa. Vaikka tiekartta-nimitys kuulostaa erikoiselta, Aronkytö toteaa kyseessä olevan aikataulutettu suunnitelma.

– Meidän tulee yhteistyössä laatia suunnitelma, jossa kuvataan, mikä on esimerkiksi hoitojonojen tavoitetilanne puolen vuoden päästä, vuoden päästä sekä kahden tai kolmen vuoden päästä. Mikäli lääkärille saa tällä hetkellä ajan 40 päivän päästä, puolen vuoden kuluttua lääkärille tulee päästä nopeammin ja vuoden päästä vielä nopeammin ja niin edelleen.

Vastaavia palvelulupauksia tulee Aronkydön mielestä tehdä niin puhelinpalveluiden toimivuudesta kuin siitä, miten lastensuojelutarpeen ennaltaehkäisyssä onnistutaan.

Apulaiskaupunginjohtajan valinnan ratkaisivat kaupunginvaltuutetut. Aronkytö kehuu valtuutettujen sote-asiantuntemusta. Hän haluaa antaa poliittiselle ohjaukselle jatkossa enemmän voimaa.

– Sosiaali- ja terveyslautakunnan roolia tulee kasvattaa. Olen kuullut poliitikkojen antavan palautetta siitä, että he tekevät parannusehdotuksia, mutta mitään ei tapahdu.

Sieltä se tuli – palaute-sana. Palautteen saamiseen Aronkytö on aiemmissa pesteissään Vantaalla tottunut.

– En ole vielä koskaan saanut palautetta, jota olisin pitänyt vääränä, Aronkytö toteaa ykskantaan ja jatkaa.

– Palautteen syynä on useimmiten joko palvelutaso tai sitten ollaan pettyneitä kohtaamiseen. Haluan aina selvittää, mikä palautteenantoon johtanut tilanne on ollut. Pyrin näkemään tapahtuneen niin asiakkaan kuin palveluntarjoajan näkökulmasta.

Kuka?

Koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti. Suorittanut myös liikkeenjohdon MBA-tutkinnon.

Toiminut kuluvan vuoden alusta alkaen vankien terveydenhuollon johtajana.

Sitä ennen työskenteli sote-muutosjohtajana Uudenmaan liitossa, Vantaan vanhus- ja vammaispalveluiden johtajana ja Vantaan terveyspalveluiden johtajana.

Ennen johtamisuraansa työskennellyt perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa. Ollut myös ministeriössä perusterveydenhuollon vastuuvirkamiehenä sekä Kelassa asiantuntijalääkärinä.

Aktiivinen "somettaja", jolla on Twitterissä lähes 5000 seuraajaa, LinkedInissä yli 4600 kontaktia ja Facebookissa 2000 kaveria.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut