Meluarvot ylittyvät vantaalaisessa leikkipuistossa, jolle etsitään uutta paikkaa – "Melutaso on tällä hetkellä aivan toinen kuin silloin, kun leikkipuisto valmistui"

Marika Lumme

Vantaanlaaksossa sijaitseva Koukkuniityn leikkipuisto poistetaan. Syynä on alueella oleva melu, joka ylittää raja-arvot. Leikkialueelle etsitään parhaillaan uutta sijoituspaikkaa.

– Melun tulisi olla enintään 55 desibeliä. Leikkipuiston kohdalla melu kohoaa päivällä jopa 65–70 desibeliin, kertoo Vantaan kaupungin viheraluesuunnittelija Satu Nätynki

Kirjoittajan mielestä Hämeenlinnanväylältä tulevaa melu- Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Leikkialue on rakennettu 1980-luvulla ja perusparannettu viimeksi vuonna 2004. Nyt olisi jälleen uuden peruskorjauksen aika.

– Hämeenlinnan moottoritien äänet kuuluvat leikkipuistoon selvästi. Melutaso on tällä hetkellä aivan toinen kuin silloin, kun leikkipuisto valmistui, Nätynki selvittää.

Meluasian selvitystyö lähti Nätyngin mukaan liikkeelle asukkaalta saadun palautteen johdosta.

– Meiltä kysyttiin, että aiotaanko melulle tehdä jotain. Jalkauduin itse leikkipuistoon aamuruuhkan aikaan ja melu on kyllä hyvä, hän sanoo.

Koukkuniityn leikkialue on perusparannusta vailla. Leikkialue on rakennettu 1980-luvulla ja peruskorjattu viimeksi vuonna 2004. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Melualueet on merkattu myös Vantaan kaupungin karttapalvelu Vampattiin.

– Myös ympäristökeskuksen ympäristökysymyksiin ja meluntorjuntaan perehtynyt ympäristötarkastaja on sitä mieltä, että alue ei sovellu leikkipaikalle.

Leikkipuisto tulee siis poistaa. Uuden löytäminen alueelta on ollut työn takana, koska melua alueella on muuallakin.

Leikkipuistosta vajaan 300 metrin päässä sijaitsevat Perkiö ja Perkiönmäki, jotka ovat alueen ainoat viheralueet, joihin Nätyngin mukaan voi leikkipuistoa ajatella. Kaupunki teetti alueen asukkaille kyselyn kumpi näistä paikoista olisi asukkaiden mielestä parempi leikkipuistolle.

Vantaan viheralueiden suunnitteluyksikkö on saanut yli 20 palautetta ja käy niitä läpitulevien viikkojen aikana.

– Jos asukkaista selvä enemmistö kannattaa jompaa kumpaa paikkaa, käynnistämme pikimmiten konsulttisuunnittelun. Uuden leikkipuiston rakentaminen vie kuitenkin aikaa ja parhaassakin tapauksessa uusi leikkipuisto on valmis vasta vuoden 2021 syksyllä, hän selvittää.

Koukkuniityn leikkipuiston lähellä on paljon asutusta, Kuva: Arkisto/Marika Lumme Arkisto/Marika Lumme

Nätyngin mukaan Hämeenlinnanväylältä tuleva liikenteen melu on merkittävin melusaasteen aiheuttaja. Hämeenlinnanväylä kuuluu Uudenmaan Ely-keskukselle, ja näin ollen myös tien meluntorjunta kuuluu virastolle, ei kaupungille.

– Meluaidan tekeminen leikkipuiston vuoksi on liian kallis, eikä se onnistu perusparannukseen varatuista investointirahoista, Nätynki sanoo.

Nätyngin mukaan Hämeenlinnanväylä on Liikenneviraston melutorjunta-ohjelmassa, joka on tehty vuosille 2018–2023.

– Vantaalla ohjelmassa on mukana kymmenen kohdetta. Lisäksi kyseessä on miljoonien hanke, joten en usko, että se toteutuu ihan lähiaikoina.

Koukkuniityn leikkipuisto on Leiviskän perheen lähipuisto. Tiia Leiviskä kertoo käyvänsä puistossa talvisinkin muutaman kerran kuukaudessa 4-vuotiaan Neean ja 1,5-vuotiaan Joonan kanssa.

Leiviskä kokee lentomelun häiritsevän puistossa ajoittain. Perhe on asunut Vantaanlaaksossa pian vuoden ajan.

– Asumme aivan meluaidan vieressä ja se todella hiljentää ääniä. Toisaalta olemme myös tottuneet moottoritiestä syntyvään taustahälyyn.

Leiviskä toivoo, että uusi puisto tehdään alueelle.

– Käyttäjiä on varmasti, hän sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut