Vantaa ennen ja nyt: Tikkurilan suurin rakennus oli aikoinaan koulu

Vanhempi koulurakennus kuvattuna vuonna 1955. Olavi Koistinen/Vantaan kaupunginmuseo

toimitus

Tikkurilan pohjoislaidalla sijaitsevassa Kulttuurikeskus Orvokissa, jossa toimivat Vantaan kuvataidekoulu ja Vantaan musiikkiopisto, on alkanut peruskorjaustyö. Sen tavoitteena on saattaa sisäilmaongelmien vuoksi käyttökieltoon asetetut tilat jälleen käyttöön ja parantaa tilojen sopivuutta niiden nykyiseen käyttötarkoitukseen.

Tällä viikolla kerromme vanhemman koulurakennuksen synnystä, ensi viikolla vuorossa on uudempi koulurakennus.

Tikkurilan lähistöllä oli toiminut suomenkielinen koulu vuodesta 1909 niin sanotun Tikkurilan kartanon päärakennuksessa, joka sijaitsi nykyisen Jokirannan koulun paikalla. Vuonna 1921 käyttöön otettiin kuusivuotinen oppivelvollisuus, jonka mukana valtio sitoutui osallistumaan koulujen rakentamis- ja ylläpitokustannuksiin.

Valtiolta saatavan avun turvin päädyttiin rakentamaan uusi suomenkielinen kansakoulu Tikkurilan alueelle, joka olikin voimakkaasti kasvanut väestömäärältään esikaupungistumisen myötä.

Rakennuksen suunnitelmat hyväksyttiin vuonna 1925. Emil Svenssonin suunnitteleman klassismin arkkitehtuurista vaikutteita saanut rakennus on ensimmäinen kivikoulu Vantaalla.

Rakennuksen erikoisuutena on Svenssonin patentoima ”silenda”-eristysratkaisu, jossa kahden rapatun betonirakenteen välissä on lämmöneristeenä turvepehkua.

Uusi koulu vihittiin käyttöön vuonna 1926. Se oli valmistuessaan Tikkurilan suurin julkinen rakennus, jota käytettiin monipuolisesti muun muassa juhlatilana.

Susanna Paavola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut