Takseille uusi määräys ilmoittaa hinnoittelusta – astuu voimaan lauantaina

Taksien hinnoittelusta annettiin uusi määräys. Sirkku Aalto

Kaisa Paastela

Tolpalta taksin ottaminen pitäisi helpottua lauantaista 1. helmikuuta alkaen, kun uudet määräykset astuvat voimaan. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin määräys yhtenäistää nykyistä kirjavaa hinnoitteluilmoituskäytäntöä.

Lauantaista alkaen takseissa tulee olla selkeästi näkyvillä uudenlainen hinnasto, esimerkiksi takaikkunassa, josta käy ilmi matkan hinta tai hinnan määräytymisen perusteet. Hinnaston koko, ulkoasu ja siinä käytetyt symbolit on tarkkaan määritetty.

Tarkoitus on saada lisää ymmärrettävyyttä ja selkeyttä matkan kustannusten määräytymiseen.

– Antamamme määräys parantaa matkustajien mahdollisuuksia tutustua hintatietoihin ennen matkaa yhtenäistämällä tapaa, miten matkustajille ilmoitetaan hintatietoja, toteaa tiedotteessa Traficomin tieliikennejohtaja Marko Sillanpää

Määräys koskee yksittäisiä palvelutilanteita, eli taksiasemalta alkavia taksimatkoja sekä muutoin ennalta tilaamatta tai varaamatta alkavia matkoja.

– Lähtökohtaisesti on hyvä asia, jos asiakkaiden on aiempaa helpompi verrata taksihintoja tolpilla. Uudet hinnastotarramme on suunniteltu Traficomin määräysten mukaisesti ja niistä on pyritty tekemään mahdollisimman selkeät ja helppolukuiset asiakkaille. Yksi taksinvälitysyhtiöiden haasteista on kertoa asiakkaalle kaikki olennainen mutta kuitenkin niin, että hinnasto pysyy järkevän kokoisena, Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Viranomaisten määrittelemä vähimmäiskoko hinnastotarralle on 200 x 150 mm.

– Nykyisestä hinnastostamme kaikenkattavan tiedon sisällyttäminen uuteen tarraan olisi tehnyt siitä niin suuren, ettei takapenkillä istuva matkustaja olisi käytännössä nähnyt lainkaan ulos sivuikkunasta. Jouduimme siis jättämään pois tarrasta joitakin tietoja, joita siinä ei ole pakko esittää. Autoissamme on kuitenkin sisällä pyynnöstä nähtävissä täydellinen kuluttajahinnastomme, Lähitaksin Pentikäinen jatkaa.

Traficomin mukaan hinnasto tulee jatkossa esittää ajoneuvon oikeanpuoleisessa takasivuikkunassa, muualla ajoneuvon oikealla sivulla tai muuten ajoneuvon oikealle sivulle näkyvässä paikassa, siten että se on matkustajan mahdollisimman helposti havaittavissa. Hinnasto voidaan myös sijoittaa esimerkiksi ajoneuvon katolle.

Määräys oli julkisella lausuntokierroksella ja lausuntojen perusteella hinnastosta poistettiin vertailuhinta.

– Saimme paljon palautetta koskien vertailuhinnan ilmoittamista hinnastossa. Palautteessa tuli esiin näkökulmia esimerkiksi siihen, että vertailuhinnan ilmoittaminen voi antaa matkustajalle joissain tilanteissa väärän kuvan hintatasosta, toteaa Sillanpää.

Lähitaksin Pentikäisen mukaan kestää varmasti aikansa, ennen kuin asiakkaat ymmärtävät uusien pakollisten hinnastosymbolien merkitykset.

On kuitenkin asioita, joihin huomion kiinnittämällä kuluttaja voi välttyä useissa Euroopan maissa esiintyvältä, yleistä hintatasoa huomattavasti korkeammalta hinnoittelulta.

– Hinnastotarralliset takaikkunat voidaan varsinkin kesällä laskea alas siten, ettei asiakas kykene näkemään hintatietoja. Samoin tuttua muista maista on se, että tarrat on asennettu ikkunoiden sisäpintoihin, jolloin nykyautojen tummennettujen ikkunoiden läpi hinnat eivät hiukankaan pimeämmällä näy käytännössä lainkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.