Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Aviapolis voisi olla New York keskellä Suomen Amerikkaa"

– Vantaa on Suomen Amerikka, mahdollisuuksien kaupunki, tulevaisuuden asumisen asiantuntija Kimmo Rönkä toteaa.

Vantaalla monella on juuret muualla, ihan niin kuin Amerikassa oli aikoinaan.

Röngälle Vantaa on tullut tutuksi hänen tehdessään kaupungin toimeksiannosta Aviapoliksen asumisen trendit -selvitystä.

Röngän mielestä erityisen hyvin Amerikka-vertaus sopii juuri Aviapolikseen – uudisasukkaiden ja -rakentamisen alueeseen.

– Aviapolis voisi olla uusien ajatusten New York keskellä Suomen Amerikkaa, Rönkä pohtii.

Tulevaisuuteen katsovan Röngän silmissä Aviapolis on mielenkiintoinen. Se on paikka, jossa vanhat rakenteet eivät estä vastaamista asukkaiden toiveisiin.

Rönkä puhuu uuden ajan ajureista, jotka ohjaavat myös asumista. Niitä ovat uusiutuvat energiaratkaisut, uudet liikkumismuodot sekä paikallinen ruoantuotanto. Niihin tulisi suunnittelijoiden ja toteuttajien panostaa myös Aviapoliksessa, mikäli alueesta halutaan tulevaisuuden asuinympäristö.

Aviapoliksen suunnittelijoille ja koko Vantaan profiilia pohtiville Röngällä on vinkkejä. Yksi niistä on vantaalaisten ystävällisyydestä ammentaminen. Moni muuttaa Vantaalle muualta ja ihmiset ovat valmiita kohtaamaan toisiaan, uteliaita, kuvailee Rönkä.

– Tietyillä vanhoilla helsinkiläisalueilla ihmiset haluavat vain olla rauhassa.

Rönkä kehuu Vantaan mutkatonta luonnetta, mutta mutkattomuus ei yksin riitä houkuttelemaan asukkaita. Rönkä puhuu saavutettavuudesta ja siitä, että kävely- tai pyöräilymatkan päästä omasta kodista tulee jo löytyä paljon kaupunkia.

Puolen tunnin juna-, metro tai bussimatkan päässä tulisi Röngän mukaan olla kaikki, mitä arkeemme tarvitsemme. Hän uskoo, että keskellä Helsingin seutua sijaitsevasta Aviapoliksesta voisi tulla ”pyöräiltävä kaupunki”, jossa autolle ei ole juurikaan tarvetta.

Asiantuntija toivoo Avapolikseen monipuolista asuntorakennetta.

Alueella tulisi olla riittävästi erilaisia asumisen vaihtoehtoja. Ja myös kohtuuhintaisia koteja.

– Samalla siellä tulisi olla vaihtoehtoja kaikille, jotta esimerkiksi isovanhemmat voisivat muuttaa lähelle lapsenlapsiaan.

Tummana tammikuisena aamuna Rönkä katselee Aviapoliksessa sijaitsevan Clarion Helsinki Airport -hotellin vilskettä ja pitää näkemästään.

– Tässä me istumme mukavassa paikassa, yhteisöllisessä tilassa. Vastaavia paikkoja me kaipaamme ja sitten kotia, jossa voimme olla ihan rauhassa.

Samalla alueella tulisi olla asumisen vaihtoehtoja kaikille.