"Tulevaisuuden paikkaan" asettuneet palvelut hakevat nyt innokkaasti asukkaiden huomiota – Lentokentän kupeessa luotetaan alueen kehitykseen

Hotellinjohtaja Päivi Roiko ja ravintolapäällikkö Jona Lehtinen uskovat Aviapoliksen ja oman toimipaikkansa kehityksessä kirkkaaseen tulevaisuuteen. Päivi Tuovinen

Leena Koivisto

Pääkaupunkiseudun nopeimmin kasvavalle, nyt jo yli 2 400 yrityksen alueelle tupsahtelee lukuisten toimistojen lisäksi myös palveluyrityksiä.

Sellaisia ovat muun muassa 2016 avannut Clarion-ketjun lentokenttähotelli sekä sen à la carte -ravintola ja viime syyskuussa hotellin naapuriin Aviabulevardi II -rakennukseen sijoittunut yksityinen hammaslääkäriasema Hampaasi.

Toiseen mennään viihtymään, toiseen ei ehkä niinkään, mutta palvelujen erilaisuudesta huolimatta yrityksillä on uudelle, kehittyvälle alueelle asettumisessa samankaltaisia haasteita.

Keskeisin niistä on täysin sama. Kumpikin toivoo saavansa lähialueiden asukkaiden huomion toden teolla heräämään. Se ei ole itsestäänselvyys, kun vastakkaisella puolella Kehä kolmosta sijaitsee mittava asiakasvirtoja puoleensa imevä palveluiden keskittymä.

Hotellinjohtaja Päivi Roiko liputtaakin nyt hotellissa toimivan ravintolan puolesta ja ilmoittaa saavansa puistatuksia ilmaisusta hotelliravintola.

– Tämä on kaikkien ravintola, joka sijaitsee hotellissa, hän korostaa.

– Meillä on ruotsalaisen huippukokin Marcus Samuelssonin konseptoima Kitchen & Table -ravintolamaailma ja baari, mutta toiminnasta menuineen 70 prosenttia on omaa suunnitteluamme, hän kertoo. Olemme pyrkineet sisustusta myöten siihen, että lähialueen asukkaat kokisivat ravintolan omakseen.

Kynnystä on madallettu myös muun muassa avaamalla ovet perhejuhlille ja Aviapoliksen keväisellä siivouspäivä-tapahtumalla.

RavintolapäällikköJona Lehtinen myöntää, että hotelli, jossa käy paljon yli satakin päivää vuodessa matkustavia ihmisiä eri puolilta maailmaa, asettaa tietyn pohjan ravintolaan kohdistuville odotuksille. Niiden yhdistäminen paikallisten asukkaiden palvelemiseen ei ole yksinkertaista.

– Mielestäni olemme kuitenkin löytäneet tähän hyvän balanssin, Lehtinen sanoo.

– Kunnioitamme vahvasti ketjuvisiota, mutta olemme laatineet oman, aika usein vaihtuvan menuun, joka pyrkii seuraamaan myös sesonkeja. Suomessa kun sesonki edelleen määrää sen, mikä on tietyn ajan ruokatuote.

Ravintola satsaa mahdollisimman paljon luomuun sekä kotimaisiin raaka-aineisiin niin ruoassa kuin juomissa ja on viritellyt yhteistyötä myös lähialueen tuottajien kanssa.

– Esimerkiksi idut tulevat seitsemän kilometrin päästä, Roiko sanoo.

Silloin tällöin tarjontaa voidaan kuitenkin höystää ideoin ja vaikuttein Samuelssonin New Yorkissa pyörittämästä Red Rooster -ravintolasta.

– Haluamme olla osa Aviapoliksen henkeä. Samalla kun ulkomaalaiset pyytävät poroa lautaselle, suomalaisille edustamme ehkä vähän kansainvälisempää, bistromaista ympäristöä.

Lounasajat ja hotellivieraiden välillä erikoisiinkiin aikoihin tulevat tarpeet teettävät keittiöön vipinää, jonka luulisi riittävän. Roikon mukaan iltaravintolan mahdollisimman tasaisella asiakasvirralla on silti merkitystä kannattavuuden kannata.

– À la carte -ravintolalla marginaalit ovat raaka-aine- ja henkilökuntakustannusten nousupaineiden vuoksi aika pienet. Lisäksi tietty tasaisuus auttaa meitä tekemään asioita aina vain paremmin, kun esimerkiksi raaka-aineiden määrien laskemiseen menee vähemmän aikaa.

Vieressä viime aikoina paukkuneet työmaaräjäytykset ovat kiusallisia, mutta kertovat naapuruston kehityksestä, johon Clarionissa uskotaan.

Ratikkakin on enemmän kuin tervetullut. Se sujuvoittaisi ravintola-asiakkaiden tuloa Tammisto–Pakkala-suunnalta ja kuljettaisi ketterästi myös hotelliasiakkaita niin lentokentälle kuin Jumbonkin suuntaan.

Ratikka saa ilomielin tulla Aviapolikseen myös Hampaasi-yrityksen omistajien, hammaslääkäri Teo Soikkelin ja suuhygienisti Viivi Soikkelin puolesta.

– Vaikka se hanke taitaa olla niin pitkässä puussa, että emme nyt kovin paljon sen varaan ole laskeneet, mutta muuten alueen kehitys jo pelkästään yritysten puolesta on hyvin suotuisa, Teo Soikkeli naurahtaa.

– Aviapolis on tulevaisuuden paikka, joten oli aika loogista tulla tänne, puoliso kiteyttää.

Ja voisiko passelimpaa paikkaa oikeastaan ollakaan, sillä yrityksen pääluotsi on toiselta ammatiltaan lentokapteeni. Teo Soikkelin lentäjänuraan sisältyy kaikkiaan yli 20 palvelusvuotta, ensin Blue Onella ja Air Finlandilla ja sitten Emirates-lentoyhtiöllä Dubaissa, jossa hän perheineen myös asui seitsemän vuotta.

Neljän hammaslääkärin, suu- ja leukakirurgin, kahden suuhygienistin ja kahden hoitajan klinikalle oli jo startatessaan valmiiksi tulokkaita niin Soikkelin kuin kolmannen omistajan, hammaslääkäri Minna Jokisen, asiakaskunnasta.

Rakennuksessa toimii myös vanha naapuri ja yhteistyökumppani Pakkalasta Elannontieltä, jossa Soikkelilla oli edellinen vastaanottonsa.

– Lääkärikeskus Aava muutti jo heti rakennuksen valmistuessa syksyllä 2018 ja nyt hyödynnämme toistemme erityisosaamista täälläkin. Korva- nenä- ja kurkkulääkäri esimerkiksi työskentelee meidän tiloissamme, Soikkeli kertoo.

Hammashoitolan selkärankaa vahvistaa myös yhteistyö Planmecan, suomalaisen maailmanluokan hoitolaitevalmistajan, kanssa sen ainoana esittelyklinikkana. Kansainvälisiä vieraita käy tiuhaan ja ensimmäisenä maailmassa klinikalla otetaan pian potilaskäyttöön valmistajan älyvalaisin, jonka avulla voidaan tehdä potilaan kasvoista 3D-mallinnus.

Lähiyrityksistä on jo tullut uusia asiakkaita.

– Mielellämme näkisimme asiakkaina yhä enemmän myös täällä asuvia ihmisiä, Viivi Soikkeli sanoo.

– Ohikulkijat eivät kovin helposti olemassaoloamme huomaa. Rakennuksen seinään ei saa laittaa mitään isoja mainoskylttejä, meillä on vain nimi tuolla katonrajassa. Jaoimmekin juuri hiljattain lähialueille flaijereita.

Huipputeknologiasta huolimatta hammaslääkäriasema haluaa olla helposti lähestyttävä. Sillä ajatuksella on designattu myös tilojen uutuutta hohtava hillitty ja silti värikäs, hitusella huumoriakin pirskotettu ilme, jossa itseään pääsee peilaamaan hampaanmuotoisista peileistä.

– Haluamme pyörittää suomalaista perheyrityksen palvelua ja säilyttää meidän näköisemme tatsin. Kodinomaisuuden, lämminhenkisyyden ja sen, että mennään mielekäs porukka ja hyvä fiilis edellä, Soikkelit korostavat.

– Yrityksen omistuspohja on tulevaisuudessakin tarkoitus pitää alalla työskentelevien ammattilaisten käsissä, vaikka toiminta laajenisikin, Teo Soikkeli linjaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 3. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 4. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä
 5. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 11. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 12. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 13. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 14. Oikeus vangitsi nettipetoksia tehtailleen nuoren miehen – edellisen tuomion jälkeen petokset jatkuivat alle viikossa
 15. Lelusalakuljettajan tuomio koveni hovioikeudessa – Siirtolapuutarhamökin ostaminen lahjoitusrahoilla oli törkeää rahanpesua

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 3. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 4. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 5. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 6. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 7. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 8. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 9. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 10. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 11. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 12. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas
 13. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 14. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 15. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.