Mielipide: Lastensuojelussa työtä tehdään sydämellä ja riittämättömyyden tunnetta potien samalla kun bisnes on haistanut haaskan

Mihin tätä yhteiskuntaa kehitetään? kysyy kansanedustaja Kimmo Kiljunen seurattuaan viikon lastensuojelussa työtä tekevien tilannetta työvoimapulan keskellä. Arkisto/Katja Juurikko

toimitus

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen vietti viikon työharjoittelussa lastensuojelussa.

Olen ottanut tavakseni kansanedustajana käydä tammikuussa viikon työharjoittelussa. Milloin olen ollut kouluavustajana, milloin lähihoitajana tai poliisina. Viime viikolla olin työharjoittelijana Vantaan lastensuojelussa.

Mitä näin ja koin? Havahduin todellisuuteen, jota en voi todeksi uskoa, mutta joka päätöksentekijän olisi välttämätöntä tuntea.

Suomalaiset lapset voivat kauttaaltaan hyvin, mutta meillä on myös suurta hätää. Lasten laiminlyöntiä, pahoinpitelyä ja varhaisnuorten päihdeongelmia. Yhteiskunta joutuu huolehtimaan lapsistaan, jos vanhemmuutta ei ole.

Lastensuojelu huolehtii. Suurella sydämellä. Sosiaalityöntekijät antavat itseään vaativassa ammatissaan, jota ei tahdota arvostaa, ei ainakaan palkkauksessa. Onko tärkein palkkio tunne, että tuli taas tehtyä hyvää, kun työpäivä päättyy.

Valitettavasti ei. Lastensuojelutyössä työskentelevä tuntee pikemminkin riittämättömyyttä. Vantaalla tehdään lähes 50 lastensuojeluilmoitusta vuorokaudessa. Yhden sosiaalityöntekijän vastuulla on keskimäärin 40 haavoittuvaa lasta rikkinäisessä perheessä. Ei ole aikaa auttaa, vaikka haluaisi.

Työntekijöitä on liian vähän. Vantaan lastensuojelun vakansseista on 20 prosessia täyttämättä. Sosiaaliala, kuten vanhustenhoito, kärsivät työvoimapulasta. Emme maksa riittävästi ihmisten huolehtimisesta.

Traagista oli kohdata vakavista peloista oireileva lapsi, joka on asunut kohta 10 vuotta Suomessa. Hänet pudotettiin rakastamastaan jalkapallojoukkueesta, kun tapaturmavakuutusta ei voitu järjestää oleskelulupaa vailla olevalle pikkupelurille. Kiitos maahanmuuttobyrokratian.

Bisnes on kuitenkin haistanut haaskan. Vantaallakin kallein lastensuojelun muoto, laitosmaiset sijaiskodit, ovat yhä suuremmassa määrin suurten monikansallisten yritysten hallitsemia.

Kalleimmillaan huostaanotetun lapsen laitospaikka maksaa 1 000 euroa vuorokaudessa. Veronmaksajat maksavat, kun ulkomainen pääomasijoittaja tekee tulosta lastensuojelijana. Ongelma on sama kuin vanhustenhoivassa.

Mihin tätä yhteiskuntaa kehitetään? Onko rahan tekeminen ainoa tavoiteltava asia? Kun lastensuojelussa kohtaa rikkinäisen maailman, ei voi kuin ihailla ihmisiä, jotka ponnistelevat tehdäkseen hyvää toiselle, eikä vain rahaa itselleen.

Kimmo Kiljunen kansanedustaja(sd.) Vantaa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 6. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 7. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 8. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 14. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 15. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.