Tiedätkö missä sijaitsevat naapurukset Aerola ja Huberila?

Armi Suojanen

Aviapoliksen suuralueeseen kuuluvassa Veromiehen kaupunginosassa on nyt kaksi uutta osa-aluetta: Aerola ja Huberila. Aluenimiä tarvitaan viitoitussuunnitelmaan.

Molempien nimiin liittyy siivu vantaalaista historiaa. Aerolan nimi tulee Vantaan ainoista Alvar Aallon suunnittelemista asuintaloista. Ne ovat 1950-luvulta. Huberilassa sijaitsevat 1960-luvulla Huberin vesijohtoliikkeen käyttöön rakennetut Huber-kaarihallit.

Aerolan alue sijaitsee Tikkurilantien, Lentoasemantien, Ilmakehän ja Tuusulanväylän rajaamalla alueella. Alue on pinta-alaltaan noin 110 hehtaria.

Aerolan kaksikerroksiset rivitalot rakennettiin alun perin Finnairin edeltäjän, Aero-lentoyhtiön henkilökunnan työsuhdeasunnoiksi. Vantaan rakennusperintöön kuuluvia rivitaloja remontoidaan parhaillaan.

Alueella sijaitsee myös uusia asuinkerrostaloja ja ammattiopisto Varian Rälssitien toimipiste.

Huber-hallit tunnistaa kaarimuodosta. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Huberilan alue muodostuu Tikkurilantien, Tuusulanväylän, Kehä III:n ja Lentoasemantien väliin. Alueen uusi nimi tulee sveitsiläiseltä insinööriltä, Robert Huberilta (1844-1905).

Huber sai Neptun-nimisen yhtiön haltuunsa 1880 ja perusti Helsingin Vesijohtokonttorin. Huber ja hänen vaimonsa Emma liittyvät myös Vantaaseen, sillä he olivat Ali-Räckhalsin tilan vuokraajina 1900-luvun alussa. Lisäksi Huber omisti 1900-luvun vaihteessa Hakkilan Sandkullan, joka nykyisin on Jokiniemeä.

Robert Huber oli Helsingin kaupunginvaltuutettu ja sai lisättyä rakennusjärjestykseen sisävessat.

Oy Huber Ab osti 1962 maata Veromiehenkylästä ja neljä vuotta myöhemmin valmistuivat keskusvarasto eli Huber-hallit, konepaja ja konttori.

Huber-yritysnimen omistaa nykyisin Caveriona Suomi Oyj, jonka toimitusjohtaja Ville Tamminen puolsi nimiehdotusta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut