Vantaa vetää hyviä veronmaksajia

Leinelän ytimessä haastateltu Heidi Peltola muutti Länsi-Vantaalta Leinelään aloittaessaan opinnot Laureassa Tikkurilassa. – Koko elämääni en aio asua Vantaalla. Haluan nähdä maailmaa, Peltola pohtii. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaa on yksi 2010-luvun voittajista tarkasteltaessa kaupunkeihin muuttavien työmarkkina-asemaa. Työllisten määrä on Vantaalla lisääntynyt muuttoliikkeen ansiosta.

Vantaan saama nettomuutto oli Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuosina 2010–2018 yhteensä 9578 työllistä ja 1969 työtöntä. Nettomuutto saadaan kun Vantaalle muuttaneiden määrästä on vähennetty pois Vantaalta muuttaneiden määrä.

Tilastojen valossa Vantaalle virtaa siis hyviä veronmaksajia. Muuttoliikkeen ja kaupungistumisen asiantuntija Timo Aro kutsuu heitä muuttajiksi, joiden tausta on optimaalinen.

– He ovat keski- tai hyvätuloisia, työssäkäyviä, koulutettujanuoria aikuisia.

Vantaan verotulojen kannalta suotuisaan muuttoliikkeeseen on Aron mukaan selviä syitä.

– Työpaikkojen määrä on avoimella sektorilla Vantaalla kasvanut koko 2010-luvun ajan merkittävästi enemmän kuin muissa kaupungeissa. Vantaalle on syntynyt uusia työpaikka- ja asuinalueita ja isona kirsikkana kakun päällä on kehärata.

Vantaalle muuttavien tausta kertoo Aron mielestä Vantaan tehneen oikeita strategisia valintoja.

– 2000-luvun vaihteessa kauhisteltiin Vantaan velkataakkaa ja sitä, kuinka Vantaa teki suuria investointeja. Nyt on nähty, miten ne tuovat hyvää kasvua.

Aro kehuu Vantaan tekemiä strategisia tulevaisuusinvestointeja, mutta korostaa Vantaan olevan yksi kaupungistumisesta hyötyvistä kunnista, mutta ei ainut.

Aron puhe valaa uskoa siihen, että Vantaa on vähitellen pääsemässä irti maineestaan pääkaupunkiseudun pahnanpohjimmaisena. Vantaalta ei enää automaattisesti muuteta pois oman taloudellisen tilanteen parantuessa ja elämänvaiheesta toiseen siirryttäessä. Sen sijaan Vantaan sisällä muutetaan kaupunginosasta toiseen.

– Vielä 2010-luvun alussa ainakin mielikuva oli sellainen, että Helsinki, Espoo ja lintukoto-Kauniainen houkuttelevat niin sanottuja hyviä veronmaksajia, mutta Vantaa ei niinkään. Vantaa on kuronut eroa umpeen vuodesta 2015 alkaen.

Aro muistuttaa hyvänkin kasvun tuovan mukanaan myös uhkia.

–  Pysyvätkö välttämättömät peruspalvelut mukana kasvussa? Onko riittävästi päiväkoteja, kouluja? Kasvu vaatii vahvaa hallintaa.

Hallintaa vaatii myös kaikkien alueiden pitäminen mukana kelkassa.

–  Asuntojen hintakehitys kertoo Vantaalla nyt siitä, että alueiden välillä on selviä eroja. Mikäli vanhojen alueiden asukasrakenne on hyvin erilainen kuin uusien alueiden, se on uhka sosiaaliselle eheydelle.

– Vantaalle muuttaa tällä hetkellä paljon työväkeä, tietää Hiekkaharjussa asuva Markku Lokkila, joka muutti Vantaalle 21 vuotta sitten Hausjärveltä. Kuva: Tiina Örn Tiina Örn

Työllisten ja työttömien muuttajien määrään vaikuttaa myös yleinen työllisyysaste.

Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen kertoo työttömien määrän vähenemisen loppuneen. Vuoden 2016 syyskuusta alkaen jatkunut työttömyyden lasku on ollut parhaimmillaan jopa 15 prosentin luokkaa.

–  Työttömien määrä Uudellamaalla nousi viime vuoden joulukuussa 0,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, Savolainen sanoo.

Muuttoliike

Kaupungistumisessa voittajia ovat Vantaan lisäksi myös muut pääkaupunkiseudun kunnat. 2010-lukua tarkasteltaessa Espoon saamasta nettomuutosta oli työllisiä 7708 ja työttömiä 2009, Helsingin luvut olivat 28 890 ja 4 637 ja Kauniaisten 204 ja -32.

Monella muulla kaupungilla meni huonommin. Esimerkiksi Jyväskylästä muutti pois lähes 2 500 työllistä ja työttömien määrä kasvoi noin 1 700 henkilöllä. Tampereelle muuttoliike toi 1 322 työllistä ja yli 4 335 työtöntä. Turulla meni hieman paremmin kuin Tampereella. Muuuttoliike toi Turkuun 2415 työtöntä ja 589 työssä olevaa.

Aiheeseen liittyvää

  1. TE: Muuttoliike kaupunkeihin kiihtyy – osuu koviten nuoriin ja eläkeikäisiin 13.7.2019 9:36
  2. Tutkimus: Moni muuttaa työn perässä työttömäksi jäätyään – asuinpaikkaa vaihtaneet työllistyvät todennäköisemmin uudelleen ja palkkakin kasvaa 30.12.2019 8:43
  3. Suomen väkiluku 5,5 miljoonaa – Väestönkasvua ylläpiti muuttovoitto ulkomailta 20.12.2019 8:52

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut