Vantaan Alvar Aalto -rivitalot kunnostetaan alkuperäistä kunnioittaen, mutta yksi asia muuttuu täysin: parketti korvaa muovimaton

Armi Suojanen

Mitään ei jätetä korjaamatta, mutta silti Alvar Aallon suunnittelemissa rivitaloissa säilyy niiden valmistumisaikainen 1950-luvun henki. Vähän niin kuin mitään ei olisi tehty, mutta silti kaikki on kunnossa.

– Olemme korjanneet ja uusineet putket, sähköt, ikkunat... Ilmastointi on painovoimainen, luettelee osakas Matti Heekki rakennus- ja sijoitusyhtiö Kollaan Voima Oy:stä.

Yhtiö aloitti syksyllä 2018 julkisivu- ja pihatöillä, joiden jälkeen siirryttiin sisään. A-talo valmistuu noin kuukauden kuluttua.

– B-talon peruskorjaus alkaa helmikuussa, arvioi osakas Kimmo Väliniemi

Aerolan rivitaloista A-talo on miltei valmis ja pian alkaa B-talon korjaus. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Aallon ainoissa Vantaalle suunnittelemissa rakennuksissa Pyhtäänkorventiellä on yhteensä 20 asuntoa. Niiden koot vaihtelevat 46 neliöstä 91 neliöön. Asunnot valmistuivat 1953–55 Finnairin edeltäjän Aero Oy:n henkilökunnan asunnoiksi. Nimekseen talokaksikko ja erillinen sauna-pesularakennus saivat Aerola, joka on nykyisin koko laajemman osa-alueen nimi Veromiehessä.

Peruskorjaus on tarkkaa työtä, sillä rakennukset on suojeltu asemakaavalla ja myös osa sisätiloista, kuten keittiöt, on suojeltu.

– Tätä on tehty hyvässä yhteistyössä Vantaan kaupunginmuseon, rakennusvalvonnan ja Alvar Aalto -säätiön kanssa, Heekki kehuu.

Keittiöiden kaapit on joko entisöity tai teetetty kokonaan uusiksi alkuperäisten mukaan. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Osa keittiökaapeista on niin huonossa kunnossa, ettei niitä ole voitu entisöidä. Uudet, alkuperäisten kanssa samanlaiset kaapistot teetetään puusepällä.

Pieniin keittiöihin on nyt mahdutettu uutta tekniikka, kuten astianpesukone ja liesikin on induktio eikä kaasuhella.

Nykyisiin uudisasuntoihin verrattuna Aallon piirtämissä asunnoissa on yksi selvä ero: keittiö on erillinen huone, jonka osittain lasisen oven saa suljettua.

Säilytystilaa ei keittiöissä ole hulppeasti, mutta muuten seiniin upotettuja kaappeja ja jopa säilytyshuoneita on runsaasti. Esimerkiksi kolmen huoneen ja keittiön asunnossa, koko alakerta on säilytystilaa.

Yksi merkittävä muutos asunnoissa on tehty, mutta Alvar Aalto -säätiö hyväksyi sen mielihyvin. Asuntojen lattioihin asennettiin Aallolle leimallista kalanruotoparkettia eikä alkuperäistä linouleumipäällystettä. Linoleumia käytetään kuitenkin sisäportaissa ja eteisessä.

Leea-salpoja käytetään vaatekomeroiden ovissa. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Peruskorjauksessa ei ole tullut eteen suuria ongelmia tai yllätyksiä.

– Yhtään kosteusvauriota ei ole löytynyt, Heekki mainitsee.

Mutta töitä on tehty paljon, vanhaa puhdistettu ja puunattu. Välillä oikeanlaisia tarvikkeita on haettu kissojen ja koirien kanssa.

50-luvun tyylisiä pistorasiota, pukinsarvisia kahvoja ja Leea-salpaa vaatekaappeihin valmistetaan taas, mutta Aallon suunnittelemia eteisen naulakkoja on vaikea löytää. Osassa asunnoissa sellaista ei enää ole jäljellä.

Kollaan Voiman helsinkiläiset osakkaat, Väliniemi, Heekki ja Lalli Kuoppala, pitävät kunnostusurakkaa hyvänä, mielekkäänä haasteena ja hienona kohteena. Kelpaa pian arkkitehtuurituristien tulla katsomaan valmiita taloja. Jo korjausaikanakin heitä piipahteli työmaalla.

Asuntojen myyntihintaa neliöltä ei vielä osata sanoa, mutta se on alueen uudiskohteiden luokkaa.

Huoneissa on kalanruotoparketti ja kylpyhuoneessa kuusikulmakaakelia. Kuva: Päivi Tuovinen Päivi Tuovinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut