Tutkija: Työtila vaikuttaa työntekijän terveyteen ja hyvinvointiin – hyvinvointia edistävässä työtilassa pitäisi voida työskennellä ilman keskeytyksiä

Nurmijärven Uutisten työntekijät työskentelevät nyt etänä. Päivi Tuovinen

Minna Airamaa

Työtilojen vaikutuksia henkilöstön hyvinvointiin on viime vuosina alettu pohtia enemmän myös tutkimusmaailmassa, sanoo Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Virpi Ruohomäki

Ruohomäki on tutkinut vuosia muun muassa muuttuvaa tietotyötä ja uudenlaisia työympäristöjä, kuten monitilatoimistoja.

– Tutkimuksissa on saatu selkeätä näyttöä siitä, että työtila vaikuttaa työntekijän terveyteen, hyvinvointiin ja työsuoritukseen. Perinteisesti huomiota on kuitenkin kiinnitetty enemmän ongelmiin ja puutteisiin ja vähemmän siihen, mikä voisi edistää hyvinvointia, Ruohomäki sanoo.

Työtilat ovat tärkeitä, sillä niissä vietetään paljon aikaa.

– Työtila voi edistää tai vaikeuttaa työntekoa. Siksi on tärkeää, että tilojen suunnittelussa otetaan huomioon hyvinvointia edistävät tekijät.

Millainen sitten on hyvinvointia edistävä työtila?

– Hyvinvointia edistävässä työtilassa työskentely etenee sujuvasti ilman keskeytyksiä ja häiriöitä. Tyypillisiä häiriöitä ovat esimerkiksi puheäänet, jotka keskeyttävät ajatukset esimerkiksi kirjoitus- tai laskemistyössä. Tällöin työntekijä joutuu palaamaan työhön uudelleen, jolloin aikaa kuluu enemmän ja virheiden määrä kasvaa, Ruohomäki sanoo.

Häiriöt ja keskeytykset ovat Ruohomäen mukaan tyypillinen ongelma vanhanmallisissa avokonttoreissa. Nykyaikaisissa monitilatoimistoissa, joissa on sekä avonaisia että suljettuja, hiljaisuutta tarjoavia tiloja, häiriöttömyys on otettu paremmin huomioon.

– On tärkeätä, että työntekijän yksityisyyttä kunnioitetaan ja annetaan työrauha. Tärkeätä on kuitenkin myös se, että on mahdollisuus vuorovaikutukseen ja yhteistyöhön. Lisäksi työyhteisössä tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä modernien monitoimitilojen käyttöön.

Nykyaikaisissa monitilatoimistoissa ei välttämättä ole enää nimettyjä työpisteitä. Ruohomäen mukaan ei ole kuitenkaan selkeätä vastausta siihen, onko se hyvä vai huono asia.

– Riippuu paljon työtehtävistä, miten se toimii. Meidän havaintojen mukaan olisi kuitenkin hyvä, että työntekijällä olisi työympäristössä jokin turvallinen kotipesä, johon kiinnittyä.

Ruohomäen mukaan Suomessa on paljon kehittämisen tarvetta työtiloissa. Mahdollisuuksiakin on kuitenkin paljon.

– Kannustan organisaatioita kehittämään työtiloja. Työtilat ovat paljon muutakin kuin neliöitä ja euroja, ne ovat ihmisille tärkeä ympäristö.

Tilat

Perusasiat, kuten terveellisyys, turvallisuus, sisäilma, akustiikka ja valaistus ovat kunnossa.

Tukee sujuvaa työskentelyä, on ergonomialtaan hyvä ja esteetön.

Luo edellytykset vuorovaikutukselle, yhteistyölle ja yhdessä oppimiselle.

Kunnioittaa yksilöllisyyttä, henkilökohtaista tilantarvetta ja työn hallinnan tunnetta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Älypuhelimen käyttö voi vaikuttaa ryhtiin ja tuoda kipuja – näillä neuvoilla taltutat someniskan ja läppäriselän
    26.1.2020 19:35
  2. Istumatyö on suuri riski terveydelle – tutkija suosittaa jopa kolmea taukojumppaa päivässä
    23.1.2019 19:00

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut