Mielipide: Lasten harrastustilat pidettävä maksuttomina

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Vaula Norrena säilyttäisi maksuttomuuden kaupungin tiloissa alle 18-vuotiaiden harrastustoiminnassa. Hän ehdottaa kuitenkin, että toimintaa pyörittävät seurat voisivat vastineeksi tarjota viikoittain jonkin verran kaikille avointa, maksutonta toimintaa.

Vantaan Sanomissa kerrottiin, että harrastustiloja esitetään maksullisiksi myös lasten vuoroilla. (VS 22.1.)

Vantaalla on aina ollut maksuttomat tilat alle 18-vuotiaiden harrastamiselle (paitsi jäähallit, futishallit ja nurmikentät). Valtuusto on tämän periaatepäätöksen tehnyt noin 10 vuoden välein.

Nyt näköjään tarvitaan taas uutta päätöstä, koska virasto esittää tiloja maksullisiksi lastenkin seuratoiminnassa.

Ainoastaan kaikille avoin, maksuton toiminta saisi tilat ilmaiseksi. Myös hiekkakentät ja pienet alle 250 neliömetrin koulusalit säilyisivät maksuttomina.

Virasto haluaa edistää yhdenvertaisuutta ja kaikille mahdollisuutta harrastaa – oikein hyvä.

Kaikille avoin, maksuton, ei-niin-tavoitteellinen liikunta ja kulttuuri toteutetaan parhaiten lähikoulujen tiloissa ja kentillä. Harrastamaan pääsevät silloin niidenkin perheiden lapset, joiden vanhemmilla ei ole mahdollisuutta kuskata lapsia autoilla pelikentille.

Urheiluseurat taas väistämättä harrastavat tavoitteellista toimintaa jo siksi, että ne osallistuvat erilaisiin pelisarjoihin. Tavoitteellista on pienillä lapsilla jo se, että tullaan harkkoihin ja peleihin säännöllisesti.

Seuramuotoiseen liikuntaharrastukseen kuuluvat pakollisena osana lisenssi-, vakuutus-, jäsen- ja sarjamaksut, lapsillakin. Joten maksuttomina ja kaikille avoimina näitä ei pysty toteuttamaan.

Jos liikuntatilat laitetaan maksullisiksi, on nostettava lasten harrastusmaksuja. Onko se reilua, ja lisääkö se harrastamista? Toisaalta voisi nostaa seuroille myönnettäviä avustuksia, mutta tähän ei ilmeisesti ei ole rahaa?

Minulla on ehdotus. Säilytetään tilat maksuttomina alle 18-vuotiaiden harrastuksissa jatkossakin. Ja laitetaan maksuttomuuden ehdoksi, että jokainen seura järjestää myös kaikille avointa, maksutonta toimintaa kerran pari viikossa. Seurat voivat ottaa vaikka kummikoulun tai kummipäiväkodin, jonka lapsille he järjestävät toimintaa.

Tämä lisää kaikille mahdollisuutta harrastaa ja antaa samalla urheiluseurojen jatkaa omaa, hyvää toimintaansa. Vieläpä urheiluseurat voivat saada uusia, tavoitteellisen liikunnan harrastajia kaikille avoimesta toiminnasta.

Sillä kai te tiesitte, että monet seurat antavat vapaaoppilaspaikkoja lapsille, joiden perheillä on taloudellisesti tiukkaa? Ja että toimeentulotuki maksaa jokaiselle asiakasperheen lapselle ainakin yhden harrastuksen.

Olisi väärin ohjata urheiluseuroja muuttamaan hyvää, tavoitteellista toimintaa "höntsäksi" tilojen maksullisuuden takia.

Vaula Norrena

TiPS-vanhempi ja joukkueenjohtaja 2002–2012

Kaupunginvaltuutettu (vihr) 2013–

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut