Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vantaa ennen ja nyt | Retrosisustajalle tuttuja valonlähteitä on valmistettu Vantaalla – Valinte-valaisintehdas aloitti Veromiehessä 1950-luvun päättyessä

Valinte-leima löytyy monesta 1950–1970-luvun kotien valaisimesta. Into Lintero perusti Valinte-valaisintehtaan vuonna 1942 Malmille. Uusi tehdasrakennus valmistui 1959 nykyisen Veromiehen alueelle.

Tehdasrakennusta laajennettiin vuonna 1964. Alkujaan 20 työntekijän yritys työllisti parhaimmillaan 1970-luvulla noin 100 henkeä.

Nimi Valinte tulee sanoista valaisin ja perustajansa sukunimestä Lintero. Yrityksellä oli oma varjostinompelimo, jonka lisäksi sen tuotantoon kuului muun muassa metallivalaisimia ja kristallikruunuja

Alun perin valaisinmallit suunniteltiin ulkomaalaisia malleja muuntelemalla, mutta vähitellen syntyi oma mallisto. Tuotannosta löytyi niin pöytä-, seinä-, katto- kuin kohdevalaisimia.

Yrityksen nimi vaihtui Lampukkaaksi 1970-luvun puolivälissä. Samalla yrityksen valaisinmalleja karsittiin ja 1980-luvulla keskityttiin kohdevalaisimien valmistukseen.

Lampukas lopetti toimintansa 1990-luvulla laman ja supistuneen kysynnän myötä.

Valinteen valaisimet tuovat edelleen valoa pimeyteen.

Annamari Juvonen-Eskola

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.