Mielipide: Hammashoidon ajanvaraus söi kahden päivän työpanoksen

Hammaslääkäriin ei voi nyt varata kiireettömiä aikoja. Arkisto/Johanna Erjonsalo

toimitus

Kirjoittaja kertoo, että ei pitkin päivää kestäneelläkään yrittämisellä päässyt läpi hammashoidon ajanvaraukseen siirtääkseen kuumeisen lapsen vastaanottoaikaa.

Hienoa, että ”Dollarihymy” kertoi rohkaisevan tarinan siitä, että hammashoitoon on mahdollista päästä (VS 15.1.). Itse kerron sen toisen tarinan.

Viikko sitten 13-vuotiaan poikani oikomishoidon rauta irtosi. Tälläinen tapaus oikeuttaisi kiireelliseen hoitoon.En kuitenkaan päässyt ajanvaraukseen läpi enkä myöskään milloinkaan saanut takaisinsoittoa. Päätin luovuttaa, sillä meillä oli sattumalta tulossa varattu oikomishoidon aika vajaa viikon päähän tuosta, ja ajattelin, että sinnittelemme sinne asti.

Varattua aikaa edeltävänä päivä pojalleni nousi hyvin korkea kuume, joten yritin soittaa koko päivän ja saada aikaa siirrettyä. En onnistunut pääsemään läpi, eikä kukaan soittanut takaisin.

Ei jäänyt muuta mahdollisuutta, kuin lähteä euraavana aamuna kuumeisen pojan kanssa varatulle ajalle. Sairaana olevan henkilön suuta ei operoida, joten hammashoidon kannalta käyntimme oli hyödytön. Mutta ainoa keino saada uusi aika oli ilmestyä sairaanakin vastaanotolle.

Mitä tällä aiheutettiin: yhteensä kaksi päivää minulle hyvin rikkonaista työaikaa, eli työpanoksen menettämistä, kun yritin päästä hammashoitolaan läpi kiireellisen asian johdosta. Jouduin kuromaan sitä kiinni tehden töitä illalla ja varastaen yhteistä aikaa lasten kanssa.

Lapsen paranemista kovasta kuumeesta viivästytettiin, kun oli pakko lähteä hammashoitoon, jotta emme saa ikävää ”no-show” merkintää ja jotta saamme mahdollisimman pian uuden ajan hoitoon, jonka tarve oli todellakin kiireellinen ja akuutti.

Yksi aika tuhlattiin, sillä meitä ei voinut hoitaa, mutta emme saaneet myöskään vapautettua aikaa kellekään muulle, koska emme päässeet ”palveluun” läpi.

Vieläkään emme ole saaneet aikaa pari vuotta vanhemmalle pojalle, jolle kuulemma pitäisi tulla kirjeitse aika oikomishoidon arvioon johtuen hampaita jo kuluttaneesta narskuttelusta – tarve arvioitiin jo alkusyksystä.

Itse ole jo kauan sitten luovuttanut, ja hoidan hampaani yksityisillä, mikä lienee kaupungin toivekin, mutta lasten oikomishoidon toivon sentään hoituvan julkisella puolella.

Hammashoitajat ja lääkärit Myyrmäen hammashoitolassa ovat ammattilaisia ja huippuja, mutta tälle niin sanotulle ajanvarauspalvelulle pitää todellakin tehdä jotain. Jos mikä tahansa yritys tarjoaisi

Keinohan se tämäkin on karsia asiakkaita julkisesta hoidosta. Samalla kuitenkin aiheutetaan tuottamattomuutta myös muualle, kun ihmiset käyttävät kokonaisia päiviä yrittääkseen päästä läpi ajanvaraukseen. Samoin aiheutuu entistä vakavampia sairauksia hoidettavaksi, kun hoitoon ei pääse.

Merja Leppänen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 2. Mielipide: Kaupungin eri toimijoiden yhteistyö näytti tärkeytensä – poteroista kannattaisi tulla pois muulloinkin
 3. Louhela Jam -festivaalia ei järjestetä ensi viikonloppuna, mutta musiikkia on luvassa kaikesta huolimatta – neljän tunnin livelähetys tarjoaa musiikkia ja haastatteluja
 4. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 5. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 6. Lonnaan ja Vallisaareen pääsee taas maanantaista alkaen vesibussilla
 7. Tiedätkö hätätilanteessa missä on lähin sydäniskuri? Nyt sen voi paikantaa uusitulla sovelluksella
 8. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 9. Tullilaboratorio tutkii pahoinvointia aiheuttavat hittikarkit – tuloksia luvassa ensi viikolla
 10. Tilastot paljastavat: Matkailu pysähtyi Suomessa huhtikuussa kuin seinään
 11. Mökkeilijä, älä unohda lääkkeitä kotiin – Mökkikunnan apteekki ei välttämättä myy uutta
 12. Hus: Syksyllä voidaan ottaa 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, kokeilussa nyt pikatesti
 13. Ruokavirasto varoittaa lapsia villinneistä hittikarkeista, kymmenet lapset voineet pahoin syötyään Dippereitä
 14. Kirjastosta saa tänä kesänä lainaan myös grillin – Aluksi mukana nämä 17 kirjastoa
 15. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaa edelleen pohtii koronaviruskartan julkaisemista – "Valtaosa tautiin sairastuneista on jo parantunut"
 2. Ilolan koulussa koronavirustartunta – 14 asetettu kotikaranteeniin altistuksen vuoksi
 3. Poliisi on varautunut Vantaalla nuorten kokoontumisiin ainakin kolmessa suosikkipaikassa – "Vanhemmat, vastatkaa tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun"
 4. Varma kesän merkki – lampaat saapuvat Koivuhakaan ja Hakunilaan
 5. 41 vantaalaista on menehtynyt koronavirukseen, vahvistettuja tartuntoja yli 800 – "Tartuntojen määrä on menossa alaspäin"
 6. Mikkolan koulussa koronatartunta – 23 karanteeniin
 7. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 8. Vantaalla lapsia koronakaranteenissa kahdesta päiväkodista ja neljästä koulusta – kaupungin mukaan jatkotartuntoja ei ole tullut
 9. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Vantaa tarjoaa ilmaisleffan hiljentyneen lentokentän kupeessa – Tuukka Temosen elokuvaa katsotaan tuulilasin läpi
 12. Mielipide: Pyöräilijoillä hurjat vauhdit keskellä Tikkurilaa
 13. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 14. Artsin ex-pomo kertoo, miten Vantaan taidemuseo mullistettiin – Huovinmaan kirja yllyttää radikaaliin muutokseen
 15. Muistokirjoitus: Vantaalaisen naisjalkapallon uranuurtaja on poissa – Nils Lönnblad oli merkittävä vaikuttaja tyttö- ja naisjalkapallon kehityksen käynnistämisessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.