Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Partatutkimus paljastaa: Kirppuja inhoavat naiset eivät todennäköisesti pidä parroista – "Karvojen ja ulkoloisten yhteys ei taida enää olla olemassa"

Naiset, jotka inhoavat huomattavasti täitä, kirppuja ja muita ulkoloisia, eivät todennäköisesti pidä miesten partoja viehättävinä.

Tutkimuksen mukaan naiset pelkäävät, että parrassa saattaa elää jotakin, joka voi levittää tauteja.

– On todennäköisesti elänytkin valtaosan evolutiivisesta menneisyydestämme, tuumii Stirlingin yliopiston tutkimusryhmään kuuluva Anthony Lee brittilehti Guardianin artikkelissa.

– Nykyaikana, jolloin siistiytyminen on yleistynyt ja hygienia parantunut, karvojen ja ulkoloisten yhteys ei taida enää olla olemassa, Lee toteaa.

Skotlantilaisen Stirlingin yliopiston ja australialaisen Queenslandin yliopiston tutkimuksesta kerrotaan alun perin Royal Society Open Science -lehdessä.

Parran vaikutuksesta miesten kykyyn iskeä naisia on kiistelty pitkään.

Stirlingin yliopiston tutkijaryhmä havaitsi aiemmassa tutkimuksessaan, että naiset pitävät parrakkaita miehiä parrattomia potentiaalisempana kumppaneina pitkään parisuhteeseen.

Nyt Stirlingin ja Queenslandin yliopistojen tutkijat pyysivät yli 900:aa pääosin heteroseksuaalista naista arvioimaan kolmen miehen kasvojen puoleensavetävyyttä. Naisten piti miettiä, kuka miehistä olisi sopivin lyhyeen ja kuka pitkään suhteeseen.

Jokaiset kasvot näytettiin parrattomina ja parrakkaina viidellä eri "miehekkyyden asteella". Parrakkuutta pidetään yleisesti maskuliinisena, mutta siihen yhdistyy muitakin ominaisuuksia, kuten tiheä leukaperä.

Naiset myös vastasivat kyselyihin, jotka mittasivat muun muassa naisten inhoa kehon loisia kohtaan ja halua tulla raskaaksi.

Yleisesti naiset pitivät miehekkäitä kasvoja naisellisia puoleensavetävämpinä. Maskuliiniset kasvot arvioitiin houkuttelevimmiksi sekä lyhyeen että pitkään parisuhteeseen. Sama koski partaa: useimmat naiset valitsivat parrakkaat miehet kumppaneikseen.

Ihan kaikki eivät kuitenkaan tykkää karvaisesta naamasta.

Tutkijat havaitsivat, että ulkoloisia huomattavasti inhoavat naiset pitivät partoja vähemmän puoleensavetävinä kuin muut naiset.

On epäselvää, tiesivätkö tutkimukseen osallistuneet viime vuonna julkaistusta tutkimuksesta: tämän mukaan miehen parta hautoo enemmän basilleja kuin koiran turkki.

Tutkimuksella on rajoitteensa. Kaikki miesten kasvot olivat pohjoiseurooppalaista alkuperää, ja enemmistö naisista oli valkoisia yhdysvaltalaisia. Ei ole selvää, saadaanko samoja tuloksia, jos kasvoja arvioivat vaikkapa homot tai lesbot.

Lee toteaa, että tutkimustuloksista huolimatta miehen kannattaa pitäytyä parrattomuudessa, jos se tuntuu hänestä miellyttävimmältä vaihtoehdolta.

– En kasvattaisi partaa pelkästään yhden tutkimuksen tulosten perusteella.

Skotlantilaisen Abertayn yliopiston kasvoasiantuntija Christopher Watkins ehdotti, että jatkotutkimus voisi tarkastella sitä, kasvattavatko miehet parran, jos sitä pidetään parrattomuutta seksikkäämpänä.