Brexit avasi pienen äänipotin keränneelle Alviina Alametsälle takaportin EU-parlamenttiin – KL: "Tunteet ovat ristiriitaiset"

Alviina Alametsä (vihr.) on Suomen seuraava europarlamentaarikko. Se ei ole vielä Alametsänkään tiedossa, milloin työ tulee alkamaan. Laura Oja/ESM:n arkisto

Jukka Hämäläinen

Suomi saa yhden lisäpaikan Euroopan parlamenttiin, kun Britannian EU-ero astuu voimaan tammikuun viimeisenä päivänä. EU täyttää Britannialta jäävistä 73 paikasta 27, joista yksi siis tulee Suomelle.

Europarlamentaarikoksi nousee ensimmäiseltä varasijalta helsinkiläinen vihreiden kaupunginvaltuutettu Alviina Alametsä Hän sai vaaleissa 13 687 ääntä.

Alametsän henkilökohtainen äänimäärä oli poikkeuksellisen pieni verrattuna moniin sellaisiinkin ehdokkaisiin, jotka eivät sijoittuneet edes varapaikalle. Esimerkiksi kristillisten Sari Essayah sai 53 705 ääntä, kokoomuksen Kimmo Sasi 24 131, keskustan Pekka Puska 23 310 ja perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen 17 636 ääntä. Alametsä sai vetoapua vertausluvussa puoluetoveriensa Ville Niinistön ja Heidi Hautalan suurista äänimääristä.

– Tunteet ovat ristiriitaiset. Se, että itse pääsin mepiksi, on hieno tilaisuus, otan kunnian vastaan. Samalla vastustan brexitiä ja olen surullinen siitä. Harmittaa, että Britanniassa on mennyt niin kuin on mennyt, Alametsä totesi Kauppalehden haastattelussa.

Euroopan parlamentissa Alametsä aikoo ottaa agendalleen ilmastonmuutoksen ja ihmisoikeudet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.