Huonon maineen Havukoski voi olla myös "yksi parhaista paikoista", vaikka parannettavaakin riittää

Armi Suojanen

Koivukylän aseman viereen, radan itäpuolen metsikköön piti nousta uutta uljasta Havukoskea. Suunnitelma sisälsi asuntoja sadoille asukkaille, liiketiloja ja kirjastollekin uusia tiloja.

Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittaja Health City Finland (HCF) ei kuitenkaan edistynyt hankkeessaan eikä Vantaan kaupunki enää jatkanut suunnitteluvarausta. Se päättyi viime vuoden lopulla.

Nyt Koivukylän keskustan suunnittelu Havukosken puolella alkaa alusta.

Hankkeen edistymisen suurin ongelma oli ostoskeskus, joka ei kuulunut suunnittelualueeseen. HCF:n toimitusjohtajan Jari-Pekka Kelhän mielestä 1980-luvun alussa valmistunut ja pahoin rapistunut ostari pitäisi purkaa, sillä nykyisen ostarin viereen ”ei kukaan” haluaisi muuttaa.

Ostarilla on useita pubeja. Lisäksi huumeiden käyttäjistä on ollut ongelmia muun muassa kirjastossa, joka muutti viime vuoden lopulla radan toiselle puolelle.

Kikelomo Adeniran viihtyy mainiosti Havukoskella. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Ostoskeskuksen ongelmat ovat laajalti tiedossa, mutta lähistön asukkaat näkevät niiden lävitse myös hyvää Havukosken keskustassa.

Sairaanhoidon opiskelija Kikelomo Adeniran kehuu Havukoskea ”yhdeksi parhaaksi paikaksi” asua. Hän asuu Hoasin opiskelija-asunnossa.

– Täällä on kauppoja, kirjasto, juna... Kaikki on lähellä, hän kiittelee.

Toki huonojakin puolia on. Poliisi on tuttu näky Koivutorilla. Adeniranille ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään ikävää. Tosin hiljattain Postilta tuli ilmoitus, että ilmeisesti jakajan kärrystä oli viety posteja. Adeniran ei tiedä, onko hänen postiaan päätynyt varkaalle.

Rekolassa asuva Hanna-Maria Tuurala käy ostoksilla Havukoskella ja Koivukylässä. Hän kertoo, että Koivutorin liepeillä näkee epämääräistä porukkaa, jota pitää hiukan varoa, mutta muuten saa olla rauhassa.

Ostarilla käy Diakonissalaitoksen liikkuva terveysneuvontayksikkö. Tuurala ei pidä siitä, että suonensisäisten huumeiden käyttäjät jättävät neuloja lähimetsikköön. Siellä ne voivat päätyä lasten käsiin.

– Olisi kyllä ollut hyvä, jos tänne olisi tullut asuntoja, Tuurala sanoo.

Myös Prismaa, jonka tulo peruuntui, hän olisi kaivannut.

– Se olisi tuonut kohotusta koko alueelle.

Reino Hiltunen on asunut Havukoskella noin 30 vuotta. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Kolmisenkymmentä vuotta Havukoskella asunut Reino Hiltusella, 79, ei ole pahaa sanottavaa kotiseudustaan. Mitä nyt kerran häneen kävi tupakkaa vailla ollut mies rinnuksista kiinni päiväsaikaan. Siitäkin on jo aikaa useampia vuosia.

Vain etunimensä kertovaa Pirkkoa ärsyttää eniten aseman ja ostarin roskaisuus sekä yleinen epäsiisteys. Istutuksia ei hoideta, ja mihin on kuopattu Vantaan roskattomin kaupunki -hanke, hän kysyy.

Kommentoi

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut