Huonon maineen Havukoski voi olla myös "yksi parhaista paikoista", vaikka parannettavaakin riittää

Armi Suojanen

Koivukylän aseman viereen, radan itäpuolen metsikköön piti nousta uutta uljasta Havukoskea. Suunnitelma sisälsi asuntoja sadoille asukkaille, liiketiloja ja kirjastollekin uusia tiloja.

Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittaja Health City Finland (HCF) ei kuitenkaan edistynyt hankkeessaan eikä Vantaan kaupunki enää jatkanut suunnitteluvarausta. Se päättyi viime vuoden lopulla.

Nyt Koivukylän keskustan suunnittelu Havukosken puolella alkaa alusta.

Hankkeen edistymisen suurin ongelma oli ostoskeskus, joka ei kuulunut suunnittelualueeseen. HCF:n toimitusjohtajan Jari-Pekka Kelhän mielestä 1980-luvun alussa valmistunut ja pahoin rapistunut ostari pitäisi purkaa, sillä nykyisen ostarin viereen ”ei kukaan” haluaisi muuttaa.

Ostarilla on useita pubeja. Lisäksi huumeiden käyttäjistä on ollut ongelmia muun muassa kirjastossa, joka muutti viime vuoden lopulla radan toiselle puolelle.

Kikelomo Adeniran viihtyy mainiosti Havukoskella. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Ostoskeskuksen ongelmat ovat laajalti tiedossa, mutta lähistön asukkaat näkevät niiden lävitse myös hyvää Havukosken keskustassa.

Sairaanhoidon opiskelija Kikelomo Adeniran kehuu Havukoskea ”yhdeksi parhaaksi paikaksi” asua. Hän asuu Hoasin opiskelija-asunnossa.

– Täällä on kauppoja, kirjasto, juna... Kaikki on lähellä, hän kiittelee.

Toki huonojakin puolia on. Poliisi on tuttu näky Koivutorilla. Adeniranille ei kuitenkaan ole tapahtunut mitään ikävää. Tosin hiljattain Postilta tuli ilmoitus, että ilmeisesti jakajan kärrystä oli viety posteja. Adeniran ei tiedä, onko hänen postiaan päätynyt varkaalle.

Rekolassa asuva Hanna-Maria Tuurala käy ostoksilla Havukoskella ja Koivukylässä. Hän kertoo, että Koivutorin liepeillä näkee epämääräistä porukkaa, jota pitää hiukan varoa, mutta muuten saa olla rauhassa.

Ostarilla käy Diakonissalaitoksen liikkuva terveysneuvontayksikkö. Tuurala ei pidä siitä, että suonensisäisten huumeiden käyttäjät jättävät neuloja lähimetsikköön. Siellä ne voivat päätyä lasten käsiin.

– Olisi kyllä ollut hyvä, jos tänne olisi tullut asuntoja, Tuurala sanoo.

Myös Prismaa, jonka tulo peruuntui, hän olisi kaivannut.

– Se olisi tuonut kohotusta koko alueelle.

Reino Hiltunen on asunut Havukoskella noin 30 vuotta. Kuva: Armi Suojanen Armi Suojanen

Kolmisenkymmentä vuotta Havukoskella asunut Reino Hiltusella, 79, ei ole pahaa sanottavaa kotiseudustaan. Mitä nyt kerran häneen kävi tupakkaa vailla ollut mies rinnuksista kiinni päiväsaikaan. Siitäkin on jo aikaa useampia vuosia.

Vain etunimensä kertovaa Pirkkoa ärsyttää eniten aseman ja ostarin roskaisuus sekä yleinen epäsiisteys. Istutuksia ei hoideta, ja mihin on kuopattu Vantaan roskattomin kaupunki -hanke, hän kysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nuorisotilat avautuvat ensi viikolla: maksutonta toimintaa koulujen alkuun saakka – "Tuodaan pelit pihalle ja laitetaan musiikki soimaan"
 2. Salibandyliigasta tuli F-liiga – uusi nimi oudoksuttaa Vantaalla: "Vähän fiksumpi olisi saanut olla, kestää hetken totutella"
 3. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 4. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 5. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 6. Vainio 30.5.
 7. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 8. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto: Nuorille työntekijöille pitää tarjota muutakin kuin korkeita veroja ja supistuvia palveluita
 9. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 10. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 11. Ministeriön selvitys: Kasvosuojista vain niukasti hyötyä, ei tarjoa suojaa tartunnalta
 12. Poliisi tyrmistyi koronakevään rumista luvuista: Nuoret miehet kaahaavat yhä enemmän yli 50 kilometrin ylinopeuksia, humalassa tai huumeissa ajaminenkin yleistynyt
 13. Entinen Neuvostoliitto näkyy edelleen väestötilastossa – ulkomaalaistaustaisista jo puolet asuu pääkaupunkiseudulla
 14. Mies kärähti 16 kertaa ratista parin vuoden aikana – niin suuri vaara sivullisille että esitetään vangittavaksi
 15. BRQ Vantaa Festival jää tältä kesältä väliin – Pienimuotoisia erilliskonsertteja kuitenkin luvassa syksyllä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"
 2. Vartijoiden Tikkurilan asemalla puhuttama mies huitaisi kohti ja pakeni – talttui kiinni otettaessa vasta pippurisumutteella
 3. Vantaa ennen ja nyt: Hiekkaharjun koulun Hyvä kaveri -patsaat taas jaossa – Mutta miksi kuvanveistäjä Raimo Jaatinen lisäsi suunnittelemaansa veistokseen variksen?
 4. Koronatesteissä käyneiltä vain harvoilta löytyy virusta – Vantaalla drive in -pisteessä testauskapasiteettia on paljon enemmän kuin potilaita
 5. HSL:n asiakkaat raivostuivat: Vapaavalintainen kausilipun kesto poistuu, kun HSL yhdenmukaistaa kortin ja sovelluksen lippuvalikoiman – "Kehitys kulkee tässä vahvasti väärään suuntaan"
 6. Jenni Isokoski on opiskellut neljässä eri lukiossa – Ylioppilaaksi hän valmistui Nettilukiosta, isänsä epäilyistä huolimatta
 7. Vantaalle Backaksen kartanon alueelle on tulossa Muumien maailma – Maailman ensimmäiseen Muumi-sisäpuistoon odotetaan vuosittain puolta miljoonaa kävijää
 8. Suunnitelma: Lentokenttäjoukkue töihin Helsinki-Vantaalle parissa vuorokaudessa, jos koronavirustilanne vaatii
 9. Pienkerrostaloja ja ruokakauppa Backaksen peltoalueelle –  "Rakentamisen laatuvaatimukset on asetettu erittäin korkealle"
 10. Vantaan kaupunki sai lahjoituksena 100 000 kasvosuojainta – annetaan lapsiperheitä ja vanhuksia hoitaville
 11. Mielipide: Nyt on aika leikata päättäjien palkkioita – Esimerkin voima on tärkeää, koska tulevat taloudelliset päätökset ovat kovia
 12. Pääkirjoitus: Kivistön palveluilla alkaa olla kiire – alueen asukkaat kaipaavat kipeästi ennen kaikkea perusarkeaan helpottavia toimintoja
 13. "Muori nukkuu, se ei halua puhua" – 3-vuotiaan Dilaran puhelinsoitto pelasti aivoinfarktin saaneen isoäidin hengen
 14. Mielipide: Frisbeegolfin suosio räjähtänyt – Vantaalta ei löydy harrastuspaikkoja
 15. Tarkat aikataulut, turvavälit, ei kättelyjä, ei halauksia, ykköset päälle ja Youtube auki – Näin abiturientista tulee ylioppilas

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.