Entistäkin elävämpi ja vireämpi kulttuuritehdas. Tämä on Vernissan johtaja Vesa Peipisen haave viiden vuoden päähän. Peipinen, 57, on Vernissan johdossa nyt viidettä vuotta ja kertoo viihtyneensä talossa hyvin. Vernissassa työskentelee Peipisen lisäksi neljä muuta henkilöä ja lisäksi suuri joukko erilaisia yhteistyökumppaneita. Avoimuus ja keskustelevuus ovat olleet Peipisen työskentelyn lähtökohdat.
– Olemme matalankynnyksen paikka ja kaikille avoin. Tarjoamme tilat ja puitteet muille toimijoille, Peipinen selvittää.
Juuri tässä on Vernissan toiminnan ajatus: tarjota tilat erilaisille kulttuuritoimijoille. Viime vuonna kulttuuritehtaalla järjestettiin 232 kulttuuritapahtumaa. Vuoden aikana näissä tapahtumissa ja kahvilassa vieraili yhteensä noin 35 000 kävijää.
– Tikkurilan alueen kasvu on näkynyt jo tässä ajassa kun olen työskennellyt täällä. Varsinkin lapsiperheitä ja nuoria aikuisia on paljon enemmän asiakkainamme kuin aiemmin, hän kertoo.
Vernissassa voi katsoa teatteria, osallistua jazz-iltaan, harrastaa taidetta ja tanssia lasten discossa. Useimmat tapahtumat järjestetään siten, että ulkopuolinen toimija tuo oman yritys- tai yhdistystoimintansa Vernissan seinien sisälle. Vernissan omistaa Vantaan kaupunki ja kulttuuritehtaan toimintaan varattu budjetti on noin 20 000 euroa vuodessa. Peipisen mukaan raha riittää talon pyörittämiseen, mutta varat erilaisen toiminnan järjestämiseen, kuten vaikkapa lastenteatteriesitysten ostamiseen, ovat rajalliset.
Vernissan pääkohderyhmä ovat nuoret. Tämä näkyy kulttuuritehtaan arjessa vahvasti muun muassa Animaatioaseman kautta. Syyslukukauden aikana animaatiotyöpajassa vieraili yli 2 000 vantaalaista yläkoululaista. Koulujen lisäksi kulttuuritehdas tekee yhteistyötä päiväkotien kanssa. Pikkukino-tapahtumissa eli lastenelokuvanäytöksissä on vieraillut parhaimmillaan jopa 300 lasta. Kahdesti vuodessa järjestettävät koko perheen diskot ovat vetäneet jopa 800 ihmistä.
– Toimimme yhä enemmän myös talon ulkopuolella, kuten nuorisotiloilla. Ajatuksenamme on, että kulttuuri säteilee ympäristöön.
Kun Peipinen viisi vuotta sitten visioi miltä kulttuuritehtaan toiminta tänään pitää sisällään, heitti hän ilmaan ajatuksen "Vantaan Tavastiasta".
– No ei tästä ihan Tavastiaa tule, eikä tarvitsekaan. Tikkurilassa on keikkapaikkoja nimekkäille esiintyjille. Me haluamme tarjota ponnahduslaudan tuleville tähdille, Peipinen selvittää.
Yksi esimerkki Peipisen mukaan on Maustetytöt-yhtye.
– Pyysimme heitä keikalle Vernissaan jo viime keväänä, ja keikka oli syksyllä. Tulevalle keväälle on myös tulossa nousevia nimiä, hän lupaa.
Tikkurilassa Jokirannassa sijaitseva suojeltu kulttuuritehdas peruskorjattiin viimeksi 1990-luvun puolivälissä. Uusi peruskorjaus on tulossa lähivuosina osana Jokirannan mittavia uudistustöitä.
Peipinen sanoo tämän hetkisessä korjaussuunnitelmassa merkittävimmät uudistukset kohdistuvan Vernissassa toimivan kahvilan keittiön suurentamiseen. Lisäksi rakennuksen alakertaan on suunnitteilla tila erityisesti klubien järjestämiseen. Alakerrasta löytyy jo oma sisäänkäynti, jonka edustalle on suunnitelmissa rakentaa ulkolava. Lisäksi Vernissalta rakennetaan silta tiedekeskus Heurekan pysäköintialueelle.
Peipinen arvelee, että peruskorjausten ajaksi Vernissa suljetaan kokonaan, jopa vuodeksi.
– Tämä tuskin tapahtuu vielä ensi vuoden aikana.
Peipisen houkutteli aikoinaan Vernissan katon alle rakennuksen värikäs historia.
– En ollut käynyt Vernissassa kertaakaan, kun tulin tänne töihin. Tiesin kyllä rakennuksen ja sen historian, Peipinen sanoo.
Helsingissä pitkään asunut Peipinen on koulutukseltaan yhteisöpedagogi ja yhteiskuntatieteen maisteri. Hän on myös nuorisotutkija ja tekee väitöskirjaa Tampereen Yliopistossa nuorten aktivismista. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa arkkitehtitoimistossa ja Helsingin kaupungin Nuorisoasiankeskuksen Vuosaaren Nuorisotyöyksikön johtajana.