Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Vaskivuoren lukion matematiikan opettaja on Vuoden vantaalainen – Clas Salonen: "Olen mykistynyt"

Vuoden vantaalainen on Vaskivuoren lukion matematiikan opettaja Clas, Klasu, Salonen Noin 40 vuotta vantaalaisia lapsia ja nuoria opettanut Salonen päihitti Vuoden vantaalaisen äänestyksessä toiseksi tulleen jääkiekkomaajoukkueen Kevin Lankisen

Kolmanneksi Vantaan Sanomien järjestämässä äänestyksessä tuli Vantaan Niceheartsin toiminnanjohtaja Johanna Sjöholm

– Olen mykistynyt, eihän minulla ole edes noin montaa Facebook-kaveria, matematiikan opettaja toteaa saamastaan yli 500 äänestä.

Salosta äänestäneiden perusteluista piirtyy kuva matematiikan opettamiselle omistautuneesta kannustavasta opettajasta, joka loihtii tunneille rennon tunnelman omalla persoonallaan ja huumorillaan.

– Kaikki lähtee siitä, että olet itse innostunut, Salonen toteaa.

Hän heittäytyy ihmettelemään yhdessä oppilaiden kanssa, ”mites tässä näin kävi”, kun monimutkainen yhtälö ratkeaa liitutaululle.

Matematiikan opiskelun peruskiveä MAOL:n taulukkokirjaa hän kutsuu ”Paaviksi”. Sen lainalaisuuksia ei kyseenalaisteta.

Pythagoraan lause jää paremmin mieleen kun opettaja puhuu a-, b-, ja c-kirjainten sijaan appelsiinista, banaanista ja citruunasta.

Eräs Salosta äänestänyt totesi miehen olevan ” appelsiini-luokan ihminen”.

– Matematiikan pitää olla hauskaa, eikä vain tylsää vääntämistä. Jos ei ole ilon tunnetta, ei nykynuoriso jaksa.

Matematiikan pitää olla hauskaa, eikä vain tylsää vääntämistä.

Salosen mielestä opettajan tehtävä on ennen kaikkea kannustaa, varsinkin kun oppiaineena on lukion pitkä matematiikka. Oppiaine on Salosen mielestä kohtuuttoman vaativa: liikaa asiaa on laitettu lyhyille kursseille.

– Jos joku tuskailee, ettei osaa, opettajan tehtävä on sanoa, että osaat ensi viikolla. Ei opettaja saa lyödä lyttyyn.

Hylätty arvosana on lyttyyn lyömistä siinä tapauksessa, että oppilas on yrittänyt ja tehnyt töitä koko seitsemän viikkoa kestävän kurssin ajan.

– Nämä ovat nuoria. Ei heitä saa lannistaa. Joku innostuu matematiikasta vasta muutaman kurssin jälkeen.

Kannustavan asenteen ohella Salonen pyrkii oikeudenmukaisuuteen. Sillä opettaja ansaitsee oppilaiden arvostuksen.

Nämä ovat nuoria. Ei heitä saa lannistaa.

Matematiikka on Salosen intohimo. Musiikki- ja tanssipainotteisen Vaskivuoren lukiossa monia opiskelijoita kiinnostavat enemmän taideaineet kuin luonnontieteet ja pitkän matematiikka vaihtuu usein lyhyeen oppimäärään.

– Minulle tullaan sanomaan, että tämä on ihan kivaa, mutta aikani ei vain riitä.

Omien voimavarojensa ja oman mielenkiinnon kohteen tunnistaminen ovat Salosesta pelkästään hyviä asioita.

Taideaineiden opiskelijat omaavat usein hyvän keskittymiskyvyn ja motivaation harjoitella. Näistä ominaisuuksista on hyötyä myös muidenkin oppiaineiden tunneilla.

65-vuotias opettaja on eläkeikänsä jo ylittänyt, mutta eläkkeelle hän on jäämässä kuluvan lukuvuoden jälkeen.

– Olen viihtynyt täällä hyvin. Kollegat ovat mahtavia, enkä ole sairastellut, Salonen perustelee pitkää työuraansa.

Eläkepäivillä hän aikoo matkustella – ja opettaa. Rehtorin kanssa on ollut puhetta tuntiopettajana toimimisesta.

– Klasun opetusmetodien avulla sain ensimmäistä kertaa elämässäni matematiikasta kurssiarvosanaksi numeron 9. Hänen rohkaiseva asenteensa vaikutti omaan oppimiseeni koko lukion ajan. Hän on osaksi myös syy sille, että valmistun pian insinööriksi uusimatta yhtäkään matematiikan kurssia. Kiitos Clas!

– Huikea hahmo, joka on omistanut todella suuren osan elämästään opettamiselle. Aidosti välittävä, uniikki!

– Klasun ansiosta jaksoin kahlata pitkän matematiikan läpi. Lisäksi Klasun sutkautukset ovat kuin oma kielensä eikä yksikään tunti kulunut ilman nauruja.

– Klasun opetustyyli on hyvin omaperäinen, mutta hän selittää asiat kuitenkin ymmärrettävästi. Klasu tuo hyvää ilmapiiriä koko kouluun ja lähes kaikki pitävät hänestä. Olisi hänelle hieno juttu saada tämä kyseinen titteli ennen jäämistään eläkkeelle tämän lukuvuoden jälkeen.

– Omalaatuinen, sympaattinen ja erittäin taitava matematiikan opettaja.

– Ilman Klasua en pärjäisi matikassa ollenkaan. Klasua aidosti kiinnostaa se, että opiskelijat ymmärtävät, ja hän käyttää paljon aikaa ja energiaa (myös vapaa-ajastaan) auttaakseen.

– Klasu sai mut ymmärtämään paljon asioita matikasta joita moni muu opettaja ei saanut taottua päähäni, tietenkin hänen omalaatuisella huumorillaan höystettynä. Hänellä on loputtoman paljon kärsivällisyyttä ja loistava asenne kaikkiin opiskelijoihin, ja tekee hankalasta ja ehkä hieman tylsästä aineesta hauskan.

– Paras opettaja ikinä!

– Klasu on tuonut kaikkien vaskislaisten elämään iloa ja valoa.

– Klasu on mahtava ihminen. Jos ei Klasu, en olisi valmistunut lukiosta.

– Kymmenen vuotta valmistumiseni jälkeen muistan edelleen kuinka omena potenssiin appelsiini on pomelo. Hän on muutakin kuin vain opettaja, ilmiö.

– Clas Salonen ehkäisee varhaisnuorten syrjäytymistä, kohentaa itsetuntoa ja auttaa Suomen nuorisoa eteenpäin hyvillä osaamis-kokemuksilla.