Kilpailukiellon saanut kiusaajavalmentaja sai potkut helsinkiläisseurasta – "Olemme järkyttyneitä"

Valmentajan metodit olivat jopa nöyryyttäviä, kertoivat Ylelle puhuneet entiset valmennettavat. Eräs kertoo valmentajan huutaneen hänelle kopissa kaikkien kuullen "tapa ittes". Kuvituskuva.

Kaisa Paastela

Käyttäytymisellään ja valmennustavallaan kohua herättänyt muodostelmaluistelun valmentaja on vapautettu työvelvoitteesta.

Asia on pyörinyt julkisuudessa viime päivinä Ylen kerrottua laajassa jutussa perjantaina luistelijoiden järkyttäviä kokemuksia.

Luisteluseuran hallituksesta vahvistettiin Helsingin Uutisille maanantaina, että kilpailukiellon Taitoluisteluliitolta saanut muodostelmaluistelun päävalmentaja on vapautettu työntekovelvoitteesta toistaiseksi.

– Helsinkiläisseura muodostelmaluistelun valmennuksesta vastaa toistaiseksi muu valmennustiimi, hallituslähde kertoo HU:lle.

– Suomen Taitoluisteluliitto on ilmoittanut 17.1.2020 seuran hallitukselle päätöksestä, jolla liiton kurinpitolautakunta on antanut seuran muodostelmaluistelun valmentajalle varoituksen ja muodostelmaluistelun päävalmentajalle kahdentoista kuukauden mittaisen liiton alaista kilpailutoimintaa koskevan kilpailukiellon. Päätökseen tutustumisen jälkeen hallitus päätyi kokouksessaan vapauttamaan valmentajan työntekovelvoitteesta, seurasta taustoitetaan.

Helsinkiläinen taitoluisteluseura vastaa myös julkisuudessa esiintyneisiin arvioihin, ettei seurassa olisi suhtauduttu tilanteeseen ja epäilyihin riittävällä vakavuudella.

– Viime kevään seurakyselyssä nousi esiin epäily, johon uusittu hallitus lähti reagoimaan. Saimme selvityspyynnön Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta syys–lokakuussa, ja vastasimme siihen. Epäilyjen tultua uusitun hallituksen tietoon muutimme heti toimintamallejamme ja tarkensimme valmennuksen ja johtamisen rakenteita. Kaikki nykyisen hallituksen tietoon tulleet asiat on käsitelty ja tullaan käsittelemään asianmukaisesti, seuran hallituksesta kerrotaan.

Julkisuudessa on viime päivinä epäilty, että kilpailumenestyksen tavoittelussa olisi toisinaan unohdettu nuorten urheilijoiden henkinen hyvinvointi. Muodostelmajoukkueissa on mukana myös hyvin nuoria luistelijoita.

– Meille on ensiarvoisen tärkeää, että jokainen lapsi, nuori, valmentaja ja toimihenkilö voi harrastaa ja toimia turvallisessa ympäristössä. Kurinpitolautakunnan päätöksen mukaan näin ei ole kaikkien osalta käynyt. Olemme järkyttyneitä esille nousseista tapahtumista ja hyvin pahoillamme niiden puolesta, jotka ovat joutuneet kohtaamaan julkisuudessa ja raportissa esille nousseita asioita. Olemme myös pahoillamme, että tällaista on päässyt tapahtumaan omassa seurassamme, taitoluisteluseurasta todetaan.

Seuran mukaan heille on ensiarvoisen tärkeää, että työtä tehdään lasten ja nuorten hyväksi ja heidän ehdoillaan.

– Haluamme seuran hallituksen puolesta painottaa, että seurassamme on nollatoleranssi häirinnälle, kiusaamiselle ja syrjinnälle.

– Luisteleville lapsille, nuorille sekä heidän vanhemmilleen annamme lupauksemme, että seura on turvallinen paikka harrastaa nyt ja jatkossakin. Tämän eteen olemme tehneet ja tulemme tekemään seurassa ja hallituksessa jatkuvasti töitä, seurasta painotetaan.

Taitoluisteluseura viestittää, että se haluaa kiittää niitä rohkeita henkilöitä, jotka ovat nostaneet nämä epäkohdat esille.

– Kannustamme seurayhteisöämme jatkossakin avoimeen ja rohkeaan keskusteluun. Yhdessä rakennamme entistä vahvempaa taitoluistelukulttuuria ja seuratoimintaa.

Myös entinen yksinluistelija Kiira Korpi otti asiaan kantaa viikonloppuna sosiaalisessa mediassa sekä postauksin että videolla.

– Kenellä on vastuu siitä, että lapsia ja nuoria kohdellaan inhimillisesti ja hyvin urheiluharrastuksissa? Korpi kysyi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 2. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 3. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 4. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. Ruoka: Strömsöstä tuttu mestarikokki Michael Björklund kehottaa olemaan ylpeä Suomen nuoresta ruokakulttuurista – Hän toivoo, etteivät ketjuruokalat jyrää pikkuravintoloita alleen: "Helmet alkavat olla harvassa"
 7. Tiede: Miksi ihminen juo, vaikka se on haitaksi? Hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä
 8. Tiede: Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – Tällaista oli arki alkoholin kanssa 1600-luvulla
 9. Linnanmäki nostaa päivittäisten kävijöiden kiintiötä – "Opettelimme uusia toimintamalleja pienemmillä asiakasmäärillä"
 10. Nuuksiossa retkeileviä kannustetaan käräyttämään laittomat tulipaikat
 11. Vastuullisuus noussut tärkeäksi perusteeksi verkkokaupassa – tuotteen ympäristömerkki nähdään tärkeänä
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. Omistajailmoitus jäi lainvastaisesti tekemättä yli puolella yrityksistä – PRH: voi vaikeuttaa yritysten toimintaa
 14. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 15. Maksuhäiriöistä merkintä jo lähes 400 000:lla – vuodessa tuli tuhansia lisää ja koronan odotetaan vielä kasvattavan määrää

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vantaalaisnainen osti alkoholitonta viiniä ja tyrmistyi: Suolaa enemmän kuin soijassa! – syynä virheellinen etiketti
 2. Mies yritti varastaa tavaraa omakotialueelta keskellä päivää Vapaalassa – vapaalla ollut poliisi sai kiinni
 3. Mielipide: Miksi moni jättää kädet desinfioimatta, kun tulee kauppaan?
 4. Supikoirista on tullut riesa Vantaalla – "Veromiehen supi on poikkeuksellinen tapaus"
 5. "Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen paikka" – Håkansbölen jugendkartanon opastuskierroksia vetävä historioitsija Tuulia-Tuulia Tummavuori haluaa tuottaa kävijöille oivalluksia
 6. HSL:n liikenteeseen liki 60 uudenlaista sähköbussia
 7. Koronavirus kiihdytti asuntojen verkko-ostamista pääkaupunkiseudulla – "Alussa kaikki ovat vähän epäileviä, että osaako tätä käyttää"
 8. Koivutorin uudistus käyntiin loppuvuodesta – nyt on mahdollisuus kertoa mielipiteensä siitä, miten torialueesta saisi viihtyisämmän
 9. Lapsi menehtyi Havukoskella pudottuaan korkealta – poliisin esitutkinnan mukaan kyseessä oli tapaturma
 10. Vantaalaisyritys tuo maahan erikoiskalvoa, jonka pinnalla koronaviruskin nujertuu puolessa tunnissa
 11. Kerrostalon pihapiiri kuuluu vain taloyhtiön asukkaille – Sääntö pätee myös vuokrataloissa
 12. Säästötoimet iskevät Vantaan kirjastojen toimintaan – aukioloaikoja supistetaan elokuussa
 13. Reppu joka selkään -kampanja kerää taas reppuja vähävaraisten perheiden koululaisille
 14. Mielipide: Vantaan taloudessa edessä tiukat ajat – Tuomelan koulun seiniin olisi vastuutonta satsata
 15. Leonardo da Vilhun veistospuisto Sotungissa aukeaa viikoksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.