Petrin perheessä kyllästyttiin nettipelien "pätkimiseen" – Uusi yhteys on lunastanut lupaukset osittain

Verkkoyhteys on kovassa käytössä Jylhän perheessä Rekolassa. Lasten pelatessa verkkopelejä vanhemmat saattavat samaan aikaan katsoa elokuvia netin suoratoistopalvelusta.

Nettiyhteyden kuormittuminen ja pelien ”pätkiminen” oli perheen isän, Petri Jylhän mukaan yksi syy siihen, että kotiin haluttiin 5G-yhteys.

Jylhälle luvattiin yhteyden olevan nopeampi ja mahdollistavan useiden laitteiden sujuvan käytön samaan aikaan. Lupaukset ovat toteutuneet – ainakin osittain.

– Kyllä pelit välillä pätkivät edelleen, Jylhä toteaa.

Jylhä kertoo heidän kotitalonsa olleen ensimmäinen vantaalainen pientalo, johon Elisa asensi 5G Kotinetti -laitteet.

Vantaa on Elisan laajakaistaliiketoiminnan johtaja Juha Laukkasen mukaan Elisa 5G -verkon peitossa edelläkävijä.

– Vantaalla on tällä hetkellä kattavin 5G-verkko ja Vantaalle on asennettu toistaiseksi eniten Elisan 5G Kotinettiä koko Suomessa.

Laukkanen lisää, ettei 5G-yhteyttä ole Vantaalla verkon kattavuudesta huolimatta vielä saatavilla ihan joka paikkaan mutta saatavuus laajenee vauhdilla kevään aikana.

Timo Saxen Telian viestinnästä kertoo, että Vantaa on yksi niistä kaupungeista, joissa myös Telia tällä hetkellä tarjoaa 5G-yhteyttä. Dna:n radioverkoista vastaava johtaja Jarkko Laari puolestaan sanoo, että Dna:lla on 5G-yhteyden koteihin mahdollistavia tukiasemia muun muassa Nikinmäessä.

– Vantaa on yksi 5G-pilottikaupungeistamme. Saamme 5G-verkkomme kuluvan vuoden aikana kaikille Vantaan keskeisimmille alueille, Laari kommentoi.

Laukkanen esittelee, miten 5G-yhteys toimii.

– Kaapelia ei vaadita, vaan signaali etenee ilmateitse. Kodin ulkoseinään kiinnitetty reititin nappaa signaalin talossa olevien laitteiden käyttöön.

Signaalin reititin saa tukiasemasta eli mastosta, jonka eri operaattorit jakavat. Rekolassa sijaitseva masto näkyy Jylhän perheen kotipihalle.

Elisan ja Dna:n 5G-reititin asennetaan talon ulkoseinään. Telian tarjoamaa laitetta käytetään talon sisällä.

Verkko-operaattoreiden edustajat korostavat 5G-yhteyden olevan huomattavasti 4G-yhteyttänopeampi. Ja kuituyhteyttä halvempi.

– 5G-yhteyden toimintavarmuus ja laatu on parempi kuin 4G:n, Elisan Laukkanen sanoo.

Saxen kuvaa 5G-yhteyden muuttavan maailmaa kapasiteettia ja verkkoyhteyden nopeutta lisäämällä, mutta myös yhteyden viivettä pienentämällä. Sillä on hänen mukaansa suuri merkitys esimerkiksi erilaisten prosessien valvonnassa.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut