Vantaalle on tulossa uusi luonnonsuojelualue

Krakanojalle aiotaan laatia hoito- ja käyttösuunnitelma. Ympäristösuunnittelija pohtii, että alueella voisi olla kylttejä kertomasta eliöistä ja myös muinaisesta kalastuspaikasta. Arkisto/Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vantaan kaupunki haluaa suojella 6,3 hehtaarin luontoalueen Krakanojan ympäristöstä. Pinta-alaltaan noin yhdeksää jalkapallokenttää vastaava alue sijaitsee Pakkalassa ja Ylästössä.

Ylästöntien ja Tulkintien välissä olevaan kaistaleeseen kuuluu puroa ja sitä ympäröivää metsää.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina hakea alueen suojelua Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta.

Rauhoitettavalle alueelle on olemassa jo nimiehdotus: Krakanpuiston luonnonsuojelualue.

Vantaan ympäristösuunnittelija Sinikka Rantalainen toteaa alueen luontoarvojen olevan merkittävät.

– Krakanoja kulkee alueella luonnontilaisena mutkittelevana. Puron ympäristössä elää useita luonnon monimuotoisuuden kannalta tärkeitä lajeja. Se on muun muassa liito-oravan elinympäristöä.

Vantaan virtavesiselvityksessä Krakanoja on jo aiemmin määriteltyvirtavesiluonnon arvokohteeksi.

Kehä III:n eteläpuolinen osuus purosta on maakunnallisesti arvokasta ja uhanalaista luontoa. Puronvarren tiheikköjen on todettu olevan linnustolle hyvää elinympäristöä ja alueella on liikkunut myös saukko.

Puroa on kunnostettu vapaaehtoisvoimin, jotta siihen on saatu kutusoraikkoja uhanalaiselle taimenelle.

Krakanojalla on lisäksi kulttuurihistoriallista arvoa, sillä purossa sijaitsee muinaismuistolain suojaama muinainen kalastuspaikka.

Kalastuspaikasta kertovat puurakenteet sijaitsevat puron mutkassa Ylästöntiestä 320 metriä luoteeseen. Rantalainen puhuu myös myllystä, joka on mahdollisesti ollut Krakanojassa 1700-luvun loppupuolella.

Suojelualueeksi haluttu kokonaisuus on Vantaan kaupungin omistuksessa. Maanomistaja voi joissain tapauksissa saada korvausta luonnonsuojelualueen perustamisesta, mutta kaupunki ei Rantalaisen mukaan ole korvausta valtiolta hakemassa.

Kaavassa puro ympäristöineen on jo varattu luonnonsuojelualueeksi Tulkintieltä aina Vantaanjokeen saakka.

Rantalainen toteaa, että vaikka alue suojeltaisiin, se säilyy kaikille avoimena virkistyspaikkana, kuten muutkin Vantaan luonnonsuojelualueet. Alueelle tehdään myös hoito- ja käyttösuunnitelma.

Rantalainen pohtii, että alueella voisi tulevaisuudessa olla infotauluja, joissa kerrottaisiin Krakanojasta ja muun muassa purossa säilyneestä muinaismuistosta.

Aiheeseen liittyvää

  1. Lakiuudistus pienensi Suomen metsien suojelualueita 30 000 hehtaaria – WWF tyrmistyi: " Valtava heikennys luonnon kannalta" 14.1.2020 16:24
  2. Kala- ja virtavesiasiantuntija kertoo purojen ja jokien tilanteesta – mitä tapahtuu Vantaalla ja mitä muualla maassa? 1.12.2019 11:10
  3. Kuka lorautti kunnostettuun puroon jätevettä? – Erittäin uhanalainen kalakanta tuhoutui Vantaalla lähes täysin 4.11.2019 13:21
  4. Kaikille avoimissa purotalkoissa hoivataan lähiluontoa – "Tämä on vastaisku välinpitämättömyydelle" 27.6.2018 10:35

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut