Parakista Hakunilan latujen vierestä löytyy murtsikkakirjasto, jotta koululaisten hiihtäminen ei kaadu välineiden puuttumiseen

Marika Lumme

Vantaan Hiihtoseuran murtsikkakirjastossa odottelee pieniä hiihtäjiä noin sata paria suksia ja sauvoja. Murtsikkakirjasto on hiihtovälinevuokraamo erityisesti koulujen ja ryhmien käyttöön. Kuka tahansa voi myös vuokrata hiihtovälineet silloin, kun hiihtoseuran väkeä on kirjastossa paikalla, esimerkiksi hiihtokoulujen aikana. Vuokrattavaan pakettiin kuuluvat sukset, sauvat ja monot.

Murtsikkakirjasto toiminut Hakunilan urheilupuistossa yli 20 vuoden ajan ja sitä pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Vantaan Hiihtoseuran kunniapuheenjohtaja Seppo Rädyn mukaan lainavälineille on tarvetta. Monilla perheillä ei ole hiihtovälineitä.

– Hiihtovälineitä ei usein viitsitä heti ostaa, jos lapsi ei innostukaan lajista. Ensin halutaan kokeilla, Räty kertoo.

Vantaalla tällä hetkellä vain Hakunilasta löytyy latu, joka on saatu aikaan tykkilumella ja jäähalleista kuljetetuilla lumikuormilla. Kun keliolosuhteet ovat sateiset ja vuodenaikaan nähden lämpimät, ei moni perhe halua satsata lasten hiihtovälineisiin parin käyttökerran vuoksi.

Vantaan Hiihtoseuran Pentti Hulkkonen (vas.) Esko Vehmas, Raimo Kuutti ja Eero Hosio pitävät huolta hiihtovälineistä ja hoitavat vuokraamisen. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Hiihtoseuran lainaamoa hyödyntävät Rädyn mukaan myös muutamat helsinkiläiskoulut. Tammi- ja helmikuulle varauksia on tehty jo parikymmentä. Koululuokille vuokrahinta on 120 eurosta ylöspäin kahdeksi tunniksi. Yksityiset ihmiset saavat suksipaketin pariksi tunniksi kympillä.

– Viime vuonna meillä oli ryhmiä noin 50 arkipäivänä. Tammi- ja helmikuu olivat vilkkaimmat, Räty sanoo.

Räty korostaa, että sukset annetaan käyttäjille mahdollisimman oikeanlaisella voitetulla päivän keliin sopien.

– Lasten suksia ei kauheasti tarvitse voidella, mutta aikuisten sukset pyritään voitelemaan aina kelin mukaan, Räty sanoo.

Murtsikkakirjasto sijaitsee parakkirakennuksessa Hakunilan urheilupuiston laidalla. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Leuto talvi on puhuttanut laajasti ja aiheesta järjestettiin Vantaalla tällä viikolla jopa seminaari. Vantaan Hiihtoseuran puheenjohtaja Katja Günther ei näe syytä paniikkinappulan painamiseen, vaan uskoo seuran nykyisen toiminnan kantavan myös tulevina vuosina.

– En koe, että meidän tulee yhtäkkiä huolestua suuresti tai muuttaa toimintaa. Seuralla on monipuolista toimintaa läpi vuoden. Yksi tai pari leutoa talvea ei anna vielä aihetta suurempaan huolestumiseen, Günther kertoo.

Günther sanoo seuran tärkeimmän tavoitteen olevan, että lapset saadaan liikkumaan. Tämä on syy myös murtsikkakirjaston pyörittämiselle.

Vantaan Hiihtoseura sai tälle vuodelle 17 000 euroa Vantaan kaupungin myönteisen erityiskohtelun -hankkeesta. Günther sanoo, että rahaa kohdennetaan siihen, että jokaisella lapsella on mahdollisuus hiihtää asianmukaisilla välineillä. Tarpeen mukaan lapsille lainataan tai jopa ostetaan talvivaatteita.

Murtsikkakirjastossa on myös upouusia välineitä. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Vantaan Hiihtoseuran aktiiveilla on ollut kiireiset viikot, sillä seura järjesti tällä viikolla maastohiihdon Suomen Cupin osakilpailun Hakunilassa. Nyt latu on vapaa kuntohiihtäjille ja hiihtokouluille. Vantaan Hiihtoseura järjestää tiistaisin lasten sekä aikuisten hiihtokoulun sekä lumilajikoulun. Aikuisten hiihtokoulu on myös torstaisin. Kaikki tapahtumat alkavat kello 18 Hakunilan urheilupuistossa.

Vantaan Hiihtoseuran Pentti Hulkkonen, Esko Vehmas, Raimo Kuutti ja Eero Hosio ovat murtsikkakirjastoa tällä hetkellä pyörittävä joukko. Miehet kertovat parasta murtsikkakirjaston pyörittämisessä olevan lasten ilon näkeminen.

Vantaan Hiihtoseura sai tälle talvelle uuden parakin, joka tuo kaivattua lisätilaa hiihtovälineiden säilytykseen ja lainaustoimintaan. Kuva: Marika Lumme Marika Lumme

Hosio ja Vehmas ovat olleet murtsikkakirjaston vetäjinä alusta alkaen. Miehet kertovat käyvänsä myös itse hiihtämässä lähes aina, kun Hakunilan urheilupuistoon saapuvat. Joukon yhteistavoite on tälle talvelle 4 000 hiihtokilometriä.

Lasten Lumipäivä -tapahtuma Hakunilan urheilupuistossa keskiviikkona 23. tammikuuta kello 17.30–19.30. Tapahtuma on maksuton.

Juttua muokattu 21.1. klo 11.10: Muokattu korjattu nimivirhe. Yksi Vantaan Hiihtoseuran vapaaehtoisista on Eero Hosio.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut