Vantaan uudella apulaiskaupunginjohtajalla on terrierin tahto

Katri Kalske haluaa olla mukana kuntalaisten käymässä keskustelussa. Hän ei pelkää kritiikkiä, mutta toivoo keskustelun pysyvän rakentavana. Päivi Tuovinen

Tiina Örn

Vantaan uudella apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalskeella on kotona terrieri. Lemmikkikoiran rodun mainitseminen uutta johtajaa esiteltäessä olisi turhaa, jollei Kalske itse toteaisi koiran ja omistajan muistuttavan toisiaan. Hän sanoo terrierin olevan voimakastahtoinen koira.

– Kun siirryin Lohjalta Vantaalle, Lohjan kaupunginjohtaja totesi läksiäispuheessa minun olevan tahtonainen, kasvatuksen ja oppimisen toimialan uusi johtaja Kalske toteaa hymyillen.

Koirarodun valinta tapahtui aikoinaan nopeasti.

– Näimme glen of imaalinterrierin Suomenlinnassa, ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Jos ei rakkautta, niin ainakin mielenkiintoa Kalske tuntee myös uutta työpaikkaansa, Vantaata kohtaan.

– Vantaa on kiinnostava, vireä ja näyttäytyy minulle ketteränä.

Kasvatuksen ja opetuksen ala on tullut Kalskeelle tutuksi. Hän on työskennellyt rehtorina, erityisasiantuntijana ja sivistysjohtajana. Viimeksi hän työskenteli Lohjan hyvinvointijohtajana.

– Vantaalla minulla on opittavaa suuren kaupungin toimintatavasta. Onneksi täällä on osaavia ihmisiä, ja Vantaalla on tehty kasvatus- ja opetusalalla paljon hyvää työtä.

Apulaiskaupunginjohtajan toimenkuvaan kuuluu oman vastuualueen kehittäminen. Mitä mieltä Kalske on Vantaan kouluverkosta? Onko tulossa uudistuksia ja millaisia?

– Tällä viikon vankalla kokemuksella en koe vielä voivani kommentoida asiaa, Kalske vastaa ja lisää, että Vantaalla on jo takavuosina tehty paljon kouluverkon uudistamista.

–  Kouluverkkoa haastaa tulevaisuudessa Vantaan voimakas kasvu, Kalske sanoo.

Kehittämisajatuksia hänellä kuitenkin on. Uusi johtaja katsoo Vantaan rajojen yli ja pohtii, että naapurikaupungeissa Espoossa ja Helsingissä on jo pitkään ollut yhteistyötä korkeakoulujen kanssa. Sellaisen hän toivoisi lisääntyvän myös Vantaalla.

Kalske tietää koulu- ja varhaiskasvatusasioista vastaavan johtajan voivan joutua myös tiukkoihin paikkoihin. Kaikki päätökset eivät ole jokaisen kuntalaisen mieleen. Vaikka keskustelu olisi välillä kriittistäkin, Kalske korostaa haluavansa edistää avoimuutta ja pitää yllä keskusteluyhteyttä.

–  Haluan olla helposti lähestyttävä ja mukana kuntalaisten käymässä keskustelussa. Toki toivon keskustelun olevan rakentavaa.

Avoimen keskustelun lisäksi uusi johtaja korostaa yhteistyön merkitystä.

– Yhteiskuntamme on muuttunut ilmiöyhteiskunnaksi. Useimmat ilmiöt koskettavat monia eri aloja, niitä ei voi ratkaista vain yhden toimialan sisällä.

Kalske pohtii, että hänen tapansa ajatella kuntalaisen palvelemista komppaa hyvin Uusi Vantaa -ajattelun kanssa. Palveluiden kehittämisessä tulee kuunnella kuntalaisia ja palveluiden avulla tulee torpata ongelmia ennakolta.

– Meidän tulee pohtia, tuotammeko palveluja vai palvelemmeko kuntalaista?

Työhönsä opetuspomo suhtautuu intohimolla. Työ ei kuitenkaan ole koko elämä. Lapsenlapset, hiihtovaellukset ja lomat tunturilla tuovat vastapainoa työlle. Myös koiran kanssa ulkoilu antaa virtaa, joten kunnia Vantaan uuden johtoryhmän jäsenen työtehosta kuuluu myös Paddy-terrierille.

Kuka?

Katri Kalske, 59, on koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri ja luokanopettaja.

Suorittanut lisäksi muun muassa eMBA-tutkinnon, kasvatus- ja opetusalan työnohjaaja ja konsultaatiokoulutusohjelman, henkilöstön kehittäjän koulutusohjelman, kuntajohdon koulutusohjelman sekä sivistystoimen huippujohtajaohjelman.

Työskennellyt muun muassa rehtorina Espoon kaupungilla, erityisasiantuntijana Opetushallituksessa, sivistystoimenjohtajana Siuntiossa sekä Lohjalla sivistysjohtajana ja hyvinvointijohtajana.

Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi aikuista lasta puolisoineen ja neljä lastenlasta.

Harrastaa hiihtovaellusta, tunturimökkeilyä ja koiran kanssa lenkkeilyä.

Asuu Espoossa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Apulaiskaupunginjohtajaksi haki 19 henkilöä – Mukana ovat terveyspalveluiden nykyinen ja entinen johtaja
    22.11.2019 9:08
  2. Vantaa sai kaksi uutta apulaiskaupunginjohtajaa – Toinen heistä tulee Lohjalta
    23.9.2019 21:40
  3. Vantaan apulaiskaupunginjohtajakisa loppusuoralla: nämä henkilöt haastatellaan tällä viikolla
    17.9.2019 11:30

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki

Vaihda vapaalle ja tule Vantaalle – täällä on kaikki!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut