Mielipide: Miksei hiekoitushiekkaa putsata kaduilta jo nyt – haittaa koituu niin liikuntarajoitteisille kuin hisseillekin

Kirjoittaja toivoisi, että hiekoitushiekkaa poistettaisiin säätilanteen mukaan muulloinkin kuin keväisin. Matias Honkamaa

toimitus

Kirjoittajan mukaan lumettomille jalkakäytäville kasaantunut hiekoitushiekka on liikuntarajoitteisen elämässä monella tapaa riesa.

Talvi on ollut toistaiseksi poikkeuksellisen lauha ja vähäluminen.

Vantaalla lämpötila on ollut paljon useammin plussan puolella kuin pakkasen. Marras- ja joulukuussa levitetyt hiekoitushiekat ovat kuitenkin edelleen jalkakäytävillä. Miksi?

Katujen varsilla näkee usein huvittavan ilmiön: kiinteistöjen kohdalta (joiden edusta on heidän omalla vastuullaan) hiekka on usein siivottu pois, mutta heti kun jalkakäytävä on jälleen kaupungin vastuulla, asfaltti muuttuukin "hiekkatieksi".

Miksei kaupunki puhdista hiekoitushiekkaa pois tällaisina aikoina, kun pakkasta ei ole lainkaan ja kaiken lisäksi on useimmiten kosteaa – toisin kuin keväällä? Kustannuskysymys varmaankin, mutta puhutaanko oikeasti isoista rahoista?

Toistaiseksi tänä talvena auraamiseen ei Vantaalla ole varmaan käytetty vielä senttiäkään. Ja vaikka keväistä hiekanpoistourakkaa helpottaisi vain hieman, jos keskellä talveakin jalkakäytäviä puhdistettaisiin, niin pieni apu sekin varmasti olisi.

Itselleni turha hiekka on haitallista kolmella tavalla. Liikuntarajoitteisena kuljen sähkömopolla, ja näin pimeään aikaan on usein vaikea nähdä milloin siistitty asfaltti muuttuu kaupungin "hiekkatieksi". Pahimmillaan siihen kaatuu.

Toinen riesa on hiekan kulkeutuminen kotiin saakka renkaiden mukana. Ja kolmas on pelko siitä, että kotitaloni hissi menee rikki. Hiekoitushiekka on yleinen ongelma hisseille, ja itse olen yhden ainoan hissin varassa.

Hiekan siistiminen olisi varmasti myös pyöräilijöiden toivelistalla.

Samoin voisi kuvitella, että esimerkiksi linja-autojen siivousta voisi vähentää, kun väki ei tuo jaloissaan bussien lattiat täyteen hiekkaa.

Ja sitten ihan tavalliset jalankulkijat: monille tulisi varmaan iloisena yllätyksenä näin keskellä talvea, kun jalkakäytävät onkin yhtäkkiä siistit. Ehkäpä tulisi tunne keväästä?

Lassi Heinänen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.